Šta je novo?

Kućna multimedija Sony TV 55-65": izbor u 2021. godini

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

LoFi

Poštovan
Učlanjen(a)
03.02.2021
Poruke
195
Poena
60
Ako moderatori dozvole možemo ovu temu koristiti za diskusiju o dobrim ponudama većih Sony TV dijagonala tokom godine kao i raspravu o novim modelima i njihovim (ne)poboljšanjima u odnosu na prethodne serije.

Kao što naslov teme kaže, momenat trgovine još nije tu pa imam malo lufta.

OLED nije u razmatranju dok kod nedoumice IPS/VA ostajem otvoren za predloge.
Zamisao je da se TV koristi kao centralni ekran medija centra (povezan s kompom koji svakako ima svoj monitor, u nekoj fazi moguće i NAS-om).

Prvenstvena upotreba bi obuhvatala multimediju (filmove, serije itd.) a računam da Sony radi dobar upscale i za kablovske SD kanale.

Trenutno i u skorijem periodu gejming neće biti u fokusu ali pošto je cilj uzeti nešto na duže staze smatram da future-proof opcije ne treba skroz isključiti.
Pored nekih obaveznih stavki zarad što boljeg prikaza slike, standardi povezivanja bi bili poželjni u što novijoj varijanti: HDMI 2.1, WiFi 6, Bluetooth što noviji (ako je to uopšte bitno u odnosu na ostalo) itd.
Iz dosadašnje pretrage vidim da Android preovladava u ovim modelima pa ne očekujem probleme u funkcionalnostima.
U perspektivi, dobre mogućnosti povezivanja vidim kao prednost kad se budu kačili razni uređaji kao već pomenuti kompjuter, evenutalno NAS itd.

Kapiram da teško može biti ispod 800-900e, a možda sam i malo rekao. :D
Šta su predlozi da se uzme u obzir? Da li čekati 2021. modele ili će biti preskupi?

Pucajte. :)
 
Bas slabo pratim Tv trziste pa nisam bas u toku, previse me bune ove oznake, nekako su prilicno nasumicne, nikad ne ispratim ni koji su flagship niti slicno
koji je trenutno neki overall best buy za oko 500 eura... neki 50-55"??
 
Izašle RTING recenzije za X80J (tekst i video):




Takođe, tekst recenzija za X90J, samo tekst, uskoro i video:



Nakon prvih utisaka, u kom pravcu preporučujete da se ide? Loviti neki dobar popust na XH90/XH95 ili pucati na novije?

Znam da je X80J početni model, ali još nisu testirali X85J.
 
@LoFi
Jesi li se odlučio?
Meni se čini da je X90J bolja kupovina od prošlogodišnjeg XH90. Ali, ne čini mi se da je X80J bolja kupovina od XH80, bar ne za razliku u novcu.

Edit: X85J je takođe dobar izbor.
 
Poslednja izmena:
Evo malo poređenja (izvor flatpanelshd.com):
 

Prilozi

  • Sony X80J-X85J-X90J.jpg
    Sony X80J-X85J-X90J.jpg
    85.8 KB · Pregleda: 43
  • Sony XH80-X80J.jpg
    Sony XH80-X80J.jpg
    73.1 KB · Pregleda: 35
  • Sony XH85-X85J.jpg
    Sony XH85-X85J.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 37
  • Sony XH90-X90J.jpg
    Sony XH90-X90J.jpg
    78 KB · Pregleda: 42
@LoFi
Jesi li se odlučio?
Meni se čini da je X90J bolja kupovina od prošlogodišnjeg XH90. Ali, ne čini mi se da je X80J bolja kupovina od XH80, bar ne za razliku u novcu.

Edit: X85J je takođe dobar izbor.

Nisam baš blizu odluke, na šta "malo" utiče i nedostupnost. Mada vidim da na OLX.ba postoje ponude za X80J: cca 800-850€ za 55" verziju, dok se 65" kreće oko 900-950€.
Na KP još nije izašlo, ako dobro tražim.

Hvala puno za uporedni prikaz s flatpanels sajta. Da li smatraš da su bolji za specifikacije/upoređivanje od displayspecifications? Navikao sam da na njemu radim upoređivanja, ali ako je flat detaljniji, uzeću ga u obzir. :)

X85J sam za sad našao samo na španskom Sony sajtu, 55" 1200€, 65" 1400€.
 
Da li smatraš da su bolji za specifikacije/upoređivanje od displayspecifications? Navikao sam da na njemu radim upoređivanja, ali ako je flat detaljniji, uzeću ga u obzir. :)
Ne mislim da je neki bolji ili lošiji. Prosto treba koristiti informacije sa više strana jer se dešava da je na jednom mestu manjak informacija ili postoji (slučajna) greška... Flatpanelshd sam gotovo slučajno uzeo kao primer, a namerno nisam displayspecifications jer se već često koristi i svi smo navikli na njega.
 
Slažem se, najbolje koristiti nekoliko izvora i prilikom upoređivanja specifikacija.
Dileme su i dalje tu, imam lufta još jedan period da vidim šta i kako.

Evo nekih 55-65" modela koje sam mogao naći:

X80J:
55": 910€ (CT shop, akcija -20%), 1000€ (WinWin), 900€ (Tehnomax-CG) 870(OLX.ba, više oglasa su tu, jedan je na akciji 800)
65": 1150€ (CT shop, akcija -20%) 960(OLX.ba, više oglasa su okvirno kod ove cifre)

X90J
55": 1400(CT shop, OLX.ba)
65": 1700(CT shop) 1635€ (OLX.ba)

Tačno fali X85 da se uzme u razmatranje.
Da li je za očekivati neki skoriji pad, pa makar i blagi, ovih modela koji su se tek pojavili? Zbog EP u fudbalu, akcije i tako to?
 
U međuvremenu, izašao RTINGS video za X90J:



Takođe, još dva videa za isti model:






Ranije u temi je pominjana pozicija 2021 LED modela u odnosu na prethodne, a u komentaru o X90J na koji sam naišao malo su drugačije poređali/uporedili. Takođe su navedena još neka zapažanja u odnosu na prošlogodišnje modele, gejming upotrebu:

Yes the 950h is still a better performing TV overall, especially in brightness, local dimming, color performance, viewing angles and reflection handling. The build quality is better as well. For gaming the x90j is superior to the x950h.

To understand the position of the x90j in the lineup as many people seem to confuse it with the x900e: The 900e was a high level premium tv, the x90j is a mid tier class. The position the 900e had is now the x95j, the x90j is the replacement what used to be the x850e/f/g. This means the price once it normalizes (don’t take the release price as a guideline but rather actual rrp once there is a decent amount of stock available) is in this category. The same with the x80j, it’s replacing the x700h, not the x800h. When on the fence between the 900h and 90j, it heavily depends on the price. In general, the x90j is superior in every way compared to the x900h but is it about 500$ better? That’s up to you. If you just need a tv for casual gaming and viewing, get the 900h and put the money you save towards a decent sound bar.

About VRR, it depends how much you value it. This TV performs exceptionally well even without VRR. And be honest when was the last time you played a game on your PS4 and thought “oh god this just keeps tearing and stuttering i wish i had vrr” don’t get me wrong it’s great when you have it but you definitely won’t notice it if you don’t go looking for it.
 
I ja se dvoumim izmedju XH90 i X90J. U tehnomaniji je sad za vikend bio X90J oko 1060e, sumnjam da ce u skorije vreme ici ispod te cene.
Sličnu dilemu imao, doduše i veće dijagonale drugih proizvođača su bile u igri. Presekao i poručio po toj ceni, čekam da stigne.
 
Ako je stvarno X90J mogao da se uzme za 1060€, onda je to odlična prilika za kupovinu (pod uslovom da nema malverzacija od strane prodavca). I XH90 i X90J su odlični, po testovima nema velike razlike za korisnika, jedino što X90J ima novi procesor ali ni to nije donelo značajnu razliku. Google TV će stići i na modele iz 2020. godine, pa ni to nije neka prednost (ako je uopšte neka prednost). Vizuelno su gotovo identični.


Verujem da će akcija 5 godina garancije biti produžena, kao što je i do sada.
Trenutno, za regularnu cenu, mislim da je XH90 bolja kupovina jer je jeftiniji i do 300€. Uskoro će krenuti popusti pa će mu cena biti još niža. Ako ne bude nekih iznenađenja, X90J će verovatno da pojeftini krajem godine i tada će biti prava prilika za kupovinu.
 
Poslednja izmena:
Trtebalo bi da su na X90j ispravili probleme sa rezolucijom u 120@4k u odnosu na XH90 i mislim da su malo veće šanse da X90J dobije VRR.
Takođe se nadam da dodatna dva zvučnika kod X90j ipak daju malo bolji zvuk u odnosu na XH90 jer verovatno neću još neko vreme nabavljati dodatno ozvučenje.
Na netu sam već video da ljudi stavljaju softver sa X90j na XH90 i on prepoznaje model normalno.
 
Mislim da će VRR dobiti u isto vreme i XH90 i X90J, bar se nadam. Bilo bi loše po Sony da ne bude tako posle niza obećanja.
Primetio sam da je veći skok u kvalitetu zvuka nego u kvalitetu slike kada se posmatraju dve generacije Sony televizora. To se dešava i kod 80 i kod 90 serije.
 
Da li gađati XH95 ili X90J, ako se desi da je razlika nekih 100-200€? Do kog iznosa razlike ima smisla razmatrati stariji model?

Prema dosadašnjim uporednim testovima:

XH95 - bolji uglovi gledanja, generalno malo bolja slika, kvalitetnija izrada

X90J - noviji procesor, HDMI 2.1.
 
Pogledaj pa prosudi sam. Oba imaju svoje prednosti i mane u odnosu na onaj drugi. Zavisi šta tebi više odgovara.


Edit:
... ali to već ulazi u cenovni rang kada može da se pazari OLED CX.
 
Poslednja izmena:
Hvala puno.

Nisam za OLED, najviše zbog burn-in opasnosti, kolika god da je, pa zato gledam neki LCD koji bi služio dugo.

Evo nekog generalnog prikaza o upotrebi TV-a iz prvog posta:

Zamisao je da se TV koristi kao centralni ekran medija centra (povezan s kompom koji svakako ima svoj monitor, u nekoj fazi moguće i NAS-om).

Prvenstvena upotreba bi obuhvatala multimediju (filmove, serije itd.) a računam da Sony radi dobar upscale i za kablovske SD kanale.

Trenutno i u skorijem periodu gejming neće biti u fokusu ali pošto je cilj uzeti nešto na duže staze smatram da future-proof opcije ne treba skroz isključiti.

Iako trenutno nisam u nekom gejming fazonu, HDMI 2.1 mi se čini kao dobra future-proofing opcija. U tom smislu i noviji procesor je možda prednost.

S druge strane, pozicija za TV je nasuprot otvora za vrata/prozore a tu vidim da bolje stoji XH95, mada možda ni X90J nije toliko strašan po pitanju refleksija.
Po RTINGS poređenju je razlika značajna ali na par drugih adresa nije toliko velika.

Zaista su manje više pata-pata. Neki je bolji u jednom segmentu, neki u drugom, kod dosta karakteristika izjednačeni.


Imajući u vidu očekivanu upotrebu, karakteristike oba modela kao i mogućnost da XH95 u nekom trenu bude skuplji "svega" 100-200€, svaka sugestija kolega za koji bi se odlučili i zašto je više nego dobrodošla. :)
 
Nazad
Vrh Dno