Šta je novo?

Sony SZ1XP/C

aleck

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
619
Pre nekoliko meseci sam pokrenuo bio thread o ponudi laptopova ovde i jadikovao kako je ponuda boljih laptopa slaba.

LM, poseta Londonu je imala rezultat u vidu Sony SZ1XP/C modela, pravog malog cuda od 1.7kg. Jos uvek se navikavam na isti, pre svega na tastaturu. Posle 11.5 godina rada na desktop racunarima, ovo ce biti zanimljivo iskustvo.

Dobre strane su:
- odlican ekran *
- veliki tasteri, mada je raspored malo cudan
- prava graficka, ne integrisana
- neverovatno lak
- odlicna i jaka konfiguracija

Lose strane:
- nema DVI, mora da se kupi docking station koji je 160 funti
- taj isti docking station nema nikakve audio portove pa mora da se kupi eksterna sound kartica ako se zeli prikljucivanje na 5.1 zvucnike

* - ovo je glossy ekran koji jeste ima super boje, ali mi se vise svidja Appleov mat ekran sa jakim konstrastom i osvetljenjem

Ako ikoga zanima jos koji detalj, pitajte.

Mene zanimaju one osnovne stvari, pre svega jer mi prijatelji uskoro idu put Londona, a ja se nešto kanim nabaviti novi računar... dakle:
-Koja je cena? (nadam se da nije suviše indiskretno)
-Gde kupiti u Lo.?
-Plaća li se u VB porez i ako da, ima li povraćaja na grani?
-Kako sa carinom?
-Kako iskoristiti garanciju (ne bilo potrebe)?

-Off: Imaš li predstavu gde naći neki pristojan izbor povoljnijih mp3 player-a?

Pozdrav, sa uživanjem ga koristio... :O)

B@K@ je napisao(la):
-Koja je cena? (nadam se da nije suviše indiskretno)

1550funti, za sta sam dobio i 3 godine najskuplje Sony business garancije (next business day popravka). Cena je dobijena nadmudrivanjem sa prodavcem, posto mi je garanciju ponudio tek kada sam krenuo napolje iz radnje. :) Sama garancija je 300funti, dobio sam je džabe.

To je cena sa VATom, koji na ovu cifru iznosi oko 230 funti.

B@K@ je napisao(la):
-Gde kupiti u Lo.?

Odes na Totenham Court Road stanicu, izađeš i kreneš u obilazak 40-tak prodavnica. :D Ja sam zvao mnoge od njih i raspitivao se upravo o VATu. Naći one koji vraćaju ceo VAT je veoma teško (našao sam samo za Mac stvari). Obično naplaćuju 5 ili 10 funti admin charge i pritom te u lice lažu da to naplaćuje država, a ne oni. Svi redom, muvatori najstrašniji.
Kupio sam u MBA Technologies, zbog toga što sam dobio onakav deal za garanciju, ali van toga ne bih mogao da ti preporučim nikoga, svi mi deluju isto. Možda se ipak malo izdvaja MicroAnvika, ali to je samo neki gut feeling, nikakvo iskustvo nemam.

B@K@ je napisao(la):
-Plaća li se u VB porez i ako da, ima li povraćaja na grani?

Odgovorio već gore. VAT ti je 17.5%, moraš da ga platiš. Traži VAT refund form, dobrano proveri da li je prodavac popunio sve što je njegovo da popuni (lepo piše gde i šta). Kad dođeš na aerodrom, potražiš HM customs office (pored tih tabli obavezno stoji i VAT refunds). Za laptop konkretno traže da to uradiš nakon što prođeš u deo bez povratka :), pokažeš službeniku a on ti pečatira i potpiše formu. To tako sačuvaš i odavde iz SCG pošalješ poštom na adresu firme gde si kupio. Oni ti onda na karticu uplate VAT refund sumu.

B@K@ je napisao(la):
-Kako sa carinom?

Kao i za sve drugo. Možeš da prijaviš sam ili da okušaš sreću pa da se prosto išetaš. :)

B@K@ je napisao(la):
-Kako iskoristiti garanciju (ne bilo potrebe)?

Ovaj moja važi u UK, France, Germany. Iskoristiš je na jedini mogući način, a to je da odeš tamo gde važi i predaš u servis. Zbog toga mi se posebno sviđa ova garancija koju imam, jer su obavezni da poprave za 1dan ili mi daju novi.

Takođe, sve prodavnice gde sam pitao ti omogućavaju da u prvih 7/14 dana vratiš laptop (ili šta god kupiš) zbog bilo kakvog problema - dobiješ novi, bez mnogo frke. Nisam probao sa ovim crncima po Totenhamu, ali jesam uradio sa nekim sitnim Apple resellerom za monitor - vratio sutradan, dokazao im problem i dobio refund para jer nisu imali drugi primerak.
Obrati pažnju da će ti money refund zaključati te pare na nepoznato vremena, kod card procesora. Meni su recimo pare vraćene na karticu juče, a refund zahtev je urađen u četvrtak ujutro. To nije do prodavca, već card procesora / banke. rule of the game. :( Tako da se raspitaj koliko primeraka imaju na lageru, da ti se ne bi desilo što i meni, da ostaneš bez dovoljno para da kupiš na drugom mestu.

B@K@ je napisao(la):
-Off: Imaš li predstavu gde naći neki pristojan izbor povoljnijih mp3 player-a?

Ne. U istim ovim prodavnicama sam video i to, ali ne neki naročito veliki izbor. Odavno imam iPod, tako da ni ne gledam te stvari više.

Još jedna napomena, koju sam s bolom u srcu sinoć saznao. Ovaj laptop koristi Matshita DVD drive, koji je RPC-2 zaključan i nema nikakvog poznatog leka za to. ni firmware, ni AnyDVD, ni RegionFree. Barem za sada.

To postaje opasna muka, pošto su ti drajvovi najtanji na svetu i spisak proizvođača koji ih ugrađuju znatno raste u poslednje vreme. Recimo, IBM/Lenovo i Apple ih koriste, što znači da ni kod njih nema region-free gledanja filmova. Je*em im sve po spisku za to.

Cena je mnogo jaka. Bolje da si takav uzimao u Evropi. Pa Britanija ima bar 30% jace cene nego Nemacka npr.
Graficka je daleko od prave, 7400 with TurboCache :p "Prave" su one bez TC-a :D I modeli 7600Go.
Pogledaj sta nudi recimo Toshiba u tom segmentu. Ili Compaq.
Tezina...hm, pa modeli sa 14" ima i za 1.4-1.5kG. Onih sa 12-13" ima i laksih.
Samo moje misljenje.

P.S. Za Matshitu funkcionise AnyDvd.

Poslednja izmena:
BokiPK je napisao(la):
Cena je mnogo jaka. Bolje da si takav uzimao u Evropi. Pa Britanija ima bar 30% jace cene nego Nemacka npr.
Graficka je daleko od prave, 7400 with TurboCache :p "Prave" su one bez TC-a :D I modeli 7600Go.
Pogledaj sta nudi recimo Toshiba u tom segmentu. Ili Compaq.
Tezina...hm, pa modeli sa 14" ima i za 1.4-1.5kG. Onih sa 12-13" ima i laksih.
Samo moje misljenje.

Video, ispipao, pritiskao, startovao aplikacije...Moje mišljenje: mogu samo da pljunu Sonyju pod prozor. Bukvalno jedini koji može da se takmiči je Apple. Pri tom mislim na kombinaciju:
- izrada
- specifikacije
- dizajn
Na moju žalost, LG se ne prodaje u UK pa nisam mogao da isprobam niti kupim, a laptopi su im prelepi, mada je ovaj T1 koji mi je najinteresantniji dota slabiji po specifikacijama od SZ1.

1.5kg i 14" - pls daj neki link, voleo bih da vidim. :)
A da ima lakših od ovih 1.7kg, ima. Sony TX serija, 11" ekran, jedva preko 1kg. Cena najslabijeg modela = 1450funti. Čista, ali _čista_ prenosna mašina za managere, potpuno nepodesna za bilo kakav ozbiljan kućni rad.

Sve mobilne grafičke kartice imaju TurboCache tehnologije, sem ako ne nameravaš da kupiš ciglu gde može da se stavi propisno hlađenje. Nije to nikakva oslabljena varijanta, već prosto model koji može da pozajmi memorije ako mu treba. Za ono što ću ja raditi na laptopu, ovo je i više nego dobrodošlo.

Što se tiče cene...krajnja cena kada mi vrate VAT biće 1320 funti. Nisam baš imao nešto mnogo izbora gde da kupujem. Put do UK mi je platila firma, do DE bih plaćao sam ;)

BokiPK je napisao(la):
P.S. Za Matshitu funkcionise AnyDvd.

Na žalost ne. Ovo je model UJ-832D, probao i AnyDVD i DVD Region+CSS Free. Ostaje mi da probam DVD43 mada sam skeptičan, videću kad stignem kući večeras. Ima po forumima da je nekom liku SlySoft support eksplicitno potvrdio da ne radi sa tim drajvom.

Ostaje samo nada da će se neki Rus, kada sebi pribavi neki od ovih novijih laptopa, dovoljno iznervirati da hackuje firmware.

Hvala ti za detaljan odgovor.

aleck je napisao(la):
Još jedna napomena, koju sam s bolom u srcu sinoć saznao. Ovaj laptop koristi Matshita DVD drive, koji je RPC-2 zaključan i nema nikakvog poznatog leka za to. ni firmware, ni AnyDVD, ni RegionFree. Barem za sada.

To postaje opasna muka, pošto su ti drajvovi najtanji na svetu i spisak proizvođača koji ih ugrađuju znatno raste u poslednje vreme. Recimo, IBM/Lenovo i Apple ih koriste, što znači da ni kod njih nema region-free gledanja filmova. Je*em im sve po spisku za to.

Hej, pa šta će ti firmware za RPC1, ja iako imam te flasheve, ne koristim ih više, mnogo je rizično. Samo instaliraj program koji se zove DVDGhost - i eto ti gledanja filmova iz bilo kod regiona :)

alekssBGD je napisao(la):
Hej, pa šta će ti firmware za RPC1, ja iako imam te flasheve, ne koristim ih više, mnogo je rizično. Samo instaliraj program koji se zove DVDGhost - i eto ti gledanja filmova iz bilo kod regiona :)

I ja bih, no kako već rekoh nijedan od tih softvera ne funkcioniše sa ovim drajvom (kao ni sa najvećim delom Matshita modela). Isprobao sve.

Vrh Dno