Šta je novo?

Sony RDR-HX900 problem

SENebojsa

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poena
345
Imam Sony-jev Model Kucnog Dvd Rekordera Rdr-hx 900 Koji Ima Hd Od 160gb. Problem Je U Tome, Ne Pitajte Me Kako, Sto Sam Ostao Bez Hd-a, Konektora I Flat Kabla Kojim Se Hd Prikljucuje Na Ostatak Sistema. Pomislio Sam Da To I Nije Neki Problem Jer Je Hd Obican Kompjuterski (unutra Je Bio Wd-ov Model) A Ja Imam Jedan Viska Od Racunara. Dakle Nedostaje Mi Samo Flat Kabal I Konektor Pa Da Uredjaj Ponovo Proradi. Zvao Sam Jedan Ovlasceni Sony Servis I Rekli Su Mi Da Nema Problema, Kabal Moze Da Se Naruci I Kosta 12 Eura. Mislio Sam Da Je Mojim Mukama Kraj Ali One Tek Pocinju. Slucajno Sam Pomenuo I Konektor, Da Li Se On Dobija Uz Kabal. Posle Duze Pauze I Konsultacija Zaposlenih U Servisu Dobio Sam Informaciju Da Konektor Ne Moze Da Se Naruci Jer Nije Predvidjeno Da Se Pokvari Pa Ne Postoji Kao Rezervni Deo. Drugi, Treci, Peti Servis, Svuda Isto. “not Supplied” Pise Na Sony-jevom Sajtu.
U Jednom Servisu Je Covek Bas Hteo Da Mi Izadje U Susret I Danima Je Trazio Da Li Odgovara Konektor Od Neke Druge Marke Dvd-a I Misli Da Moze Da Se Iskoristi I Od Pioneer-a, Ali Nije Mogao Nigde Da Nadje Rashodovan Uredjaj Pa Da Uzme Konektor Zato Sto Su Se Rekorderi Relativno Skoro Pojavili Pa Nece U Skorije Vreme Biti Rashodovanih.
Onda Sam Zvao Sony Predstavnistvo U Beogradu. Njihov Ljubazni Sluzbenik Me Je Kontaktirao Posle Dva Dana I Dao Mi Broj Telefona Servisa Gde Ce Mi Sigurno Pomoci. Odmah Sam Nazvao Servis I Rekli Su Mi Da Nema Problema, Mogu Da Mi Nabave Konektor Ali Samo Uz Hd, Koji Naravno Kosta Skoro Kao Nov Uredjaj, Tako Da Je Moje Odusevljenje Brzo Splaslo.
Da Pojasnim Sta Je Konektor. Mali Plasticni Deo Koji Se Sa Jedne Strane Ubacuje U Hd Klasicno Kao Ide Kabal U Racunaru, A Sa Druge Strane Ima Prorez U Koji Se Ubacuje Flat Kabal. Kabal Onda Ide U Stampanu Plocu Uredjaja U Isti Takav Prorez I To Je To. Zbog Tog Plasticnog Delica Uredjaj Koji Je Pre 15 Meseci Mnogo Placen Sada Skuplja Prasinu Na Polici.
Ako Neko Ima Bilo Kakvu Ideju Kako Bih Mogao Da Resim Ovaj Problem, Bio Bih Mu Mnogo Zahvalan. Ako Ne Budem Mogao Da Nadjem Konektor Mozda Bi Mogao Da Probam Da Nabavim Flat Kabal I Kompjuterski Ide Kabal Pa Nekako Da Lemim Zicicu Po Zicicu I Tako Da Ih Direktno Spojim. Onda Bi Imao Kabal Koji Sa Jedne Strane Ide U Hd A Sa Druge U Stampanu Plocu Uredjaja, Bez Konektora. To Mi Je Poslednja Solucija, Najvise Bih Voleo Da Negde Nadjem Konektor. Da Li Neko Ima Neku Ideju? Hvala.

Izvini sto ti necu odgovoriti, ali sto si svaku rec zapocinjao velikim slovom?!!!!!

Jel možeš ti to nama da slikaš da vidimo kako izgleda taj konektor na ploči od uređaja. Jel su kablovi na strani HDD-a standardni Ide + napajanje a na ploči uređaja drugačiji i da li je disk PATA ili SATA?

Za Colta - poruku nisam pisao direktno na forumu nego u Word-u sa Caps Look-om i velikim slovima pa sam je paste-ovao i iz nekog razloga su sva slova mala sem prvog u reci.
Disk je sasvim standardni PATA. U samom uredjaju ima izveden konektor za napajanje, klasican kompjuterski i sa tim nema problema. Problem je u konektoru koji ide u HD, a iz konektora ide FLAT kabal koji mogu da nabavim. Istim takvim konektorom i FLAT kablom je povezan i sam opticki drajv (DVD rezac) u uredjaju pa sam ih skinuo i slikao. Znaci meni treba IDENTICAN konektor kao na slici. Evo i slika pa ce biti malo jasnije.

Prilozi

• DCAM0029.JPG
    DCAM0029.JPG
    56.9 KB · Pregleda: 49
  • DCAM0030.JPG
    DCAM0030.JPG
    77.7 KB · Pregleda: 76
  • DCAM0031.JPG
    DCAM0031.JPG
    95.3 KB · Pregleda: 65
  • DCAM0032.JPG
    DCAM0032.JPG
    41.5 KB · Pregleda: 55
  • DCAM0033.JPG
    DCAM0033.JPG
    44.9 KB · Pregleda: 60
Koliko vidim na konektoru nema elektronike. Pada mi na pamet da nadjes nekog majstora (dovoljno strpljivog), pa i da mu platis malo vise da ti zalemi kabal direktno na novi klasican konektor za HDD. Ili ako znas nekog u Pupinu oni imaju robota za lemljenje elektronike za tako sitne stvari. Da li si pokusao sa npr. konektorom sa HDD fioka on dosta lici na to? Kod nekih nije samo zenski vec ima i muski. Vidjao sam to ranije.

Imas dve varijante prva je da uzmeš standardni ide kabel da ga odsečeš na jednom kraju i da ga lemiš na ploču uređaja, a druga po meni bolja je da napraviš adapter tako što ćeš odseći ide kabel i na odsečenu stranu nalemiti flat konektor u koju ćeš ubosti flat kabel. Gde naci flat konektor? Uzmi bilo koji pokvaren CD uređaj i u njima ćeš naći ove konektore nažalost nema od 20 pinova kod modela koji sam rasklopio (možda i ima) ali ih ima obično više pa ih iskoristi, predlažem ti da iz cd-a uzmeš i flat kablove da ne bi morao da sečeš originalni, jedan flat kabel moraćeš da isečeš da bi ga sveo na ukupno 20 pinova, nema veze što će biti razdvojeni oni će lepo ući u konektor. Ja sam sada rasklopio CD lg gcr-8520b i u njemu imas tri konektora od 13 pinova i dva od 17 pinova. Možda postoje neki modeli od 20 pinova pa ako je neko raspoložen čoveku da pogleda samo izvolite :)

Izgleda da cu morati da lemim ide kabal sa flat kablom. Imao sam priliku da pogledam par dvd player-a iznutra ali ni jedan nije imao takav flat kabal. Kao sto si i rekao svi su manji sa manjim brojem pinova. U servisu su mi rekli da takav kabal i konektor moze da se nadje samo u dvd rekorderima ali nisam imao ni jedan da pogledam. Ako neko ima neki dvd rekorder mozda bi mogao da pogleda pa da mi kaze koji je to model. Mozda bih takav model koji nije Sony uspeo da nadjem u nekom servisu i da kupim konektor.
Kada bi se odlucio za lemljenje ne znam koju bi zicu morao da zalemim na koju? Da li po redu ili bi morao da nadjem neku semu Sony-ja?
Za Zokija - nije problem naci takav konektor koji ulazi u HDD, problem je izlaz konektora za flat kabal. Treba mi takva kombinacija.

Poslednja izmena:
Ne znam koji si Sony servis zvao, ako vec nisi zvao "Input" preko puta Sava Centra, probaj kod njih mozda ti pomognu. Vlasnik se zove Darko tel. 3119-431, 3119-432. On je isto ovlasten serviser za Sony.

Za raspored pinova moraš uzeti unimer u ruke. Mislim da ovo nije problem da se napravi za pravog majstora koji ima viška vremena.

Vrh Dno