Šta je novo?

Sony Q30

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
845
Da li neko ima iskustvo sa ovim uredjajem? Prica se da odlicno cita ostecene diskove...

Sony DW-Q30 posedujem oko dva meseca i realno sam zadovoljan sa njegovim mogucnostima. Kao citac se zaista pokazao dobro, ali to se naravno odnosi na malo izgrebane i zaprljane diskove (tesko ostecene diskove zaista nisam uspeo da procitam ni u jednom uredjaju).
Ono u cemu je posebno dobar je citanje obicnih CD-ova (posto ima korekciju C2 gresaka, koja se cesto, ako ne gresim izostavlja na novijim DVD/RW uredjajima).
Ako planiras da ga pazaris, ono sto bi trebalo da znas je da je odlican citac/pisac obicnih CD-ova, da mu generalno bolje leze + DVD mediji, kao i da malo losije radi sa DVD RW (kako - tako i +) medijima. Ovo sam procitao na nekoliko testova na net-u, ali sam se i sam uverio, posto su mi dva DVD RW medija posle cetiri-pet koriscenja postali neupotrebljivi. Zasad se bolje pokazao u radu sa DVD - RW medijima.

Ono sto se meni posebno svidelo kod ovog uredjaja je cinjenica da je to zapravo prepakovani LiteOn 1635S i da je moguce crossflashovati firmware.
Ono sto se dobija ovim postupkom je pristup nekim novijim tehnologijama koje LiteOn odnedavno ugradjuje u firmware svojih uredjaja. Ukratko, pomocu jednog utility-a (koji se skida sa zvanicnog LiteOn sajta) dobija se mogucnost ukljucivanja tri opcije : Overburn (dozvoljava vecu brzinu ispisivanja na svim medijima), HyperTuning (uslovno receno DVD uredjaj "uci" kako da zapisuje na pojedine medije i daje sve bolje i bolje snimke) i OnlineHyperTuning (unapredjena verzija HyperTuninga koja tokom narezivanja analizira kvalitet i prilagodjava brzinu snimanja radi sto boljeg kvaliteta). Ovim opcijama firmware na tvom uredjaju se prilagodjava upravo tvojim potrebama i diskovima koje koristis. Ako se slucajno dogodi da su kopije losije (sto se meni licno nije desilo) postoji mogucnost brisanja podataka koje je uredjaj sakupio koriscenjem HyperTuning-a)

U praksi, ove mogucnosti su se pokazale kao odlicne. Narezao sam vise diskova od najjeftinijih do najskupljih, i posle skeniranja kvaliteta (pomocu DVDInfoPro-a i Nero CD/DVD speed-a) dosao sam do zakljucka da cak i na najlosijim diskovima (citaj: Princo 4x ili neki noname 4x reda velicine cena od 20 dinara) narezanih na 8x posle dva,tri narezivanja nastaju sve bolje i bolje (povremeno i odlicne) kopije.

Sve u svemu, moje (subjektivno) misljenje je da je uredjaj vrlo dobar (jos bolji ako planiras da radis crossflash firmware-a), i da ces biti zadovoljan kupovinom ukoliko si spreman da se potrudis da malo eksperimentises i pronadjes diskove koji mu leze.

resler je napisao(la):
Ono sto se meni posebno svidelo kod ovog uredjaja je cinjenica da je to zapravo prepakovani LiteOn 1635S i da je moguce crossflashovati firmware.
Ono sto se dobija ovim postupkom je pristup nekim novijim tehnologijama koje LiteOn odnedavno ugradjuje u firmware svojih uredjaja. Ukratko, pomocu jednog utility-a (koji se skida sa zvanicnog LiteOn sajta) dobija se mogucnost ukljucivanja tri opcije : Overburn (dozvoljava vecu brzinu ispisivanja na svim medijima), HyperTuning (uslovno receno DVD uredjaj "uci" kako da zapisuje na pojedine medije i daje sve bolje i bolje snimke) i OnlineHyperTuning (unapredjena verzija HyperTuninga koja tokom narezivanja analizira kvalitet i prilagodjava brzinu snimanja radi sto boljeg kvaliteta). Ovim opcijama firmware na tvom uredjaju se prilagodjava upravo tvojim potrebama i diskovima koje koristis. Ako se slucajno dogodi da su kopije losije (sto se meni licno nije desilo) postoji mogucnost brisanja podataka koje je uredjaj sakupio koriscenjem HyperTuning-a)

Da li ovo važi samo za DVD medije ili i za CD?

Uzgred, gledao sam nešto ponudu i ne videh 1635S model LiteOn-a kod nas. Da nije neka druga oznaka?

@peja

Pa, u principu to su (koliko sam video po net-u) isti uredjaji, ovaj LiteOn tesko da ces naci, malo je stariji model, a i uvek mozes vratiti firmware za 5 sekundi.
Doduse, ja te i ne ubedjujem da ga kupis, samo sam izneo moje misljenje o uredjaju (koje je povoljno), a pre kupovine, savetovao bih te da procitas malo vise po forumu i na drugim mestima na net-u sta ljudi kazu o ovom i drugim rezacima pa odluci.

@mmilovan

Jeste, 1635S, ali to je model od pre jedno godinu dana, samo ga je Sony malo kasnije prepakovao u DW-Q30, pa mislim da se pre mogu naci noviji, a ove opcije (HyperTuning, OverBurn i OnlineHyperTuning) se, cini mi se, mogu ukljuciti na svim uredjajima koji se zavrsavaju sa oznakama 5S i 6S sa novijim firmware-ima.

Ima dosta o tome na forumu CdFreaks, kao i neki noviji beta / test firmware-i pa ako vas zanima mozete detaljnije da se informisete.

Uh, da, zaboravih, mislim da se sve ove opcije odnose samo na DVD-ove, al' nisam siguran.

Poslednja izmena:
Sumnjam da se DW-Q30A aktivno proizvodi, nego se čiste zalihe i magacini. Uređaj se naravno pojavio sinhrono sa Liteonom 1635S, s tim što DW modele Sony ugrađuje u svoje OEM konfe, a deo plasira kroz aftermarket. Mislim da DW serija čak i nema zvaničnu podršku Sonija (kroz firmware).

Sada su aktuelne 6S generacije LiteOn-a (koje su primetno bolje u odnosu na 5S), Sony klonovi su DW-Q120A i DW-G120A. Ja bih uvek išao na retail verziju Liteona i preskočio proceduru sa crossflash-om, osim ako baš nemože da se nađe.

Losa odluka. To je jedan od najgorih rezaca koji je Pioneer izbacio. I ja imam Sony DW-Q30A i super sam zadovoljan. Do sada nema sta nije procitao.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@ Mitrovski Igor
Znam da 111D nije na nivou 106, 107 i 108 serija, ali ga mnogi hvale i tvrde da je bolji od 109 i 110. Inace, odluka jos uvek nije konacna :)

@Mitrovski Igor

Prvi od linkova je za SHW-1635S, a drugi link koji si postavio je za SOHW-1653S (stariji model), ali to su firmware-i za pravi LiteOn (ili vec crossflashovani Sony) pa ih ne mozes koristiti. Ono sto ti treba je na sledecim adresama :

http://codeguys.rpc1.org/firmwares/dvdrw/stock/1635S.YS0Z.stock.rar

(za crossflash Sony DW-Q30 u LiteOn SHW-1635s) - ovo je poslednji zvanicni firmware, postoje neki test firmware-i sa navodno poboljsanim brzinama rezanja, ali nisam zeleo da eksperimentisem sa njima.

http://codeguys.rpc1.org/firmwares/dvdrw/stock/Sony.Q30A.YYS5.stock.rar

(za vracanje Sony-a u prvobitno stanje) - ovo nije poslednji zvanicni, ali ce posluziti, posle crossflasha mozes da stavis koji zelis.

Za ukljucivanje HyperTuninga i OverBurna koristis utility :

http://62.58.201.212/eu/DOWNLOADS/utilities/SmartBurn3116.zip

Ili noviju (beta) verziju koja podrzava i OnlineHyperTuning :

http://codeguys.rpc1.org/utilities/SMARTBURN-3.1.16t.rar

Postoji jos i zgodan utility za dodeljivanje booktype-a medijima pre rezanja :

http://62.58.201.212/eu/DOWNLOADS/utilities/BookType135.zip

Jos samo da napomenem da postoji problem izmedju ovih programcica i nForce IDE drivera, pa je mozda neophodno instalirati Standard IDE Controller da bi programi prepoznali uredjaj.

peja je napisao(la):
@ Mitrovski Igor
Znam da 111D nije na nivou 106, 107 i 108 serija, ali ga mnogi hvale i tvrde da je bolji od 109 i 110. Inace, odluka jos uvek nije konacna :)
Kazem ti to jer ni elektroniku ni laser ne proizvodi Pioneer nego ga zajme od nekog manje poznatog proizvodjaca. Pozdrav.:)

Mitrovski Igor je napisao(la):
Kazem ti to jer ni elektroniku ni laser ne proizvodi Pioneer nego ga zajme od nekog manje poznatog proizvodjaca. Pozdrav.:)

Zar nije bila priča da je u 111-ci NEC-ov čip? Doduše, neko je na forumu napomenuo da baš zbog toga verovatno ovaj Pioneer čita slabije.

Nazad
Vrh Dno