Šta je novo?

Sony HC1000 ili Panasonic GS400

Filmaker

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2005
Poena
319
Pozdrav svima. Ovo mi je prvo javlajnje. Posto uskoro kupujem miniDV kameru, a imam veoma malo iskustva sa njima, procesljao sam vase diskusije kako bi me malo usmerile. Da vam olaksam u davanju saveta, ukratko cu pribliziti za sta bih koristio kameru. Ja sam slikar, ali se bavim i grafickim dizajnom, animacijom, kratkim festivalskim filmicima... Poznajem dobro graficke programe, a trenutno savladavam Premier i Afterefekts. Znaci kamera bi sem privatnih kucnih videa sluzila i za snimanje nekih kratkih formi, koje bi se graficki doradjivale u Afterefektsu. Poput experimenratalnih filmica, ali ne skroz apstraktnih vec sa realnom osnovom. Znaci to bi trebao da bude pristojan kvalitet koji bi se obradjen sa DV-a ili Bete projektovao na manja bioskopska platna.

Imam dilemu izmedju Sony HC1000 i Panasonic GS400, pa vas molim da mi pomognete da se odlucim izmedju njih.
Jos jedno pitanje je za koliko para one mogu da se nadju kod nas?

Svaki savet mi je dobrodosao.
Hvala svima unapred

Vidi ovako_Obe kamere su jako slicne,da ne kazem identicne po kvalitetu slike koje daju i po low light mogucnostima.Ukratko,Panasonic ima prednost po mnogo vise manuelnih kontorla(i 4mpix fotografijom) dok Sony ima ugradjen ND filter.

Cena bi trebala da bude nesto preko 1000 eur kod nezvanicnih prodavaca-uvoznika,dok je kod zvanicnog uvoznika(Eltim za Sony i Adut za Panasonic) ona nerealno visoka.

Oduvek sam bio za Sony-ja ali sam takodje i realan. GS 400 je ipak superiorna kamera uzevsi u obzir kvalitet slike. Dakle, ne da nisu identicne, nego je Panasonic primetno bolji!

Cak, moze sasvim lepo da konkurise mojoj VX2100 (sto se DV kamera tice, naravno), tj. da ima malo ozbiljniji (citaj skuplji) objektiv, pocistila bi je...

Koristim jednu trenutno za neki posao, i veoma sam zadovoljan, da ne kazem, isplati se ne akati "skupu" kameru zarad low-budget videa!

Hvala puno na odgovorima. Imam jos nekoliko pitanja...

- Koliko ce mi u prksi i sta konkretno znaciti pomenuti ND fiter?
- Da li ce materijal snimljen sa njima pri slabijem svetlu uz dodatnu doradu i obradu, biti upotrebljiv?
- Kakvi su mikrofoni kod njih? Da li su upotrebljivi, a ako nisu da li imaju ulaze za eksterne bolje mikrofone?
- Koji od ova dva modela je bolji u pomenutim stvarima?

Hvala jos jednom

Jos jedno pitanje.

Da li se Sony PC1000 po kvalitetu snimka moze uporedjivati sa ove dve kamere?

Dobro testtenext razlike ima ali nisu toliko drasticne da bi HC1000 bio krs napram GS400.Nemam nameru da se ubejujem i raspravljam...nebitno

Inace ND filter je dobar za snimanje pri jakoj svetlosti,mislim kad sam isprobavao Canon XM2 u tim uslovima je dobro dosao,tj.kad ti je Sunce bije u objektiv.Kod digitalnih fotoaparata on ima primenu da bi se neke stvari slikali pri duzoj ekspoziciji a po danu,tako sto on deluje tako da se dobije efekat da je blenda zatvorenija nego sto jeste(da kazem slikovito kao da objektiv ima naocare za Sunce).

Materijal snimnjen po slabom svetlu.Ja sam GS400 testirao i ovde okacio test grab frame-ove.E sad meni se cini da GS400 ima noise reduction koji malo pegla sliku.Mislim to je testirano u jednom hodniku.
Voleo bih i ja da testtenext kaze kakav je po njegovom misljenju sirov materijal pri low lightu na GS400,recimo sumraku da li ima mnogo shuma?ili noise reduction ispegla to.
A da i jos jedna stvar posto je VX2100 trenutno najbolja za nocne uslove u toj prosumer klasi kamera,ne bi bilo lose da nam kaze koliko je GS400 pri tim uslovima losja?

Mikrofon kod GS400 je bolji nego na mojoj Sony kameri,bolji mu je polozaj iako su oba na vrhu kamere.Mada pazi ja bi obavezno uzeo dodatni mikrofon(cena reda 100-tinak eur) pre svega da mi kamera ne bi hvatala zvukove pipkanja tastera,i slicno

@Stefan : Pegla GS400 noise u mraku, i to solidno pegla. Probao sam obe, moj glas ide GS400, slicna cena, malo bolja kamera.

P.S. Cini mi se da coveku ne treba mikrofon, i da ce ti filmici imati neku svoju pozadinu.
P.P.S. OBAVEZNO stativ.

da znam da pegla sliku nego mene bi jedna stvar plasila a to je da tako odu i detalji sa slike,bar je tako kod ovog mog grabe framea u polumraku(uporedi detalje sa GS400 i sa moje kamere).
E sad koliko se to gubljenje detalja primeti i dok se gleda duzi snimak(ovo sto sam ja testirao to je snimak na 2-3 sekunde).
Razumes sta hocu da ti kazem,znas i kod fotografije kad je provuces kroz neat image da odu detalji ako se bas mnogo shuma skine.

Evo ti grabe frame:
Moja kamera:
6PC8.jpg

NVGS400
6GS400.jpg

Obrati paznju kako su laminat i ova komoda izgubili detalje

Poslednja izmena:
Ljudi, hvala puno na dosadasniim savetima.

@nesharm
Zvucna pozadina bi u vecini slucajeva bilo nesto sto nije snimljeno mikrofonom kamere. Ali ne bi bilo lose da moze i da snimi i neki dokumentarni razgovor sa sagovornikom na metar udaljenosti i da je to upotrebljivo za neki ozbiljniji rad... Jel to izvodljivo sa njim ili on moze posluziti samo za kucni video?

@stefan1
Hvala za frejmove. Sony je po ovome primetno bolji u losijim uslovima. Sad, ovo su frejmovi. Ne znam koliko je to primetno na pokretnom snimku. Zamoilio bih te da okacis ako imas neko ovakvo poredjenje na dobrom dnevnom svetlu. Ako je na njima GS400 primetno bolji od HC1000, onda vredi razmisljati, ali ako su priblizno isti onda se bojim da vec naginjem Sony-u...
ps. koji model Sony-a imas?

Pozdrav svima

@Stefan : Naravno da ojadi detalje, ali kako je ovo kamkorder, a ne fotoaparat, mislim da to i nije tako vazno, bar meni nije. Pogotovo je pozeljno da nema suma ukoliko covek krene u neku ozbiljniju produkciju

@filmmaker : Bilo kakav intervju zahteva externi mikrofon, da ti se ne bi cuo lift u zgradi, vetar napolju, kevin TV u susednoj sobi, itd. Stefan predlaze model od oko 100 evra, sto bi trebalo da ti radi posao. Kad vec dajes >1000 evra za kamkorder, 100 evra za mic nije neko ulaganje.

@filmmaker ma moj sony nije HC1000 vec PC8 model 1CCD kamera sa chipom velicine 1/4.7" i 800K pixela.
Po dnevnom svetlu je snimak na GS400 relativno bolji,to moje ostro oko primeti,a najvise se primeti po prirodnijim bojama-posledica 3 ccd chipa.Ostrina i rezolucija su manje vise isti.Evo ti i link ka temi gde sam objavio uporedni test sa primerima:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=78518

Vidi na nekim pisanim reviewima-mislim na strane casopise specijalizvane za kamere su generalno bolje ocenili GS400,a to su ipak neke reference,recimo Nemacki Video Aktiv.
Ali imas i ove on line review-e koji obiluju grab frame-ovima pri razlicitom osvetljenju pa mozes i sam da vidis i uocis razliku.
Evo ti neki od linkova pa se ti malo zanimaj i proucavaj ih veceras,pa ces doci do odluke koja je kamera za tebe
1.Test HC1000 sa uporednim primerima sa GS400-tke i Canona XM2(pise GL2 a to je XM2 za americko trziste)sacekaj da ti se ucitaju sve slike pa uporedi frame-ove na 15 i 20 lux videces da je to jako slicno(XM2 je primetno bolji,veci CCD i bolji objektiv cine svoje),samo sto mi se cini da kod HC1000 ima vise shuma:
http://www.camcorderinfo.com/content/Sony-DCR-HC1000-Camcorder-Review.htm
2.Test Panasonica NVGS400 sa primerima
http://www.camcorderinfo.com/content/Panasonic-PV-GS400-Camcorder-Review.htm
3.A evo ti i ovaj Ruski sajt,cak i ako ne razumes Ruski nemas problema,posto obiluje grab frame-ovima u razlicitim svetlosnim uslovima:
http://www.videomax.ru/tests/

BTW obavezno nabavi jacu bateriju,to pod obavezno,recimo red velicine 100 eur za jaci model.Ja sam danas posle 3 godine koriscenja osnovne baterije koja drzi oko sat vremena konacno uzeo FM70-icu(neoriginalnu) koja ce drzati bar 4-5 sati.

PS.naravno ako hoces bolji snimak u mraku morao bi da razmislis o skupljoj kameri recimo Canon XM2 ili Sony VX2100 koje su maksimum u prosumer kategoriji.Ili sto ti je jeftinija varijanta da nabavis reflektor,ovaj moj drugar koji mi je dao GS400-tku da je testiram ima i reflektor neki od 80 eur i dobro radi
PSS.gledacu da ovog meseca testiram i Canon XM2 po mraku,i uporedim sa mojom kamerom(koju uzimam za neku referncu posto sa njom radim 3 godine),samo cekam da ovaj moj drugar koji ima XM2 zavrsi sa ispitima na faksu posto ne moze da digne glavu od knjige trenutno,pa da to uradimo.

Poslednja izmena:
Stefane, ne znam na osnovu čega tako tumačiš ove gornje frame-ove...

Meni je slika sa GS 400 značajno bolja, daleko više "smooth", sa znatno manje šuma, a sačuvanih detalja i veće dimamike (pogledaj saksiju i stvari na polici)

Nebojsa,drago mi je da si se i ti ukljucio u diskusiju.Naravno za ovo imam odgovor.
Iza mene su bila vrata koja nisu bila skroz zatvorena pa postoji mogucnost da su bila malkice otvorenija dok sam snimao sa GS400,zbog toga kao referentnu zonu uzimam onu udaljeniju.

Stefane, nema sanse da podizem cenovni limit. I ove dve kamere mi ilzlaze iz buzeta. Ali mislim da cu davanjem malo vise novca za jednu od njih, dobiti mnogo vise u odnosu na to, da sam za malo manje pare uzeo neki njihov nizi model. Preko toga finansijski mi je neisplativo i mislim da mi (bar za sada) profesionalnija kamera nije potrebna.

Hvala puno za linkove, to je bas ono sto mi je trebalo. Narocito onaj ruski sa primerima gde se uporedjuju GS400-HC100 i GS400-HC100-TRV940.

GS400 na dnevnom svetlu po meni ima primetno bolji kolorni balans i punocu slike. Puno realnije i prirodnije. Mislim da je to zasluga prisustva i hladnih i toplih boja, dok je Sony u oba primera slabije izbalasiran i vuce ka zutoj ili crvenoj - zavisno od situacije. Izgleda da je i u ostrini GS400 ispred njih, sto je posebno primetno kod zumiranja (primeri na video snimku u parkicu i na frejmovima sa vrhom zgrade). Izgleda da GS400 ima mali problem prilikom kretanja kada se menjaju svetlosni uslovi, gde u prvom naletu preeksponira snimak dok se ne snadje (primeri na frejmovima panorama, gde je malo vise preeksponirano nebo tako da se oblaci gotovo i ne vide, kao i na video snimku u parkicu kada se kamera okrece u desno i pocinje da hvata nebo, koje je u prvim trenutcima dok se kamera nije izbalanisrala bilo totalno bez detalja).

Moram priznati da sam malo iznendajen Sony-evim snimcima u slabijim svetlosnim uslovima, jer sam prema verbalnom rejtingu ocekivao da ce HC1000 biti primetno bolji u takvim situacijama. Prema onome sto se vidi na ponudjenim frejmovima, GS400 i tim situacijama bolji. Primeri sa lutkom i sa tv-om,ormarom i zavesom to potvrdjuju. GS400 i pri salbom svetlu daje lepu cistu belu boju i kolorno bogatiju-dinamicniju sliku, a cini mi se da je i u detaljima za nijansu bolji... HC100 ima primetno vise suma, sto bi imalo opravdanja da je ponudjeno i vise detalja u slici, ali izgleda da nije tako?

E sada, postavlja se pitanje koliko koliko su ovi ponudjeni fremovi merodavni... Da nije neki marketinski trik ili neznanje pri koriscenju kamera...? Malo mi je neobicno iz tog razloga sto godinama vec znam za pricu da je Sony u odnosu na konkurenciju u takvim uslovima primetno superirorniji...

Pozdrav

Nemoj da se brines,tako je kako si i video i ovi sajtovi bi trebali biti vrlo pouzdani i merodavni,bez tih "trikova" marketniga.

Nazad
Vrh Dno