Šta je novo?

Sony G420 utisci...

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Uzeh ovaj monitor na pozajmicu (potpuno nov, neotpakovan), jer sam svoj prodao i ukratko, utisci su sledeci...

Slika je daleko ostrija u 1280x960 pri 100Hz, kao i u 1600x1200 u 85Hz, (u odnosu na 900NF) - tek sada vidim koliko je GF4Ti4200 zaista dobar... plasim se da pomislim kakva bi slika bila na matrox-u...

Geometrija je, nazalost, losija... TJ, spoljni okviri su mozda i bolji , ali je unutrasnja nelinearnost primetna i bez monitor testova... samo skrolovanje slike i sl. odaje ovu manu... Moire-a nema (pominjem - samo u ova dva moda), fokus je po defaultu perfektan... kao i konvergencija. Slika je stabilna a boje su prepoznatljivo drugacije u odnosu na NF/Diamondtron, cije boje vise vuku na "analogne", odnosno - mekse su, nekako toplije. Trinitronove boje nekako vise podsecaju na TFT, sto moze nekome da se svidi, a meni onako - nisam jos formirao misljenje... (ili je to do ove veeeeeelike ostrine). Dakle, to je to... Monitor je sjajan, ali ne verujem da ima bolji odnos cena/kvalitet u odnosu na 959NF... Uostalom, koliko uopste kosta G420?
Da ne zaboravim, dizajn je veoma veoma dobar, monitor je mali i kratak, ali teezak do zla boga (30KG), ima dva VGA ulaza, tako da mozete prikopcati i neki server na drugi ulaz, a na prednjoj masci samo menjate inpute... Isto tako, u samo kuciste (ne postolje), sa desne strane se nalazi USB hub...!

To su, na brzaka, utisci u ove dve rezolucije...

PS. Nisam napomenuo da corner distortion komanda ne postoji, ali ova mana nije toliko izrazena, pa nije strasno...Toplota boja moze ici do 11000k (na NF-u je 9300 Kelvina maksimum), a postoje i specijalni modovi - professional, standard, dynamic, easy itd.. koji se menjaju na jedno dugme...
I da ne zaboravim... Evo i jednog shota samog monitora...

!

Bas je jak monitor,nego koliko " ima?17"?i kolika mu je max. rez.?
Je si li saznao mozda koliko kosta?

Max , zavidim ti na tastaturi i misu :) . Ovo prvo je MS Natural rekao bih , za glodara nisam siguran .

Inace G430 kosta oko 445 eura ovdje u Podgorici .

pozdrav

Monitor je ocito 19" (barem mi se tako cini u poredjenju sa tastaturom) a mis je Microsoft Intellimouse Optical, samo ne znam da li kec ili dvojka

byMaX je napisao(la):
Uzeh ovaj monitor na pozajmicu ... plasim se da pomislim kakva bi slika bila na matrox-u...

...

da ti pozajmim moj matrox g400 iz fioke...:)

monitor izgleda zaista odlicno posebno srebrna(?) boja okvira, evo gledam attachment sliku i ovaj moj 959nf i nemam komentar

Nije Soni dzaba to sto jeste u svetu ekrana, jedino sto sam primetio kod onih starijih je da se brzo trose, mozda je bolje odabrati Trinitron nekog drugog proizvidjaca sa kvalitetnijom elektronikom. Ne znam kavi su novi Sony-i, mada sumnjam da su poboljsavali kvalitet.

Kako se bre brzo trose???

Koliko stariji, posle koliko godina?

Max, proveri da li je ostrija slika u 1280x960 pri 85 Hz u odnosu na istu rezoluciju pri 100 hz. Imam G400 i to je prilicno izrazeno, mada nisam odavno probao neku bolju graf. kartu...

Mozda je slucajnost ali nisam medju starijim(oko 4,5 godina) video ni jedan koji i dalje ima dobru(ostru sliku), a video sam Dell i Fujitsu sa istim katodnim cevima koji su odlicni...Mada to moze da se sredi na visokonaponskom trafou, ali...

Slika je ostrija u 85Hz, ali zanimljivo, kod NF-a pada ostrina kad predjes sa 85 na 100 i to drasticno (sa istim MSI Ti4200), a na ovom jedva primetno.. ali ipak primetno (excel, slova u startu i sl. pokazuju blaaaaago zamucenje). Mada, kada je na 85Hz, toliko je ostro da se ne razlikuje od TFT-a!!! A kada je na 100, onda je kao odlican odlican CRT :)

Jeste siv, bas mi je djevojka veceras rekla kako je lepse slonovski bela, ali se meni ovaj SONY sviiiiidja.. Majko mila :) Inache, slika koju sam okacio je bulja, jer... pazi sada, nisam imao baterije da slikam vise, i slikao jednu sliku a Photosmart nije uradio autofokus, i izgubio sam baterije :((( onda sam cak pet puta smanjivao stepen kompresije (prvo ja smanjio u 800*7xx i stavio 70% - kad ono 90k, onda smanjio na 55%, kad ono 54k (bummer! :)), i onda sam kropovao na 7xx * 6xx, i povecao kompresiju na 52%... i zato se vide JPG artefakti...

BTW, tastatura je fucking MS Natural iz 1996-te, made in USA (duplo teza od ovih danas), a mouse je tek kupljeni Explorer 3.0... sa kojim sam ultramega zadovoljan... i ono sto viri levo je, ako bas sve hocete da znate, Elsa ISDN USB adapter :)

Pozdrav

(Monitor izuva)

PS. Nema opcije za fokus ???

Koliko znam G420 nije mnogo skuplji od 959 NF. Ako se ja pitam uvek bih na stolu drzao pre Sony od Samsunga.

Evo cena za sve Sony-je

SONY HMD-A230 17" 1024x768/100Hz 323 387,6
SONY CPD-E 250 17" 1280x1024/91Hz 347 416,4
SONY CPD-E430E 19" 1280x1024/91Hz 474 568,8
SONY CPD-E530 21" 1600x1200/95Hz 921 1105,2
SONY CPD-G220 17" 1280x1024/91Hz 395 474
SONY CPD-G420 19" 1600x1200/89Hz 733 879,6
SONY CPD-G520 21" 1800x1440/87Hz 1163 1395,6
SONY SDM-S51 TFT LCD 15" 300:1 250cd/m2 20ms 568 681,6
SONY SDM-S51b TFT LCD 15" 300:1 250cd/m2 20ms 582 698,4
SONY SDM-S71 TFT LCD 17" 350:1 250cd/m2 20ms 934 1120,8
SONY SDM-X52 TFT LCD 15" 400:1 300cd/m2 20ms 625 750
SONY SDM-X52b TFT LCD 15" 400:1 300cd/m2 20ms 640 768

Po meni je 733€ + harac preskupo.
A po karakteristikama jeftinijih modela zakljucujem da iako soni ima najbolje cevi, bezobrazno zakida na elektronici.

Pozdrav svima

P.S. cene su od pakom-a

Znaci kosta duplo vise nego 959NF - Mnoooogo! Toliko sigurno nije bolji!

Na stolu imam monitor od 750 eura !!! Nisam se tome nadao ove godine :)))))

Ja samo znam da mi nije bilo dobro kada sam dosao kuci veceras i pogledao u moj monitor :D
G420 ima bolesno dobru sliku, a necete verovati koliko nVidia ima dobru sliku na tom monitoru...

Sick!

Ja cu sutra biti bolestan jer moram da ga vrnem nazad! Na Sonyjevom sajtu pise da kosta 429USD, a kod nas je 740 eura! BEZOBRAZLUK!!!! E sada, nije me mrzelo da probam monitor test i sada sam definitivno prso! Pazi ovo - test visokonap. regulatora je prosao jezivo dobro! Dakle ni pola piksela se nije mrdnula ivica, cak ni u 1600 x 1200. Dakle, jos bolje od 959nf.... Readability na obicnom Ti4200 je visoka i u 1920 x 1440!!! Ostrina i fokus su izvanredni, pomerena konvergencija ne postoji!!! Cak je i geometrija daleko bolja nego sto mi se u prvi mah ucinilo... Dakle, monitor jednostavno NEMA mane.. i pitam se sta ce mi uopste ikada TFT, ovo je simply the best. Ako negde ima bar za 500Eura... javite :(

PS. Jos jedna stvar - primerak koji sam ja imao ima jedan mrtav piksel :( Ali nista strasno... Isto tako, shadows of the dump wires, poznatije kao hor. crte - gotovo da su neprimetne i kada ih ocima trazite!

BTW, te dve crte je Nesharm skoro nazvao linijom mrtvih piksela :D :D "

Bilo je ono "Max, jel znas da ja nikada necu kupiti flat monitor!"
Ja kao: "Sto nesh?"
- "Pa smetaju mi mrtvi pikseli i udubljenost!"
-" TFT-ovi imaju mrtve piksele a CRT-ovi veoma veoma retko! A na udubljenost se svako navikne jako brzo"
- "Ma sta ti je, svaki primerak ima red mrtvih piksela, i to dva reda!"

-" Jel si ti lud?"
-"Max, bre pa i tvoj monitor ima mrtve piksele, znas one dve li..."

(tu sam ga prekinuo i poceo da mu objasnjavam da to nisu mrtvi pikseli, vec senke titanijumskih zica koje drze grill na mestu, i bilo ga je tesko ubediti - znate vec neshu zvanog "jumbo jet moze da ostane u vazduhu jos 10 sati nakon sto mu crknu svi motori")

Sorry, nesh, morao sam :D :D

delimir je napisao(la):
Kakvi bre sad mrtvi pixeli kod CRT-a ?
Ja sam video jedan, na 753s :), nisam verovao, ali zaista, to je dead pixel :)...

delimir je napisao(la):

da da, mrtav pixel. Evo i Fedja je video...

delimir je napisao(la):

Nista cudno, i ja imam jedan mrtav pixel na 959NF-u, mada mi treba lupa da ga pronadjem, valjda neki feler u grilu.

Moze da se desi da je mrtva samo jedna komponenta rgb u pikselu tako da se u realnom radu ne primecuje....

ma bre ne moze da bude "mrtav piksel" na crt-u zato sto crt nema piksele! :D moze eventualno da bude tackica loseg fosfora il' tako nesto, ali mislim da to konstituise skart, ako je uocljivo...

Bahati [SiD] je napisao(la):
ma bre ne moze da bude "mrtav piksel" na crt-u zato sto crt nema piksele! :D moze eventualno da bude tackica loseg fosfora il' tako nesto, ali mislim da to konstituise skart, ako je uocljivo...
A uz to ne bije u oči kao LCD mrtvak, baš treba da se koncentrišeš da ga nađeš :)...

Pa to je i meni čudno...CRT - pa još i mrtvi pixeli...

Kod TFT-a su praktično fizički uglavljeni pixeli (kao da uzmeš pincetu pa poređaš mnogo lampica na jednu ploču, samo mnogo manje :D ), ali ovde se snop propušta kroz mrežu/rešetku pa to formira sliku. Jes' ovo objašnjenje kao za bukvar, ali u principu je to to :)

delimir je napisao(la):
Pa to je i meni čudno...CRT - pa još i mrtvi pixeli...

Kod TFT-a su praktično fizički uglavljeni pixeli (kao da uzmeš pincetu pa poređaš mnogo lampica na jednu ploču, samo mnogo manje :D ), ali ovde se snop propušta kroz mrežu/rešetku pa to formira sliku. Jes' ovo objašnjenje kao za bukvar, ali u principu je to to :)
Dobro, nisu ded pikseli, ali izgledaju tako :), prljavština unutar monitora ili šta već, ali izgleda ko ded piksel :)...

Bane® je napisao(la):
Dobro, nisu ded pikseli, ali izgledaju tako :), prljavština unutar monitora ili šta već, ali izgleda ko ded piksel :)...

pravo to :) Kod mene je crn, znaci nije u pitanju samo jedna RGB komponenta, ali to je toliko sicusno, otprilike koliko i debljina zice koja drze gril.

Re: Sick!

byMaX je napisao(la):
Ja cu sutra biti bolestan jer moram da ga vrnem nazad! Na Sonyjevom sajtu pise da kosta 429USD, a kod nas je 740 eura! BEZOBRAZLUK!!!! E sada, nije me mrzelo da probam monitor test i sada sam definitivno prso! Pazi ovo - test visokonap. regulatora je prosao jezivo dobro! Dakle ni pola piksela se nije mrdnula ivica, cak ni u 1600 x 1200. Dakle, jos bolje od 959nf.... Readability na obicnom Ti4200 je visoka i u 1920 x 1440!!! Ostrina i fokus su izvanredni, pomerena konvergencija ne postoji!!! Cak je i geometrija daleko bolja nego sto mi se u prvi mah ucinilo... Dakle, monitor jednostavno NEMA mane.. i pitam se sta ce mi uopste ikada TFT, ovo je simply the best. Ako negde ima bar za 500Eura... javite :(

A samo tren:pominjali ste 959nf!Samsung?I znaci-sony je onda najbolji....... :)

Eto, guru je objasnio... "Mrtav piksel" je samo fraza.. naravno da to nije piksel, ali je jedna od osnovne tri boje... ili dve boje, otisla, pa svetli zelenkasto, ili zuckasto, sitno je... ne vidim... Mislim Jovo da ces i ti da se odusevis ovim monitorem, a pitanje je samo kakvo li je cudoviste onaj G520 sto je ostao u kutiji :)

Taj nije mogao da stane u BMW, inace bi njega pokupio :)

byMaX je napisao(la):
Mislim Jovo da ces i ti da se odusevis ovim monitorem, a pitanje je samo kakvo li je cudoviste onaj G520 sto je ostao u kutiji :)
bice to i test moje objektivnosti, posle svih onih tft-ova... :D you can't beat the feeling!

bice to i test moje objektivnosti, posle svih onih tft-ova... :D you can't beat the feeling!

Veruj mi, sa ovim ces tesko biti objektivan... Bas me zanima tvoje misljenje... Bice to

Jovo vs. AG CRT
Episode 3:
Trinitron Strikes Back

Vrh Dno