Šta je novo?

Sony DCR-HC1000 & HDR-HC1

Mrcina

Slavan
Učlanjen(a)
27.06.2005
Poena
304
Najpre pozdrav svima.

Interesuje me sta mislite o ovim modelima, posto su cenovno prilicno blizu.

Kazem "prilicno" s"obzirom da je HC1 HD tehnologija.
Cim se pomene HD odmah se stvori asocijacija profi opreme, tako da mi je malo nelogicna cena...

Pa reci sta te konkretno interesuje kod HC-1000? Priljatejica mi je nedavno kupila ovaj model, tako da mogu pogledati na njemu sta te interesuje.

Pa u principu interesuje me sve u vezi njih, kolika je razlika i da li uopste postoji, a najvise poredjenje po kvalitetu slike, zvuka - dal je uopste upotrebljiv za neku ozbiljniju upotrebu, kakve su low-light uslovima...

Jasno mi je da ima malo onih koji su probali ovu HD kameru, ali neka prokomentarisu teoretski i oni koji nisu imali direktan kontakt...

korisnik sa nick name-om Gabriel ima iskustva sa HD kamerama pa ce ti pretpostavljam on objasniti iz "prve ruke" o HC1.
Ono zbog cega bih odmah izbacio HC1 je to sto ima 1 CMOS chip.Po meni ako za kameru planiras dati iznad 700 eur treba ici na 3-chipne kamere bez ikakve grize savesti.

Gabrijel se ne oglasava, a ne bi da saljem pm posto bi da utiske podelim sa ljudima ovde.

Stefane, jel znas kakva je generalna razlika izmedju DV i HD formata. Jasno mi je ovo za 3ccd - razdvojeni RGB, po jedan kanal za svaku boju... Mora da postoji neka jaca prednost HDa posto u konkretnom primeru kamera sa 1ccd je dosta suplja od DVa sa 3ccd?

Vidi ovako HDV je nov standard video zapisa visoke rezolucija.Rezulucija od 720/1080 linija(naspram oko 500 linija DV zapisa).Sve se to snima u mpeg2 kompresiji na mini DV kasete.To je nov standard koji jos nije prihvacen od svih proizvodjaca(Canon naprimer ne proizvodi ni jednu HDV kameru).Postoji i jos jedan "H" standard (zaboravih ime)koji forsira Panasonic i koji je bolji za sada ovako u teoriji zbog manje kompresije i zbog jos cega.
U svakom slucaju prema opisima ljudi koji su koristili HDV kamere(Gabriel je jedan od njih) kompresija kod Sony HDV kamere(FX1) je takva da je vidljiva na prvi pogled,sto narocito dolazi do izrazaja na naprimer 42" PLASMI gde bi takva kamera trebala da pokaze maksimum mogucnosti.
Po meni uzeti kameru a nervirati se zbog kompresije je glupost obicna.Sigurno da ce jednog dana klasican DV morati da se zameni formatom koji snima u visoj rezoluciji ali prelazak sada na neki od novih formata je cista glupost.Treba sackati i videti u kom pravcu ce se tehnologija razvijati dalje.
Za sad imas dosta dobrih DV kamerica i kamera,tako da sa HC1000 ces dobiti odlican prikaz(mada ti realno i da uzmes HDV kameru tu vecu rezoluciju ne bi video nikako na klasicnom TV prijemniku,vec samo na nekim LCD i Plasma tv-ima koji mogu da prikazu 768 linija vertikalne rezolucije(takvih je najvise mada idalje ima plasmi sa svega 840X480).

Nazad
Vrh Dno