Šta je novo?

Sony Dcr-dvd105

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Ja sam totalni laik za kamere, interesuje me gore navedeni model. Procitah na forumu da kvalitet dvd kamera nije isti kao kod kamera sa trakom valjda pa da vas pitam ukratko jel vredi ovo 500 € ili za te pare ima nesto bolje?

Imaš gomilu dobrih miniDV kamera (Sony, Panasonic, Canon..) za dosta manje para, a koje su (bar po meni) bolja opcija...

Inače, ta kamerica se može naći za 420 evra. :)

DVD kamere su za totalne pochetnike koji hoce da stisnu dugme, snime a onda ubace u DVD player i to gledaju. Ko je malo zahtevniji od toga, nece je kupiti iz prostog razloga shto je razlika u kvalitetu vidljiva, a kvalitet ionako nije neki specijalan na 1CCD kamerama.

Kupi obavezno miniDV kameru.Sto driver rece razlika u kvalitetu snimka je primetna.U zavisnosti od finansijskih mogucnosti biraj nesto izmedju Sony, Panasonic ili Canon kamera.One sa tri cipa daju bolju sliku ali ima i izuzetaka.Trocipne kamere ispod 1000e ima Panasonic od modela 150 pa na dalje (i JVC) .Ima i jako dobrih jednocipnih kamera...Kada kupujes, kupi kameru sa sto vecim cipom.Uobicajene jednocipne su one (i najlosije) sa velicinom cipa 1/6 ".Dobro bi bilo da se malo ispruzis i da kupis nesto sa 1/5" ili cak 1/4". Kamere sa vecim cipom postizu bolje rezultate pri slabijem osvetljenju i imaju generalno ostriji i bolji prikaz.Da ne dodje do zabune, sve su to PAL kamere i snimaju u toj rezoluciji (znaci mega pixeli nisu prioritet, mada i oni kazuju nesto). Stvarna rezolucija koju kamera postize je nesto drugo (odredjuje se na test karti i "cita" se sa nje) naravno ona je jos uvek manja od PAL rezolucije. Imam Canon MVX4i od 4Mp sa 1 cipom od 1/2.8" i znacajniju prednost u odnosu na kamere sa manjim cipom postize tek pri slabijem osvetljenju i to zahvaljujuci enormnoj velicini cipa a ne Mp. Polako kupuj, ne zaleci se i casti sebe tako sto ces dodati malo vise para na predvidjeno bices kasnije zadovoljniji. Uostalom ako nesto nadjes da ti se dopada , pitaj ovde pa cemo ti pomoci. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ja sam totalni laik za kamere, interesuje me gore navedeni model. Procitah na forumu da kvalitet dvd kamera nije isti kao kod kamera sa trakom valjda pa da vas pitam ukratko jel vredi ovo 500 € ili za te pare ima nesto bolje?

Moja preporuka su ti Panasonic trocipne kamere,mozes naci za te pare odlicnu kameru,a ako si zalepio za DVD varijantu,imas za oko 400 EUR,Sony DVD105, Canon DC100...

Nisam zalepio ni za sta, sve opcije su otvorene.

Nije kamera za mene, nego za prijatelja koji je trenunto u USA ... samo sto se obojica ne razumemo u kamere, pa bolje da pitamo nego da skitamo.

Ako je covek u USA onda je to lako. Neka kupi Panasonic PV-GS500 valjda se tako zove u USA, trebalo bi da to bude najbolja kupovina. Pozdrav.

ja imam DV SONY DCR-PC106E koja savrseno radi i isto sam mislio da je prodam i uzmem Dcr-dvd105 jer sam ipak mislio da je dvd snimak bolji tj. kvalitetniji jer ovako skidanje sa dv kasete i konvertovanje u dvd format ide jakooo sporo i cini mi se da se i gubi na kvalitetu ili se ja malo tripujem...

Ako ne znaš šta radiš, naravno da možeš da degradiraš kvalitet snimka...

Ko što reče Driver, DVD kamere su za one koji žele da odmah posle snimanja ubace disk u plejer i gledaju. I nije ih mnogo briga za nijanse kvaliteta...

Ako ne znaš šta radiš, naravno da možeš da degradiraš kvalitet snimka...

Ko što reče Driver, DVD kamere su za one koji žele da odmah posle snimanja ubace disk u plejer i gledaju. I nije ih mnogo briga za nijanse kvaliteta...

pojasni malo dali je kvalitet ono ok na dvd kameri recimo meni je na dv kameri kad gledam sa nje na tv kvalitet savrsen ali kad prebacim na kompu kvalitet se gubi uzas a sve sam pokusao i nisam uspeo da to sredim:wall:
dali je do programa ili? nema neka ekstra podesavanja za kvalitet...neznam sad kako se tacno program zove ali javicu...

Nije to "do programa" nego zbog toga što ti je postavljena rezolucija na monitoru mnogo veća od rezolucije miniDV snimka (720x576), pa komp razvuče (fituje) sliku tako da svaki piksel postane kao pepeljara, što vizuelno izgleda kao da je degradiran kvalitet snimka...

Uostalom, i sam si se uverio da je slika na TV super... To je zato što je snimak sa miniDV kamere baš i dizajniran za rezoluciju TV-a...

Dakle, TV je merodavan pa gledaj i poredi rezultat obrade isključivo na njemu.

Poslednja izmena:
program se zove 'ulead videostudio 8' i moguce da si u pravu ali nije sasvim...nisi me dobro razumeo...znaci kad sa dv kamere skinem preko tog programa na kompu i prebacim na dvd da bih gledao na playeru na tv'u cini se da je blaze zamucenija slika nego kada sam spojio kamericu direktno na tv'u i gledao isti snimak,kontas sta hocu da kazem?..hmm neznam o cemu se radi konkretno i bas zato bih i presao na dvdkamericu...dali se isplati tj. dali ce kvalitet da bude savrsen?

Loše formulišeš pitanja...

Ako si snimak obradio i narezao na DVD, onda je on verovatno u mpeg2 formatu, a to ti je otprilike 4 puta kompresovani miniDV .avi... To je lošiji kvalitet od izvornog naravno, ali se to ne primećuje (ili bar ne mnogo) ako je sve odrađeno kvalitetno:stavljen visok bitrate, odgovarajuća rezolucija, a sve je to uradio neki dobar program...

Moj ti je savet i dalje da ostaneš na miniDV kamerici, a da probaš proces od capture do DVD diska da odradiš sa programima WinDV+TMPGEnc Plus+TMPGEnc DVD Author...
"All in one" programi mi se uopšte ne sviđaju...

Evo ti i dobar tutorijal...

Poslednja izmena:
ostajem na dv kamerici i bas cu probati sa ovim programima da vidim kakav ce kvalitet da bude na kraju...nadam se bolji..
btw thanx za tutorijal bas detaljno tj. slikovito

Nazad
Vrh Dno