Šta je novo?

Sony CRT - RGB centriranje

cisco

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
715
Imam Sony Trinitron 29" star oko 4-5 godina sa problemom. Zelena boja "bezi" gore levo u odnosu na ostale dve. Najlakse se vidi (i najvise smeta) na belim titlovima koji dobiju zelenu ivicu sa gornje leve strane. Sem toga, ostrina je prilicno opala, u coskovima vrlo izrazeno.

U meniju postoji nesto kao RGB centering ali je sivo i ne mogu da ga odaberem. Da li postoji neki kod za otkljucavanje? Alternativno, znate li dobrog majstora koji moze ovo da popravi? Znam da je vreme da stekam pare za LCD/Plazma varijantu ali to ce morati da saceka pa bih nekako da sredim ovaj postojeci.

Hvala

Pitaj Cvetka on mi rece da imaju nekog ko im popravlja televizore.

Na CRT ekranima postoji milion podešavanja (statička konvergencija, dinamička konvergencija, istok-zapad podešavanje itd) koja su dostupna samo iz servisnih menija. Najbolje da potražiš nekog TV mehaničara koji ima iskustva sa ovim stvarima. To nije tako lako podesiti jer čim pomeriš jedan parametar poremete se i ostali, traži iskustvo i strpljenje.

Poslednja izmena:
Iskopao sam na netu servisno uputstvo ali nije pomoglo. To centriranje se ne radi iz menija nego TV mora da se otvara sto je ipak posao sa "kvalifikovano" lice. Hvala obojici.

RGB centriranje mozes da podesis samo ako koristis RGB input, tada se pojavi kao opcija.
Povezi dvd ili video preko 1 ulaza pa vidi da li ti se menja nesto na ekranu,
a mozda ima veze i sa el. magnetnim zracenjem iz okoline.

Imam slican problem sa bojama na Sony 29" CRT TV-u. Star je oko 6 godina, ali je umereno koriscen. Boje uz levu ivicu ekrana vuku na plavo, dok desna ivica vuce na crveno! Ovako je vec jedno 3 meseca, tj. od trenutka kad sam se preselio u BG.

Vrh Dno