Šta je novo?

SONY Bravia KDL-32EX600 EDGE LED review by me :(

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poena
345
Ako ga kupite, vratite ga odmah :)
TV mi je zadao muke takve da to nije normalno.

Sindromi:
Probijanje svetla po coskovima - torchlight efekat - objasnjenje kasnije - tip panela.

Kada se uzdigne backlight sa min. torchlight efekat je izrazen(of korsz), ali to nije sve.
Sinoc sam popizdeo kada sam pustio film koji sadrzi mracne scene, gde je nesto svetlo, lupam, u sredini sa malo desne strane, a ono ceo gornji deo, posebno po coskovima bledo-siv (probijanje svetla). Najuocljivije je kada na pocetku filma krecu publisheri. Pa za primer, film Paul HD gde stoji kompanija Working Title......ode. **** kevu kako ubija sa probijanjem. Otprilike kada bi se sabilo to svetlo na jedno mesto zauzelo bi 1/5 do 1/6 ekrana.
Los ugao gledanja. Pomeris se 15 stepeni levo-desno, boje blede, `crna` se pretapa u srebrnasto-plavicastu. Onda, kada gledate levu stranu, direktno sa leve strane, boje su tu ok, a na desnoj blede. Tako isto kada se pomerite u desnu, da se gleda desni deo, blede nalevo, ukljucujuci i crnu (sreb-plav)

Pogresan unos EDID informacije, tako da se javlja ghost pored iscrtane crvene linije(photoshop, paint...itd.) ili slova koja su crvene boje. Kao da je uradjen drop shadow efekat na liniju. Koji je takodje crvene boje. Naravno samo kada je vezan komp preko HDMi. Postoji podrska za chroma subsmapling 4:4:4 i 4:2:2 po spec TV-a, ali jednostavno ne sljaka.

Chroma subsampling sample:
77371229.jpg

2 puta blokirao TV na XVID-u preko USB-a. Nije kriv XVID, jer ga je i normalno pustao. Komande na daljinskom nisu reagovale, ali srecom sam od sebe se ugasio.

Nedostatak stelovanja RGB-a(GAIN/BIAS) i White Ballance u glavnom meniju, kao kod USA modela, nego to se nalazi u servisnom meniju, ali nema BIAS. White ballance ima 17 stepeni. Od 0 do 16. Na svakom stepenu se steluje RGB posebno. RGB ima od 0 do 255. Ali u stvari nema, nego kada se stavi na R,G,B na 1 on snimi na 4. Sto znaci da mu je mnozilac 4. Tako da u stvari nema 255(256) stepeni nivelacije RGB, nego 64.

U informacijama o stanju hardvera stoji mi da je Panel_ID: 0. Umesto da stoji oznaka panela. E tu je vec bila frka, jer svima drugima pise oznaka panela, pa tu su krenule zesce sumnje.

Ali zasto je sav problem ispao oko problema sa probijanjem i losim uglovima gledanja. Pa serviser, servisa INPUT, mi je otkrio jednu tajnu. Direktno sa SONY department, throughout central server for service repairs.
P.S. svaka cast coveku, odlican i komunikativan serviser.

Na netu mozete naci da ovaj model i model 605 koriste S-PVA panel made by Samsung. Sto nije tacno.

Cela lista panela koji su uglavljeni u SONY TV, bilo koji model, je lista koju je objavio SONY za 2010 godinu.

Lista je ova:

Sony Bravia HDTV LCD panels for 2010:

https://servicesplus.(insert[/url] country "us", "sel"..etc).sony.biz

40HX800 LTY400HL02 Samsung S-PVA
55EX500 LTY550HJ01 Samsung S-PVA
52EX700 LCD PANEL Sharp 52LEST
46EX500 LTY460HJ01 Samsung S-PVA
40EX700 LK400D3LA4B Sharp
40EX500 LTY 400HF06 Samsung S-PVA SLCD
46EX500 LTY 460HJ01 Samsung S-PVA SLCD
32EX500 LTY 320HF01 Samsung S-PVA SLCD
37EX500 T370HW03 AUO A-MVA3
46EX402 LTY 460HM01 Samsung S-PVA SLCD
37EX402 T37HW03 AUO A-MVA3
32EX402 LTY 320HM01 Samsung S-PVA SLCD
32EX302 LTY 320AP04 Samsung S-PVA SLCD
55EX500 LTY 550HJ01 Samsung S-PVA SLCD

22BX300-T216XW01 V3 AUO
22EX308-T216XW01 V3 AUO
26BX30H-26B3-05 CHI MEI
26BX300 -26V0 AUO
26BX300-LTY[Z]320AP04-001 Samsung

32EX300-LTY[Z]320AP04-001 Samsung
32EX305-LTY[Z]320AP04-003 Samsung
32EX400,32EX405-LTY[Z]320HM01-A02 Samsung
32EX500-LTY[Z]320HF01-A03 Samsung
32EX600,32EX605-LTY[Z]320HM02-001 Samsung
32EX700,32EX705-LK315D3LA4S Sharp

37EX500-T370HW03 V9 AUO

40EX400/401-LTY[Z]400HM01-A05 -A06 Samsung
40EX500-LTY[Z]400HF06-002 Samsung
40EX600,EX605-LTY[Z]400HM02-001 Samsung
40EX700-LK400D3LA4S Sharp
40HX700-LTY[Z]400HL01-001 Samsung
40HX800-LTY[Z]400HL02-001 Samsung
40NX700-LK400D3LA4S Sharp
40NX705- LK400D3LA4T Sharp

46EX400-LTY[Z]460HM01-A02 Samsung
46EX405- LTY[Z]460HM01-001 Samsung
46EX500- LTY[Z]460HJ01-A02 Samsung
46EX600- LTY[Z]460HM02-001 Samsung
46EX700- LK460D3LA8S Sharp
46EX700- LTY[Z]460HJ02-001 Samsung
46HX701- LTY[Z]460HQ02-001 Samsung
46HX800- LTY[Z]460HQ03-001 Samsung
46NX700- LK460D3LA8S Sharp
46NX705- LK460D3LA8T Sharp
46NX800- LK460D3LA9S Sharp

52EX700- LK520D3LB1S Sharp
52NX800- LK520D3LB2S Sharp

55EX500,EX505- LTY[Z]550HJ01-002 Samsung
55HX701-LTY[Z]550HQ01-001 Samsung
55HX800- LTY[Z]550HQ02-001 Samsung

60EX500- LK600D3LA3S Sharp
60EX700- LK600D3LA5S Sharp
60EX703- LK600D3LA5S Sharp
60NX801- LK600D3LA6S Sharp

Crvenim sam obelezio ovaj model, to je u stvari S-LCD(not to be mistaken with S-PVA) panel made by coop SONY-SAMSUNG. Inace kompanija se zove S-LCD.
E sad, na tom `servisnom` listu from SONY server for repair centers, koji je serviser preuzeo, stoji da i ovaj model moze da ima i CMO panel. I kod nas u Srbiju je izgleda sve doslo sa CMO panelima.

Da sumiram, nemojte se hvatati za SONY neko vreme, jer zasigurno ce uleteti CMO panel.

Poslednja izmena:
zao mi je sto si ovako nastradao, ali jos od ranije je preporuka da se ne kupuje nikakav Sony koji je pravljen za nase trziste. kao mi smo siromasno trziste, pa nam uvaljuju osakacene modele.

zao mi je sto si ovako nastradao, ali jos od ranije je preporuka da se ne kupuje nikakav Sony koji je pravljen za nase trziste. kao mi smo siromasno trziste, pa nam uvaljuju osakacene modele.

Ma nije bas to do toga, a i jeste. Ali vec u posedstvu imam 2 Bravie. Tacnije jedna je kod burazera, tu smo mu poklonili, a druga mi stoji u dnevnom boravku. I obe i dan danas imaju bruka sliku. Samo sto ova u trpezariji je kupljena kao zamena za LG koji je tada imao tezak clouding, a nisu imali da daju drugi. A ta Bravia koja je kupljena je koja je radila kao prezentacioni model. I uskoro ce napuniti 4 godine.

Nervira me to sto na foru provlace CMO panele, a izdaju na listi(gore) da je SLCD, ma i da je SPVA. A jos vise me je iznerviralo ponasanje menadzera prodavnice gde sam uzeo. Sad zbog tog ponasanja, em cu povratiti pare, em nece dobiti kintu koju sam planirao za lesh mashinu i klimu. I na sve to navukao sam im inspekciju, koja ce resiti to za jedno nedelju dana, a onda ima da mu napakujem sto me je slao u servis za neki nepotrebni papiric koji mu je navodno potreban. A serviser se drzao za glavu kad je to cuo i rekao mi je "nosi to tamo i ostavi im i izadji napolje uz napomenu da nisu hteli da mi vrate i TV".
Prvo se menadzer folirao da sam morao da vratim TV u roku od 7 dana, sto nije tacno nego ima se fore 6 meseci, onda da moze da zadrzi TV 45 da bi mi izvrsio povracaj novca, sto opet nije tacno nego najvise ima 8 dana da izvrsi povracaj novca, a onda kada ga tuces poznavanjem zakona, onda priznaje da moze za 6 meseci, da moze za 8 dana. Jerbo sto bi ja bio na gubitku posle 45 dana, za jedno pola cene TV-a. A za samo ono slanje u servis cu traziti full refund, a ako nece da vrati objasnicu inspekciji da me je slao po nepotreban papir, tu je serviser kao svedok i ima da ih tuzim za dobru kintu. Pa neka se cese menadzer sto mu je sef dao otkaz.

Pogresan unos EDID informacije, tako da se javlja ghost pored iscrtane crvene linije(photoshop, paint...itd.) ili slova koja su crvene boje. Kao da je uradjen drop shadow efekat na liniju. Koji je takodje crvene boje. Naravno samo kada je vezan komp preko HDMi. Postoji podrska za chroma subsmapling 4:4:4 i 4:2:2 po spec TV-a, ali jednostavno ne sljaka.

Meni je delimicno pomogao ovaj guide http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=307389 .

Na mom Panasonicu sam imao iste simptome gde se crvena boja razmazuje i colorspace je bio 16-240 ali razvucen na 0-255, sto se najvise videlo na gradijentima (maltene kao da se koristi 16-bit paleta umesto 24-bit). Posle primene ovog EDID fixa, razmazivanje crvene je nesto manje izrazeno, ali su gradijenti skoro savrseni, subjektivno su boje nesto prirodnije ali najvece poboljsanje je sto su slova ostrija posle primene Cleartype-a.

Za ovo resenje bi trebalo da koristis DVI-HDMI kabl jer ne radi sa HDMI-HDMI kablom.

lol

Bedak za Sony, nisam imao pojma da je toliko los model. Ako TV nameravas da pretezno koristis kao monitor, na AVS Forumu preporucuju LG **LD450 modele zbog malog input laga i mogucnosti da prikaze 4:4:4 chromu kada je povezan na PC.

Meni je delimicno pomogao ovaj guide http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=307389 .

Na mom Panasonicu sam imao iste simptome gde se crvena boja razmazuje i colorspace je bio 16-240 ali razvucen na 0-255, sto se najvise videlo na gradijentima (maltene kao da se koristi 16-bit paleta umesto 24-bit). Posle primene ovog EDID fixa, razmazivanje crvene je nesto manje izrazeno, ali su gradijenti skoro savrseni, subjektivno su boje nesto prirodnije ali najvece poboljsanje je sto su slova ostrija posle primene Cleartype-a.

Za ovo resenje bi trebalo da koristis DVI-HDMI kabl jer ne radi sa HDMI-HDMI kablom.

lol

Bedak za Sony, nisam imao pojma da je toliko los model. Ako TV nameravas da pretezno koristis kao monitor, na AVS Forumu preporucuju LG **LD450 modele zbog malog input laga i mogucnosti da prikaze 4:4:4 chromu kada je povezan na PC.

U sine, mnogo los model. Kad je uvaljen CMO panel, a on je 8 bit, a SPVA/SLCD su 10/12 bit.
Fora na onoj listi sto mi je pokazao serviser, stoje 2 panela. Ovaj SLCD ima oznaku LTY....itd. , a CMO nema. Zato meni stoji Panel_ID 0.

A sto se tice EDID-a, pokusavao sam i to, ali nece jednostavno. Pre toga sam pokusao svaki HDMI port, DVI-HDMi adapter, foru sa dual input uredjajima (nakacis VGA i HDMi, pa se nesto isprebacuje, sad ne mogu da se setim tacno sta. Probavao Full Pixel ON/OFF da vidim da li na ON ne pravi to njesra. Ma jok, jednostavno nece da mrdne.

Kad dodjem danas sa posla, postovacu slike snimane od frontalnog do ugla. ***, kamera je 2MP sa Iphone, ali videcete u cemu je fazon sa panelom.

Sto se tice LD450, ortak je promenio 2 komada dok nije uzeo 420, jer dosta LD450 je doslo u nasu drzavu sa jazom izmedju panela i donje maske. Bukvalno prvi koji je uzeo, mogao je da uglavi pljugu unutra ili kako smo se salili, da sluzi kao piksla dok radi za kompom. Srecom i po testovima sa AVS i drugih foruma 420 isto ima najmanji odziv jedno 4ms.

Poslednja izmena:
I evo slika koje sam svukao sa maila, jer sam kontaktirao SONY u par navrata, pa su mi zatrazili da posaljem slike.

308ayas.jpg

j5a6j4.jpg

2im280l.jpg

2qbyoed.jpg

Backlight 1 (od mogucih 10)
Contrast 85
Brightness 35
Color 40
Sharpness 22

Dobar ovaj SLCD....ovaj SPVA.......oooovaaaaajjjjj CMO :)

Poslednja izmena:
Zao mi je sto ti je zapao takav model i sto imas da se cimas na sve strane da bi ostvario svoja prava, ali mi je neopisivo drago sto si cvrsto resen da ne budes ostecen i da isteras ovo do kraja!

Sto se tice Sony Bravia modela, imam utisak da njihovi modeli imaju jednu od najlosijih slika na nasem trzistu! Bukvalno ne verujem koliko su losi! Gledao sam neki Telefunken i Sony jedan pored drugog, izvadjeni iz kutije, istih dijagonala, BEZ dodatnih podesavanja i sl. i Telefunken je davao pruimetno bolju sliku a kostao je nekih desetak hiljada manje.
Pre nego sto sam uzeo LG LCD, imao sam Sony Trinitron, i ti televizori su bili pojam, a sada Bravia modeli, bar sto se naseg trzista tice, deluju kao sala u odnosu na ostale.
To je neko moje misljenje na osnovu onoga sto sam video po prodavnicama, verovatno je moguce dovesti sliku na pristojan nivo pomocu podesavanja, ali isto tako je moguce fino podesiti i LG, Sharp, Telefunken, pa se postavlja pitanje WTF to Sony salje na nase trziste?!

Zao mi je sto ti je zapao takav model i sto imas da se cimas na sve strane da bi ostvario svoja prava, ali mi je neopisivo drago sto si cvrsto resen da ne budes ostecen i da isteras ovo do kraja!

Sto se tice Sony Bravia modela, imam utisak da njihovi modeli imaju jednu od najlosijih slika na nasem trzistu! Bukvalno ne verujem koliko su losi! Gledao sam neki Telefunken i Sony jedan pored drugog, izvadjeni iz kutije, istih dijagonala, BEZ dodatnih podesavanja i sl. i Telefunken je davao pruimetno bolju sliku a kostao je nekih desetak hiljada manje.
Pre nego sto sam uzeo LG LCD, imao sam Sony Trinitron, i ti televizori su bili pojam, a sada Bravia modeli, bar sto se naseg trzista tice, deluju kao sala u odnosu na ostale.
To je neko moje misljenje na osnovu onoga sto sam video po prodavnicama, verovatno je moguce dovesti sliku na pristojan nivo pomocu podesavanja, ali isto tako je moguce fino podesiti i LG, Sharp, Telefunken, pa se postavlja pitanje WTF to Sony salje na nase trziste?!

Naravno da cu da isteram do kraja, jer me nerviraju takve osobe koji laziraju zakon u svoju korist. Vise ga izmisljaju. Laziraju prosli, laziraju sadasnji. A te osobe se ponasaju, kao da cu da im uzmem i televizor i pare. Sve te prodavnice su, za mene, nista vise do posrednika izmedju proizvodjaca i krajnjeg korisnika. Kad mogu pantalone da vratim da mi se refundira, mogu i TV. Kad budem resio situaciju, napisacu u ovoj temi ili u onoj za zastitu potrosaca, tacno koja je prodavnica u pitanju. A ta prodavnica je vec dobila losu reklamu, tako sto sam ispricao kome sam stigao. I svi znamo da se price sire dalje.

Sto se Bravie tice, izgleda da se Sony osilio u poslednje vreme. Ne znam kad je to pocelo, ali zasigurno pre 4 godine nije. Tada su Bravia modeli bili ekstra. A to sto se odlucuju kompanije da saradjuju sa AU Optronics i Chi Mei Optoelectronics, je njihov problem sto SLCD kompanija ne moze da isporuci dovoljno panela. Pa ako moze za Samsung, onda moze i za Sony.

Edit: Na slikama koje su snimane pod uglom, vidi se ovo plavicasto (tako je kamera snimila, inace vuce vise na srebrnkastu) i vidi se ovo tamnije u sredini. To u stvari nije tamno, jer kada bih uhvatio kameru i centrirao na gornji deo, gornji deo bi bio taman, a sve ostalo ispod bi bilo te plavicaste boje. To vazi za bilo koji deo TV-a. Jer kad se i ocima gledaodredjen deo TV-a tu je sve normalno, a sve dalje odstupa. Kao da je panel cudno radjen.

Poslednja izmena:
Da jos dodam, problem u ovoj prodavnici, vise hali, da ti ne mozes da vidis koja je slika bolja, jer toliko biju on reflektorke sa plafona da to nije normalno. Toliko biju da sam se pri kupovini toliko znojio koliko je vruce od njih. A toliko je osvetljeno da crnac moze da ti izgleda kao belac. :)

Reseno. Nabavice 32LD450 ili 32LD420, iako ga nemaju u prodaji.

Cestitam na izboru, ja imam 42LD450 i vrlo sam zadovoljan! Uzeo sam ga pre godinu dana u niskom Merkatoru, za novac koji sam bio spreman da izdvojim davao je najbolju sliku od svih izlozenih modela. I na fabrickim podesavanjima boje i kontrast su zaista dobri, nisam mnogo ni eksperimentisao sa naprednijim podesavanjima jer za tim nisam imao potrebu.
Pored 2 HDMI prikljucka televizor poseduje i USB 2.0 preko koga moze da se pusti .mp3 ili pregleda neki .jpg fajl. Na netu mogu da se nadju instrukcije za omogucavanje gledanja video fajlova direktno preko USB-a.
Sve u svemu, dobijas dobar LCD televizor sa boljom slikom i bez mana koje je imala ta Bravia. :)

Cestitam na izboru, ja imam 42LD450 i vrlo sam zadovoljan! Uzeo sam ga pre godinu dana u niskom Merkatoru, za novac koji sam bio spreman da izdvojim davao je najbolju sliku od svih izlozenih modela. I na fabrickim podesavanjima boje i kontrast su zaista dobri, nisam mnogo ni eksperimentisao sa naprednijim podesavanjima jer za tim nisam imao potrebu.
Pored 2 HDMI prikljucka televizor poseduje i USB 2.0 preko koga moze da se pusti .mp3 ili pregleda neki .jpg fajl. Na netu mogu da se nadju instrukcije za omogucavanje gledanja video fajlova direktno preko USB-a.
Sve u svemu, dobijas dobar LCD televizor sa boljom slikom i bez mana koje je imala ta Bravia. :)

Danke, ali mala ispravka.
Ni LG sam nema na lageru ni 420 ni 450, ali ima 750, tako da dobijam taj. S-IPS panel je u pitanju, kao i kod ovih modela. Dobio sam sliku preko maila sa kodom na kutiji gde je 4 slovo W, sto provereno znaci da je u pitanju S-IPS panel. Pored mnogobrojnih funkcija, koje mi mozda prakticno ne trebaju, osim kao pustim HD mkv film sa USB-a dok mi komp radi ono sto mi je posao.
Kako je Sony spao na niske grane, pa bar su mogli da prosire tu njihovu fabriku za panele ili bar da izgrade novu. a ne da traze od AUO ili CMO kompanija njihove panele.

Nazad
Vrh Dno