Šta je novo?

Sony AVR za tv

Da,ovo je 8",navodno je "mekan" dosta. Videcu kad stigne....Ali svakako kapiram da velicina drajvera ne bi trebala da ima veze koliko je "mekan" bas,ima tu svega (skretnica,kvalitet drajvera,kabinet,damping itd...) btw,da probas malo da natrpas one vune unutra u kutiju?To zna da "smeksa" udarac poprilicno. Proveri kako je dampirana.

Ниједан звучник а нарочито суб не треба бити у самом углу собе. Претходници нису ишли дубоко, Логи играчке, па је било мање проблема. И тај суб не иде довољно дубоко али је бољи од њих у сваком случају. Извуци тај суб мало и померај га. Мораш наћи добру позицију да се ниски таласи што равномерније распореде. Када у једном тренутку чујеш и осетиш прави бас знаћеш.

@s16
Jesi mozda bacio oko na ovaj Polk Audio? Dosta popularan sub.

Prilozi

• Screenshot_20220506-175627.jpg
    Screenshot_20220506-175627.jpg
    69 KB · Pregleda: 28
^^ Iskreno apsolutno nisam gledao nove subove, sad cu da vidim sta kažu.

Razbili ste mi dva ubedjenja onako na brzinu.

Bio sam ubedjen da sub treba u ćošak a drugo da što veći prečnik to mekši bas.

Ok, probaću da ga pomeram pa da vidimo.

Da sam na tvom mestu,ja bih to jos malo vise dampirao unutra,plus malo eksperimentisanja sa pozicijom pre nego grunes lovu na novi sub :)

Da da definitivno cu probati, što da ne. Imam dumpinga, ostatak od nekih pokušaja.

То су почетне серије субова, питање колико времена и труда је уложено да звуче како могу или не могу. За скупље серије се потруде да буде конкурентно, мере детаљно и ставе дампинг материјала колико треба. Превише може да убије динамику. Код буџет класе некада намерно не иду до краја него ставе колико да не бубња. Ако немаш начина да мериш пробај са додавањем па тестирај звучно, ако ти се допадне на добром си путу. Што се тиче ћошка ту се све појачава и долази до мумлања суба.

Yamaha rx v671 i 2 zvucnika mb quart one

Bih dobio nesto aktivnim subwoferom,ima yamaha izlaz za sub,lfe

Kako se posle pojacava taj sub,mora rucno,ono kad se pojacava avr se dize i taj sub ili radi na default

Суб је снагаш, претпојачало је у авр. Како регулишеш јачину звука на авр тако и суб реагује. Мораш пре тога калибрисати звук.

^^ Iskreno apsolutno nisam gledao nove subove, sad cu da vidim sta kažu.

Razbili ste mi dva ubedjenja onako na brzinu.

Bio sam ubedjen da sub treba u ćošak a drugo da što veći prečnik to mekši bas.

Ok, probaću da ga pomeram pa da vidimo.
Zato sto su sub bas frekvencije omnidirekcione sub u sustini mozes da stavis bilo gde, imas pljosnate subove koji idu ispod kauca primera radi. Cosak ce uvek boostovai bas output, ponekad zvuci bolje, ponekad je previse ili je previse na odredjenoj frekvenciji. Idealno nadji room mode frekvenciju u tvojoj sobi i atenuiraj je na EQ, onda mozes i sub u cosak bez da bruji. Room mode estimaciju dobijas ako podelis brzinu zvuka sa 2x duzom stranom sobe.

Velicina woofera nema apsolutne veze sa tonalnoscu, nema pravila, bitaj je ceo dizajn a ne samo velicina drivera. Veliki wooferi koji nisu najkvalitetnije dizajnirani i gde je ustedjeno na komponentama cesto su kvalifikovani kao "spori" sto je donekle tacno ali zbog ekonomije, ne zato sto veliki woofer mora biti spor.

Yamaha rx v671 i 2 zvucnika mb quart one

Bih dobio nesto aktivnim subwoferom,ima yamaha izlaz za sub,lfe

Kako se posle pojacava taj sub,mora rucno,ono kad se pojacava avr se dize i taj sub ili radi na default
Dobices sub. :D Ako slusas samo muziku, sub zaista nije neophodan i neces mnogo "dobiti", ako sluzi i za filmove i volis da malo kuca bruji, uzmi sub. Sub ce ti malo rasteretiti taj AVR i dati ti nove mogucnosti za bas management.

Да неће и ову тему закључати да се "далтонисти" не вређају што боје постоје...
Суб треба поставити тако да се ниске фреквенције равномерно простиру у целој просторији. Често један није довољан за равномеран одзив а у ћошку је то немогуће постићи. За музику суб треба бити баш квалитетан и добро уклопљен. Ко једном то чује не враћа се на "плитак" звук. Не мисли се на појачан бас, суб то не сме радити већ омогућити оно што предњи не могу сами.

Vrh Dno