Šta je novo?

Sony AVR iskustva (STR-V555ES / STR-VA555ES / STR-DA777ES)

fructal

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2005
Poena
320
Cao svima,

Trenutno sam u potrazi za AVRom i stereo zvucnicima (kasnije bih sistem prosirio na 5.1). Isto tako je i opcija da za sada uzmem pojacalo i stereo zvucnike, a kasnije da dodam AVR sa DACom.

Dobio sam preporuku za Sony STR-V555ES (na KP se krece od 250 do 390e), dok na netu dosta hvale STR-DA777ES (kod nas ga nema, u Holandiji je 270e).

Zanimalo bi me vase misljenje posto za sad ne uspeh da nadjem nesto konkretno o ovim AVRovima na Benchu - ovo su modeli 1999-2001, nemaju HDMI, ethernet, BT i sl, da li je uopste pametno uzimati ovako nesto 2017?

U suprotnom, voleo bih preporuku za nesto drugo, cena do 350e max (eventualno 400 pa da probam da oborim). Igra mi i preporuka za amp+AVR kombinaciju.

Za stereo zvucnike sam planirao slican novac, videh JBL L80 i JBL LX1000 mk2, kako bi to sviralo na Sonyju, ili da gledam neku HK kombinaciju?

Prostorija je oko 23kvm, udaljenost od zvucnika je oko 3.7m. Slusao bi se rock, stari jazz i blues.

Hvala na komentarima.

Kako misliš da kombinuješ pojačalo i AVR, ne razumem baš? Ako misliš da vremenom praviš 5.1 onda je logično i racionalno da sada kupiš što bolji AVR, a ne da kupuješ pojačalo koje ćeš kasnije prodavati i gubiti na njemu kada budeš prelazio na AVR.

Ja bih gledao nešto novije od AVR-a, 17 godina je u tom svetu dosta više nego kod stereo pojačala.

Zvuk bi stizao inicijalno na AVR, a zatim pre-out iz AVRa u stereo pojacalo koje bi teralo frontove.

To je ono sto sam zaboravio da napisem u prvom postu, a u tom slucaju zahtev je da AVR ima pre-out (koliko znam nema drugi nacin da se povezu AVR i pojacalo), neka me neko ispravi ako gresim.

Ovo gore je ciljani finalni setup u buducnosti, sto znaci da mi sad igraju i opcija stereo pojacalo + stereo zvucnici, ili AVR + stereo zvucnici. Ostalo cu polako dokupljivati.

Elem, tnx za komentar, ni ja ne znam da li je nesto staro 17 god dobar izbor za AVR.. recimo Onkyo TX-SR876 se vrti za 250-280e, ima pre-out koliko vidim, ne znam kakva je situacija sa pregrevanjem, a to je uredjaj iz 2008.

Poslednja izmena:
Kao sto ti vec rekose, AV receiver-i su digitalne sprave, tako da je bolje da gledas nesto bar malo novije, iz generacija koje imaju HDMI, pa makar i 1.1 - napredovala je DSP tehnologija. I tako za stereo planiras odvojeno stereo pojacalo.

Onkyo TX-SR876 je zanimljiva sprava (mada je zanimljivija TX-SR875), ali nazalost, kao sto si i sam pomenuo, ozloglaseni su zbog problema sa pregrevanjem, sto ce reci da posle dosta godina koriscenja bas i nisu za preporuku (ne znas da li je vlasnik koristio dodatne ventilatore i/ili im dao dovoljno prostora za hladjenje).
Eventualno nesto novije tipa TX-NR828, pa da probas malo da spustis cenu ili da se protegnes.

Takodje, od zanimljivih oglasa meni je za oko zapao Denon AVR-4306. Isto prilicno matora sprava, nekad bila vrlo pozeljna.

Tanki su nam oglasi jako :(
I ja s vremena na vreme bacim pogled cisto iz zezancije da li se pojavi nesto zanimljivo, ali jaaaaaako retko.

Nema recimo nijedne zanimljive Yamaha-e, a njih definitivno preferiram kada je rec o A/V receiver-ima.

Da se vratimo na Sony - po meni ne vredi vise od 250 evra ni pod razno i to u perfektnom stanju.
To je sprava kada su tek poceli da se pojavljuju digitalni A/V receiver-i, tako da bilo koji matori review koji vidis na netu uzmi sa velikom rezervom - Yamaha i Denon sprave iz tog vremena su daleko slabije nego one koje su izbacili samo par godina kasnije.

Takodje, uzmi u obzir da imas i gomilu Sony "nostalgicara" koji ne mogu da prihvate da onog starog Sony-ja u Hi-Fi svetu vise nema. Odavno.

p.s. I obavezno obrati paznju na stanje i ispravnost sprava - to se kod nas donosi na kilo. Gledam oglas za STR-DA777ES sa KP i pise da mu "sve" radi perfektno osim digitalnih ulaza - pa koj' ce mi A/V receiver kom ne rade digitalni ulazi? :) Probaj mozda da nadjes spravu od prvog vlasnika. Tesko, ali ne i nemoguce.

Poslednja izmena:
Ne znam, meni je to baš nekako rizična kupovina, više nego za bilo koju drugu komponentu. Uz to je generalna ponuda nikakva, kao što i sam kažeš.
Možda bih se pre odlučio za nov RX-V381 ili 383 ako je stigao kod nas i ako mu je cena normalna.

Slazem se da je jako zeznuto za servisiranje, pogotovo ako neki cip ode u vecna lovista, ali pre bih malo rizikovao nego pazario ta cuda iz najslabijih serija - stvarno su jako losi, a i nemaju pre out ni pod razno.

@delija: Taj oglas za STR-TA777ES (nije DA777ES) iz Ljubovije sam i ja video. :) tip ima prilicno jake cene (pa i za STR-V555ES), na maarktplats.nl odakle on nabavlja STR-DA777ES je 270 evra.

Elem, ok, da sumiramo da bi trebalo da preskocim sve starije od... sta znam, 2013. godista? :)

Sto se tice starijih Onkyo uredjaja, upravo tako - pregrevanje je veliki minus (tj ne samo pregrevanje nego upitni uslovi u kojima su radili). Pricao sam sa bojke1 koji trenutno ima tx-nr5007 (pre toga 875), kaze da se i ovaj greje bas dosta, znaci da to mogu da ocekujem od svih njihovih uredjaja.

TX-NR828 sam i ja video na oglasima (490e), ako bih malo spustio to bi mi bila prihvatljiva kupovina recimo. Pitanje - da li on vredi 450e (ne verujem da bi isao ispod te cifre)?

Znam da nije DA777ES, ali sam procitao oglas - smejurija.

Mislim da TX-NR828 vredi 450 evra, ako je u perfektnom stanju.
Ali moras da ga hladis :)
I on je poznat po pregrevanju i riknjavanju HDMI ploce.

Poslednja izmena:
Da, to je vec rizik o kojem se prica.. a la kupovina TVa preko madjara, sto sam uradio pre koju godinu. :)

Sto se tice hladjenja, jel mislis da bi bilo dovoljno ako bih ga stavio na policu a ne unutar nje, ili ovo u svakom slucaju zahteva aktivno hladjenje? Nisam bas nacisto da bih se zaje*avao sa aktivnim hladjenjem, em je bucno em ruzno izgleda, morao bih da planiram neka staklena vrata na toj polici, a onda opet nema dobrog protoka vazduha...

Jel neko ima ideju koliko bi mogla da kosta zamena HDMI boarda i da li je to moguce uraditi kod nas, cisto da mogu da ukalkulisem u worst-case scenario?

EDIT: na avsforum official threadu za 818 se ljudi poprilicno zale na crkavanja/probleme, za sad nisam uspeo da nadjem nesto za 828...

Damn, ne pogledah Amazon.. 87 pozitivnih review-a, 39 negativnih.. 875 i 876 imaju slican odnos, i slicne boljke, pregrevanje i HDMI.. ne znam koliko uliva poverenje za kupovinu polovnog uredjaja, a taman sam mislio da sam manje-vise definisao izbor. :wall::wall:

:D

ok, a jel ima neki zanimljiv nov AVR u slicnom cenovnom rangu? na KP vidim da su u opticaju Yamaha RX-V581 i RX-V681 (dobro, ovaj "malo" iskace iz tog ranga), kao i Denon AVR-X1300W i X2300w.

Ne vidim nista vise novo ili polovno zanimljivo u tom opsegu cena, cak i da se ispruzim do 600e.

Kod mene je hladjenje reseno ovako i za sad nemam ama bas nikakvih problema a avr se nalazi u polici.Kazu da je tek od onkyo tx-nr5009 reseno pregrevanje i da za njega ne trebaju dodatni kuleri.Moje misljenje je da je dosta ljudi koji koriste onkyo risivere upoznato za pregrevanjem hdmi board-a i da je dosta njih koristilo dodatne kulere tako da mislim da ako nije do sada riknulo da nece ni od sada ako sve radi ok.
Mada moze na svasta da se naleti.
Mislim da 876 mozes da nadjes i za 200 eura kod zokija iz barica,naravno kad mu stigne nova tura avr risivera.
Inace sa ova dva kulera koji su podeseni da samo izvlace vruc vazdur risiver je bukvalno mlak i posle 7-8 sati rada.

Prilozi

• onkyo kuleri.jpg
    onkyo kuleri.jpg
    289.4 KB · Pregleda: 92
NHF, ali ovako je ruzno za medalju - ili unutra skriveni da se ne vide ili nikako.

BTW, reseno je djavola od TX-NR5009 - pa TX-NR828 jeste niza klasa, ali je novija generacija.

Poslednja izmena:
Meni ne smeta,najbitnije je da sluzi svrsi a to je da vise nema pregrevanja.Inace ovo su dve dvadesetice tako da bi tesko stale unutra.Moze da se stavi i neki manji unutra ali sta znam,nisam pokusavao niti cu.
A za 5009 sam negde ranije citao da su od tog modela resili problem pregrevanja ali ga nisam koristio tako da ne mogu sto posto da tvrdim da je to tako.
Uglavnom meni ne smeta sto kuleri stoje na gornjem poklopcu.Sad sve je to estetika pa nekom smeta a nekom ne.

Kao sto vec rekoh bojketu, majstoriju sa ventilatorima (a samim tim i Onkyo generalno) najverovatnije preskocio, u pitanju je kompromis sa zenom, koja je u fazonu "ovo mi neces stavljati u dnevnu sobu". :D

Za sad su mi od polovnih zanimljivi Denon AVR4306 (280evra) koji je Delija preporucio, a od novih Denon AVR-X2300W (510evra).. nije mala razlika u ceni, nit' u godistu, 10god razlike. Komentari?

BTW, iskoristio bih ovu priliku i da vas pitam za zvucnike - kod drugara sam slusao JBL E80 povezane na HK3490 risiver, i potom povezane na staro NAD pojacalo, u oba slucaja mi se svidja zvuk, samo je za drugaciji tip muzike.

E sad, taj JBL E80 se prodaje za 350 evra, sto je suludo jer su novi pre 6-7 godina kostali 400 evra.
Drugi modeli na koje sam naleteo su JBL LX1000mk2 za 380 evra, JBL L80 za 450e (ne deluje mi po slikama da je u idealnom stanju) i za 500e u savrsenom stanju, kao i JBL ES-90 za 580 evra.

Bilo kakav komentar i poredjenje su dobrodosli.

Iz, nazalost, licnog iskustva savetujem ti da zaobidjes Onkyo.
Na mom TX-NR609 je HDMI ploca crkla usled pregrevanja (iako je uredjaj relativno malo koriscen i to uglavnom sa NET i FM tuner kao izvorima zvuka). Ploca je zamenjena "besplatno" kao deo servisne akcije - morao sam ovdasnjem servisu (Player) da platim 60+€ na ime troskova uvoza rezervme ploce, dok je sama ploca bila besplatna. Na zalost, posle malo vise od godinu dana rada i nova ploca je pocela da crkava.
Toliko o Onkyo...

Hahaha, upravo sam hteo da apdejtujem temu :D

Da, u opticaju je Marantz 7008 za 700e + JBL L80 (jos ne znam da li je "obican" ili mk2, cekam odgovor) za ~400e (u najavi :) ).

Komentar za Canton Karat m80 DC vs JBL L80, ne znam sta da ocekujem od Canton zvuka? Muzika.. svashta. The black keys, Audioslave, Dream theater.. jazz tipa Ella Fitzgerald (+ Louis Armstrong), Madeleine Peyroux, Sarah Vaughan, zenski vokali Tori Amos, Florence + The Machine...

Svestan sam da bas i ne mogu da nadjem zvucnik koji ce savrsheno da pokrije sve ovo, ali za sad znam da mi se JBL zvuk svideo, kako biste opisali Canton?

Poslednja izmena:
@peja krenulo je viralno, trenutno je u opticaju i sr7009 za 800e, a isto toliko je i denon avr4520.. Što ne znači na kraju neću prelomiti za nešto od 300e kao početak. ;)

Sent from my A0001 using Tapatalk

@peja: nakon par dana vrtenja oglasa, shvatio sam tvoj komentar za polovan AVR... jednom fali originalni daljinac i mikrofon.. drugom fali mikrofon a ima originalni daljinac, na kojem je sav tekst izlizan, coskovi olupani i generalno izgleda kao da je nadjen u kontejneru.

Generalno pravilo da su ili bez daljinca ili sa nekim zamenskim.

U tom svetlu izbor nekog skupljeg a novijeg uredjaja je skoro pa izvestan. Misljenje Marantz SR7008 (kao malo jeftinija opcija) VS Marantz SR7009 VS Denon AVR-4520?

Tacno tako na oglasima se svasta valja ali retko ko ima svu opremu.Moja preporuka ti je zoki hifi oko donosenja komponenti.
Mislim da on u 99 posto slucajeva donosi kompletnu opremu neretko i sa transportnom kutijom.Koliko smo ranije pricali on preferira da tamo gde kupi uradjaj da uredjaj bude od vlasnika.
Gvlada ima taj marantz 7008 pa ne znam da li ti je on preneo utiske?

rafiki@totalno je nebitno koliko se koristi onkyo,jer se on isto greje.Problem kod onkyo risivera je taj da se njemu greje samo procesor koji je inace montiran na hdmi plocu i on zagreva sve oko njega.Nebitno da li je pojacano na neki minimum ili na maksimum on se greje.To su njihovi inzinjeri zamislili da se obicnim strujanjem vazduha on hladi ali to se ne desava u praksi kako su oni zamislili.
Kod mene onkyo5007 neki put radi i po 7-8 sati i samo je malo mlak sada kad su gore kuleri koji samo izvlace vruc vazduh.Kod mene je reon procesor i on se dosta greje ako nema tih kulera.Mislim ja sam stavio dve dvadesetice ali su dovoljne i dve dvanaestice samo da se okrenu da izvlace.
Ima gomila nekih videa na youtubu kako su ljudi ubacivali neke male i pljosnate kulere na hdmi plocu ali sa unutrasnje strane i spolja se nista ne vidi,ali ja nisam vican tome i ova varijanta mi je laksa.Mozda estetski ruznija ali meni ne smeta.

Poslednja izmena:
Gvlada je zadovoljan sa Marantzom, samo sto ce ovakvi zvucnici (bilo L80, bilo Matrix3) zahtevati kasnije neko stereo pojacalo da bi pokazali svoje mogucnosti, sto sam i planirao...

Za par dana idem da poslusam nesto kod njega pa javljam sta sam uradio. :)

Naravno, svi saveti u vidu misljenja o ovim kutijama, ili necemu zanimljivom sto se pojavilo na KP u medjuvremenu su dobrodosli.

Nazad
Vrh Dno