Šta je novo?

solutionplus.rs spameri

Učlanjen(a)
15.12.2012
Poena
170
Da li je neko na forumu već (neprijatno) iskustvo sa ovim email spamerima? Radi se o "firmi" koja ne samo da prodaje (neovlašćeno prikupljene) email adrese, nego još i potencijalnim klijentima (čitaj spamerima) nudi kompletnu "uslugu" masovnog slanja spama.

Nekako su, verovatno od nekog od mojih kontakata zaraženog nekim trojancem, se dokopali moje poslovne email adrese i polako mi raste količina spama povezana sa njima. U početku sam ignorisao, kao što ignorišem "nigerijske prevare", "vijagra ponude" i slične. Daklem prosleđivanje pravo u đubre :wc: + email filter. Problem je u sledećem, dok filtri na email serveru odlično filtriraju razno nigerijsko i vijagra đubre, ovi domaći spameri prolaze bez problema :mad:. Naravno moji filtri ih guraju u đubre, ali povremeno prave varijacije pa moram da osvežavam filtre. Analizom headera utvrdio sam da su praktično svi ti spameri povezani sa solutionplus.rs.

Vrhunac je kada sam na zloupotrebljenu e-mail adresu dobio "poslovnu ponudu" da kupim od njih bazu "proverenih" e-mail adresa ili "kompletnu uslugu" spamovanja ako to želim!? :zgran: :crash: :mad:

Svi ovi ******oidi (i "provajder" i "klijenti") u svoje poruke stavljaju "Opt-out", valjda u pogrešnom ubeđenju da ih to čini legalnim (a verovartno i je i zgodno da se potvrdi koje su e-mail adrese zaista aktivne). Kako se ja nisam nikada "optin-ovao", nemam nameru ni da im preko opt-outa potvrđujem da je adresa zaista aktivna i da možda budem zasut sa još više spama.

Ja nisam stručnjak za srpsko "računarsko pravo" ali mi nekako ne deluje da je prikupljanje i prodaja tuđih email adresa u svrhu spamovanja legalan biznis. Polazeći od toga naivno sam pomislio da je možda prava adresa za prijavu takve (po meni nezakonite) aktivnosti " tužilaštvo za viskotehnološki kriminal" (http://www.beograd.vtk.jt.rs/). Međutim na moj pristojan i obrazložen e-mail sa attachovanim primerima spama nisam čak dobio ni odgovor tipa "izvinite mi nismo nadležni".

Da li je još neko ovde možda postao žrtva tih ******oida? I da li neko možda ima ideju tipa "kako pokrenuti akciju koja će navesti državne organe da reaguju protiv spamera"?

P.S: Ako već postoji neka aktivna tema vezana za domaći spam ovog tipa moderacija neka slobodno poveže ovu poruku sa istom. Ja nisam pronašao odgovarajuću temu aktivnu u poslednjih par godina, a nisam želeo da oživljavam teme iz 2005 i slične.

spameri.png

Poslednja izmena:
To nije spamovanje. To je klasicno masovno reklamiranje koje je nastalo mnogo pre samih racunara i interneta. A sto se tice prodaje adresa i slicno, to je klasicna trgovina informacijama koju svi rade i ozbiljan je izvor prihoda internet kompanija i servisa.

Dobio sam i ja drugi put mejl gde mi se nude email adrese da kupim, ali ne od ovih koje si naveo. Nisam analizirao preterano, ali izlgeda kao da mejlovi dodjose se adrese povezane sa forum.sredstvazalicnuzastitu.rs

To nije spamovanje. To je klasicno masovno reklamiranje koje je nastalo mnogo pre samih racunara i interneta. A sto se tice prodaje adresa i slicno, to je klasicna trgovina informacijama koju svi rade i ozbiljan je izvor prihoda internet kompanija i servisa.
Prodaja tudjih adresa, bez dozvole vlasnika, u cilju masovnog slanja neželjenih komercijalnih email poruka (a to je po definiciji spam) teško da može da bude legitiman i legalan izvor prihoda. Ja ne želim da iko prodaje moju adresu bilo kome, ko će mi nuditi bilo šta. Takav vid reklamiranja je čak kontraproduktivan. Onog trenutka kada mi nečiji neželjeni komercijalni email stigne u inbox, tog trenutka dospeva na crnu listu, odnosno ni pod kakvim uslovime ne bih kupio njihove proizvode ili koristio usluge.

Poslednja izmena:
Meni su s' vremena na vreme stizale "poslovne ponude" od takvih. Ima ih više. Pokušao sam da ih kontaktiram da ih napi*kam, ali nisam uspeo ostvariti nikakav kontakt. Brzo sam odustao.

Stevanix, ovakav način prodaje podataka nije legalan ni u jednoj normalnoj zemlji gde to jeste regulisano zakonima. Kod nas nije diretkno regulisano, ali takođe spada u nedozvoljene poslove po drugim osnovama.

Meni su s' vremena na vreme stizale "poslovne ponude" od takvih. Ima ih više. Pokušao sam da ih kontaktiram da ih napi*kam, ali nisam uspeo ostvariti nikakav kontakt. Brzo sam odustao.

Stevanix, ovakav način prodaje podataka nije legalan ni u jednoj normalnoj zemlji gde to jeste regulisano zakonima. Kod nas nije diretkno regulisano, ali takođe spada u nedozvoljene poslove po drugim osnovama.

Nije legalan ali to ne sprecava ljude da se time bave. Bar ja to tako vidim jer je trziste informacijama veliko od e mail adresa do navika potrosaca i ostale statistike.

Spamovanje je pogrešno. Daleko bolje je platiti Facebooku i izabrati ciljnu grupu i poslati poruku. Koliko ste precizno izabrali ciljnu grupu, dobićete bolji prijem reklamne poruke.

Nije legalan ali to ne sprecava ljude da se time bave. Bar ja to tako vidim jer je trziste informacijama veliko od e mail adresa do navika potrosaca i ostale statistike.
Znaci ok je i dilovati drogu, krasti u prodavnicama, organizovati prevare, itd. Sve to nije legalno, ali ljudi to ipak rade. A postoji i "tržište". Sto se tice "navika potrošača", evo mogu odmah da iznesem svoje "navike": neću kupiti ni jedan jedini je***i proizvod za koji dobijem spam reklamu. Prestaću da kupujem i one koje sam ranije slučajno kupovao.

Poslednja izmena:
^+1000000

Evo za sve zainteresovane za borbu protiv spama i e-mail spamera nekih relevantnih članova iz raznih zakona Republike Srbije, koji svi definišu reklamiranje preko e-mail poruka, bez prethodne saglasnosti primaoca, kao nezakonito:

ZAKON O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI​
(“Sl. glasnik RS”, br. 41/2009)​

Netražena komercijalna poruka

Član 8​
Korišćenje elektronske pošte u svrhu slanja netražene komercijalne poruke, dozvoljeno je samo uz prethodni pristanak lica kome je takva vrsta poruke namenjena, u skladu sa zakonom.

ZAKON O OGLAŠAVANJU​
(Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 83/2014)​
3.7. Načelo zabrane pojedinačnog oglašavanja ličnim obraćanjem
Član 9​
Oglasna poruka ne može da se uputi pojedinačno određenom licu, ako je ono jasno izrazilo volju da mu se ona ne upućuje.
Nije dopušteno oglašavanje slanjem nenaručene robe, kao ni direktnim obraćanjem licu na javnom mestu ako je određeno lice jasno izrazilo volju da mu se ne može obratiti i ako takvo obraćanje nije u skladu sa propisanim uslovima i načinom oglašavanja.
Zabranjeno je oglašavanje slanjem oglasnih poruka putem pozivnih sredstava sa i bez ljudskog posredovanja, putem telefaks uređaja ili elektronskih poruka, bez saglasnosti primaoca oglasne poruke.

ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA
("Sl. glasnik RS", br. 44/2010, 60/2013 - odluka US i 62/2014)​
Nezatražene poruke
Član 118​
Korišćenje sistema za automatsko pozivanje i komunikaciju bez ljudske intervencije, faks uređaja, elektronske pošte ili drugih vrsta elektronskih poruka, radi neposrednog oglašavanja, dopušteno je samo uz prethodni pristanak korisnika, odnosno pretplatnika (primalac).
Ako je fizičko ili pravno lice, prilikom prodaje svojih proizvoda ili usluga, pribavilo neposredno od primaoca njegove kontakt podatke i pristanak na upotrebu tih podataka u svrhe neposrednog oglašavanja, ima pravo da ih upotrebljava radi neposrednog oglašavanja svojih sličnih proizvoda ili usluga, pod uslovom da primaocu obezbedi mogućnost prigovora takvoj upotrebi kontakt podataka, na jednostavan način i bez naknade.
Zabranjeno je neposredno oglašavanje kojim se netačno prikazuje ili prikriva identitet pošiljaoca elektronske pošte ili drugih vrsta elektronskih poruka, kao i neposredno oglašavanje koje ne sadrži naznačenu elektronsku adresu, odnosno broj telefona, putem koga primalac može bez naknade da zahteva sprečavanje daljeg slanja oglasnih poruka.
Član 119​
Operator je dužan da pretplatniku omogući filtriranje nezatraženih i škodljivih elektronskih poruka, kao i jednostavan način za podešavanje ili isključivanje filtera.
Operator je dužan da javno objavi elektronsku adresu za prijavljivanje nezatraženih i škodljivih elektronskih poruka.
Operator je dužan da, po prijemu dokaza o nezatraženim i škodljivim porukama koje su poslate od strane njegovih pretplatnika, utvrdi činjenično stanje i, u zavisnosti od stepena zloupotrebe, opomene pretplatnika ili mu privremeno onemogući korišćenje usluge i o tome ga bez odlaganja obavesti.
Operator ima pravo da, u slučaju ponovljene zloupotrebe pretplatniku trajno onemogući korišćenje usluga, odnosno raskine ugovor o korišćenju usluga.
ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA
("Sl. glasnik RS", br. 62/2014)

Oblici poslovne prakse koji se smatraju nasrtljivom poslovnom praksom
Član 23
Oblici poslovne prakse koji se bez obzira na okolnosti pojedinačnog slučaja smatraju nasrtljivom poslovnom praksom jesu:
...
3) višestruko obraćanje potrošaču, protivno njegovoj volji telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom elektronske komunikacije, osim radi ostvarivanja potraživanja iz ugovora;
...
2. Ograničenje upotrebe pojedinih sredstava komunikacije na daljinu
Neposredno oglašavanje
Član 38
Zabranjeno je neposredno oglašavanje telefonom, faksom ili elektronskom poštom, bez prethodnog pristanka potrošača.
Zabranjeno je neposredno oglašavanje drugim sredstvima komunikacije na daljinu, bez prethodnog pristanka potrošača.
Ako je potrošač izričito pristao na oglašavanje telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvima komunikacije na daljinu, trgovac je dužan da pre nego što učini oglašavanje određene robe ili usluge, na jasan i nedvosmislen način, na srpskom jeziku, obavesti potrošača o komercijalnoj svrsi aktivnosti.

Ovo je dobar materijal kao copy/paste prvi odgovor domaćim gmazovima koji su se nekako dokopali moje mail adrese.

Vrh Dno