Šta je novo?

Soltek 85DRV5 zeza sa grafickim kartama

Boskovic

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2002
Poena
619
Imam problema sa instalacijom grafickih kartica na Soltek 85DRV5 (VIA P4X266E; Socket 478) ploci. Cim instaliram drajver od (bilo koje) graficke sistem blokira a kad ga skinem sve je OK. Svi ostali uredjaji rade normalno.
Probao sam sve kombinacije drajvera ali bez uspjeha.
Najgore od svega je shto je ta ploca radila normalno sa Eagle GF MX440, sve do reinstaliranja. Prvu instalaciju nisam ja odradio tako da ne znam na koji nacin je to bilo "zbudzeno".

Jel ima neko rjesenje?

Ne znam kako izgleda Soltek-ov BIOS, ali probaj sledece:

Iskljuci/smanji sve sto nadjes vezano za AGP u BIOS-u. Prebaci primary adapter na PCI.

Ovo je konkretno pomagalo kod instalacije nekih Sapphire All-in-wonder kartica koje su se isto ponasale kao te tvoje.

Kad zavrsis instalaciju (ako ti ovo pomogne) vrati setovanja u BIOS-u kako ti se svidja.

mora da si kod gorana kupio komplet racunar ! napisi sta se desava kad koristis XP-ov driver za graficku ? ima li tu problema ?

Kod kojeg Gorana???
Nisam ja (na zalost!) sastavljao taj racunar.
Sa XPovim drajverom radi normalno.
Postoji li mogucnost da je potrebno srediti neshto oko IRQ?

do sada sam koristio dve Soltek-ove ploce, takav problem nisam imao, dobro je to sto kartica radi sa XP-driverom, probaj sa nekim starijim drajverima za Nvidiu i da odradis instalaciju preko opcije update driver iz Device Manager-a...a sto se gorana tice...mislio sam da si iz podgorice, pa da si kod doticnog kupio racunar...sala, nista vise

Sve su opcije isprobane i nishta ne resava problem.
Jedino shto mi josh ostaje je prckanje sa IRQ i instalacija u Standard PC modu.
Jesam iz PG, ali nisam ja kupovao racunar. Ja sigurno ne bih uzeo P4 2GHz(100FSB) na Solteku (VIA) za audio produkciju. To moze samo ***** da uradi. Ah da, fukara je josh strpala u tu mashinu, graficku sa kulerom. Valjda mu malo zuji ta govnarija od kompa.

Imao sam ja slican problem sa Soltek plocom, doduse za AMD procesore, 75drv4 (kt266a). Isto, bez drajvera za graficku sve radi, cim ih instaliram i resetujem masinu win zabode bas kad treba da prikaze desktop. Sto je najzanimljive ista stvar se desavala i u linuxu. Probao nekoliko verzija drajevera i za win i za linux i i dalje nista.
Resenje je bilo da otkacim ili cdrw ili dvd, sve jedno, sa oba nikako nije htela graficka (9600pro) da radi. A recimo stara graficka, radeon7200 je bez problema radio i kad su cdrw i sa dvd prikaceni u isto vreme, doduse on je bio pci verzija, mozda je zbog toga. Dok sam recimo hard diskove mogao bez problema da kacim, koliko god je moglo da se nakaci i sve je bilo ok.
Cak sam i slao mail soltekovoj podrsci, koja je stvarno odlicna, to moram da napomenem, na svaki mail odgovaraju, i tako smo se malo dopisivali i jedino resenje koje su mi predlozili, posto tu plocu vise nisu ni pravili ni podrzavali, je da stavim prethodnu verziju biosa. Ja naravno to nisam uradi :) mrzelo me sta li, pa sam uzeo novu plocu :)
Pa tako, ili probaj da otkacis ili cdrw ili dvd ako ih imas oba na sistemu pa vidi. Ili da vidis par verzija biosa. Ili vidi, posalji mail solteku, mozda ti kazu nesto ili ti bar daju neku ideju. Ili mozda najelegantnija varijanta da uzmes neku plocu sa intel chipsetom ako se vec bavis time sto si rekao.
Poz.

slazem se sa DusaN-om, tehnicka podrska im je sjajna, odgovaraju vrlo brzo i precizno

Problem rijeshen!!!

Reinstalacija XP + SP1, ali mislim da nije do toga, vec to toga shto sam iskljucio ACPI, instalirao racunar kao Standard PC i enejblovao APM da moze softverski da se gasi.

Izgleda IRQ-ova, tj ACPI nije postavio IRQ portove da bi zadovoljio graficku. Ne mogu da se sjetim da li je prvobitno racunar bio instaliran kao ACPI ili Standard PC.

Vrh Dno