Šta je novo?

Solidni provajderi u Beogradu

Pa recimo 256k na radijus vektoru koji sad koristim je 1700 din, 300 din jeftinije nego na maksnetu, a nema nikakvog lokala (a lokal je jako korisna stvar, 10 GB dnevno vuces i ne gusi ti vezu ka netu), nema tehnicke podrske, dok sa Markom mozes apsolutno sve da se dogovoris. Adsl je sad dosta jeftiniji, ali recimo za online igranje je skoro neupotrebiv, a ja sam preko maksneta imao ping na serverima kao da sam na kablu... Naravno, sve zavisi sta kome treba, ali moj prvi izbor bi uvek bio maksnet i pored nesto visih cena, da imam tehnickih mogucnosti

Slazem se. UL = DL a i ja od kada sam na SBB-u ne bih podneo apsolutno nista sto nema lokal.

Postoji li samo lokalni HUB ili ima i p2p tracker? Koliko ima korisnika na HUB-u i ima li novijih stvari, koliko uopste ima share-a?

pa, po onome sto sam video na sajtu, cene su vrlo nepovoljne :S:

Njihove cene uopste nisu nepovoljne kada se uzme u obzir sta se sve dobija. DL:UL 1:1, lokal 1024k. U poredjenju sa konkurencijom su sasvim solidni. Ima boljih ponuda, ima i mnogo gorih tako da kada se sve sabere i oduzme tu su negde...zlatna sredina. :)

Ja sam na wirelles-u i imam 1mbps. Koliko sam cuo na lokalmom komunikatoru da ima manji broj njih kojima je lokal 512kbps, vecini je 1mbps. Cena mozda jeste nesto veca nego za adsl ali ne bih zeleo da stedim 300din mesecno a da izgubim dc++ hub. Kod Beogrida cena za 256kbps je bila 1700 ili 1800din + mesecni troskovi odrzavanja mreze 5€.
@zoni
Ako zivis u nekom naselju mozes da se dogovoris sa Markom da postavi AP na tvoju zgradu ako ima vise zainteresovanih naravno ako ima tehnickih mogucnosti da do tebe baci link.

@Simoleon I ti si na Maxnet-u? Stvarno je lepo videti da svi govore samo lepo o nekoj firmi, nisam jos video da je neko rekao nesto lose o Maxnet-u. Kada se budem preselio definitivno se necu dvoumiti oko izbora provajdera.

Koja je varijanta oko utvrdjivanja signala? Da li iz Maxnet-a dolaze da izmere signal i u slucaju da sam kupio opremu mimo njih? Da li to naplacuju i koliko?

Jedino me malo zbunjuje to sto ima mnogo inicijalnih troskova, sve se zivo placa, uvodjenje, uclanjenje, instalacija....

Ako imas opremu ne treba ti niko za merenje signala, samo usmeris antenu i vidis kvalitet signala. Mozes da dobijes dan,dva kao probu da vidis kako ti radi to je za dz. I ja sam na Maksnetu.

Poslednja izmena:
Da, ali sta ako je signal los. Onda sam bezveze dao pare za opremu. Na to mislim. Moze li neko da dodje PRE nego sto kupim opremu i da se utvrdi da li ce signal biti dobar ili ne.

Steta sto u naslovu trida ne stoji da se raspravlja o wireless-u. Neko ko to nije koristio (vec samo npr. dial-up) ce se silno iscuditi kakve to provajdere pominjete.

Mozda bi bilo dobro da neko od moderatora malo to popravi, da svima&odma` bude jasno.

Zasto, pa tema je solidni provajderi, a Maxnet je ocigledno i vise nego solidan provajder.

@Civil
Pitao si: "Da li iz Maxnet-a dolaze da izmere signal i u slucaju da sam kupio opremu mimo njih?". Na to sam ti odgovorio a za ovo korigovano pitanje cu ti sutra reci samo mi na pm napisi lokaciju a ja cu pitati Marka.

Poslednja izmena:
@zoni
Ako zivis u nekom naselju mozes da se dogovoris sa Markom da postavi AP na tvoju zgradu ako ima vise zainteresovanih naravno ako ima tehnickih mogucnosti da do tebe baci link.

heh... zivim u kuci, a za wireless uopste nisam zainteresovan, pogotovu ne sa ovakvim cenama (oprema+pretplata izlazi znatno vise od od onoga sto sada placam!)

Zasto, pa tema je solidni provajderi, a Maxnet je ocigledno i vise nego solidan provajder.

Jeste, nema dvojbe, nego mnogi jos uvek koriste dial-up, poneki adsl - pa medju ima i onih koji nemaju pojma o bezicnom wirelessu (al` je kovanica!), a rec provajder najcesce vezuju za ("obican") Dial-up.

Pa, ako se vec prosirila rasprava i o ne_samo_wifi provajderima - ja sam jos uvek (godinu dana) kod Sinfonike adsl 256/64 1700d. Retki problemi (najcesce zbog telekomovih radova [provereno u telekomu]),kratkotrajni, odlicna tehnicka podrska 24/7. Necu da ih menjam osim ako neko ne ponudi slicne uslove za znatno nizu cenu.
Koga zanimaju oni opisao sam u par postova iskustvo pa samo treba izvrsiti pretragu sa kljucnom reci sinfonika

Poslednja izmena:
@DS9 Hehe, jos samo si zaboravio da kazes da je Sinfonika u stvari TEHNICOM ! :) Ja juce otisao da uplatim ortaku FLAT kad' vidim na papiru ne pise nigde Tehnicom... pitam, oni kazu promenila firma ime... nisam pojma imao... kako glupo zvuci... Sinfonika... kao harmonika...

To sam naveo u postovima koje pomenuh prethodno (koga zanima - pretraga, nacice korisne informacije o sinfonika adsl).

Sad, dal` je Sinfonika Tehnicom - verujem da bi ljudi koji se bave vlasnickim odnosima imali zanimljive komentare oko toga. Sinfonika je slovenacka firma, izgleda da su neki deo ulozili u tehnicom ili zajedno sa tehnicom-om (onda kada su poceli da nude adsl), sto nije previse bitno. Inace, pre toga sam, nesto oko godinu dana koristio tehnicomov wifi i on mi je bio super - tako da bar sto se mene tice, sa njima imam dobro iskustvo.

Poslednja izmena:
Sad, dal` je Sinfonika Tehnicom.
Slovenacka Sinfonika je kupila deo kompanije Tehnikoma koji se bavio internetom i Tehnikom ISP je postao Sinfonika, koliko znam.
Kod mene u kraju par su iskreno zadovljni sa MaskNetom i kazu da zaista vrede svaki din. pretplate.
Koristim Beotel adsl 256/64 flat skoro godinu dana i veoma sam zadovoljan.

Poslednja izmena:
I kako ti sljaka generalno? Cudi me da je ta firma tako dobra i da je svi preporucuju a generalno se jako malo zna o njoj (da nije Bencha, ne bih ni znao da postoji) ...

Meni su drugovi rekli da radi dobro.
Medjutim,ipak 1500 je 128,2000 -256,3000 - 512....
Znaci za 128 je ipak prevelika cena dok su ostala dva i vise nego povoljna.

2000 -256,3000 - 512....
Znaci za 128 je ipak prevelika cena dok su ostala dva i vise nego povoljna.

kako je povoljno 256k za 2000? to nije bilo bas povoljno ni pre snizenja cene adsl-a, a pogotovu nije sada, kad npr. sezam adsl 256k kosta samo 1450din

kako je povoljno 256k za 2000? to nije bilo bas povoljno ni pre snizenja cene adsl-a, a pogotovu nije sada, kad npr. sezam adsl 256k kosta samo 1450din

Da ali na sezamu nemas lokal (smanjuje potrebe za download-om sa neta u velikoj meri), i DL:UL odnos nije 1:1 nego 4:1 ili jos gori. Plus sto na maksnetu imas sasvim igrive pingove na netu, ako si na kablu ili imas dobar ping ka AP-u, a da ne pominjem non-stop tehnicku podrsku i brzo reagovanje na svaki problem koji se pojavi. Sto se mene tice ovo sasvim opravdava razliku u ceni u korist Maksneta. Sa druge strane wireless tehnologija i pristup internetu sama po sebi nosi odredjene mane tipa ulazna cena opreme (za one koji se sami kache), eventualno optereceni AP-ovi ili smetnje u etru, komsija sa mikrotalasnom itd. Na kraju, svako je slobodan da sam izabere sta mu najvise odgovara.

1. Da ali na sezamu nemas lokal
2. DL:UL odnos nije 1:1 nego 4:1
3. Plus sto na maksnetu imas sasvim igrive pingove na netu
4. da ne pominjem non-stop tehnicku podrsku
5. Sa druge strane wireless tehnologija i pristup internetu sama po sebi nosi odredjene mane tipa ulazna cena opreme (za one koji se sami kache)
6. Na kraju, svako je slobodan da sam izabere sta mu najvise odgovara.
1. imam i na SBBu, ali ne koristim :) sasvim dovoljno dl-ujem i bez toga...
2. da, ali ne vidim problem po tom pitanju...
3. hm... ne sigram se online...
4. ja sam zadovoljan supportom i na SBBu i na Sezamu
5. pa, na to sam prvenstveno mislio... znam da je meni jedan wireless provajder trazio nesto tipa 120e za opremu, oko 2.500 za "ufur", a posle bi cena bila bar 20ak% veca nego kod Sezama! Meni je to jednostavno zvucalo suludo! E, sad, ne znam tacno kakve su te cene kod Maxneta, ali ne verujem da su puno razlicite... a ja na Sezamu dobio free modem, free setup i znatno jeftiniju mesecnu pretplatu :)
6. naravno! To jeste najvaznije, mada je vazno i da sto vise ljudi uopste ima mogucnost izbora! Ovde kuci ja mogu da biram samo adsl ili wireless, dok mnogi iz mog kraja imaju jednostavan "izbor": wireless...

Meni kljucnu ulogi igra upload/download....
Posto koristim torrent.
A ratio treba da mi bude oko 1.

0.20 sto bih mogao dobiti sa adsl-om mi je pomalo smesno:,,:

5. pa, na to sam prvenstveno mislio... znam da je meni jedan wireless provajder trazio nesto tipa 120e za opremu, oko 2.500 za "ufur", a posle bi cena bila bar 20ak% veca nego kod Sezama! Meni je to jednostavno zvucalo suludo! E, sad, ne znam tacno kakve su te cene kod Maxneta, ali ne verujem da su puno razlicite... a ja na Sezamu dobio free modem, free setup i znatno jeftiniju mesecnu pretplatu :)
6. naravno! To jeste najvaznije, mada je vazno i da sto vise ljudi uopste ima mogucnost izbora! Ovde kuci ja mogu da biram samo adsl ili wireless, dok mnogi iz mog kraja imaju jednostavan "izbor": wireless...

Aha.
Provajderi su malo cudni.
Kad ih pitam za antenu,oni kazu hyperlink grid 24 db,svi.
"Ali ja sam na samo 1000 m, a antena moze da dobaci i 30 km".
I na to ne zele da mi odgovore...

Ili: "Posto je oprema".
"250e"

Ovakva oprema mozda treba za 5 km daljine,ali ako imas AP mozes da prodjes sa
3D cornerom od 18 db.
+best bay kartica+kabal= 40 - 50 E.

Pretpostavljam da moze da dogura i do 2-3 km sa ovom opremom.
Naravno pod uslovom da postoji opticka vidljivost.

Znaci oko 50E.A to i nije toliko mnogo za up/down=1:1.
Naravno kome to treba.

Poslednja izmena:
SBB

ne moze gore

Mislim da nisi skapirao, nisam ja zeleo da polemisem sa tobom nego sam samo hteo da istaknem odredjene prednosti koje mogu opravdati vecu cenu. To da li tebi licno to odgovara ili ne tvoja je stvar, ima drugih kojima su te prednosti bitne (kao sto mozes videti po postovima ljudi). Inace, slazem se da je steta sto se te prednosti ne dobijaju za istu ili manju cenu, mozda ce se vremenom doci do toga.

:d

Nisu normalni!

Cisto informacije radi...koliki je share na hub-u?

Na beogrid hubu ide do 15 TB kolko sam vidjao..

To sto traze puno za opremu je zbog toga sto ne dozvoljavaju da se na sistem kace korisnici sa raznoraznim uredjajima, tj imaju istu opremu za sve korisnike kako ne bi dolazilo do losih pingova zbog lose opreme, itd.

Ja sam povezan kablom, i prezadovoljan sam, pogotovo ponudom u lokalu, sa kojeg skidam uglavnom brzinama od oko 500kb/s (ja sam u bloku 70, a veza na hubu je 5mb/s sa blokovima 64,63,62,61, 45,44,70,ivana ribara, i jos nekim).

Poslednja izmena:
video sam da maksnet ima i LAN u ponudi i kazu da je izvodljivo ako si udaljen do 100m od AP-a! e sad ja sam udaljen 230m od AP u dimitrija tucovica, gledano od ap-a u pravcu crvenog krsta! da li je moguce da postoji neko na toj relaciji tj izmedju mene i ap-a da vec ima sproveden kabl pa samo da se zbudzi switch i nastavi kabl??? da li bi celnici mksneta pristali na tako nesto???

i jos nesto: preporucivali su mi compex koji radi na 5ghz i grid 24db koji je na 2.4!
zasto da uzimam taj compex i placam cifru od 120e ako nemam antenu na 5???
da li sam ja to u zabludi, tj da li to nema veze sa ap-om nego sa antenom???

koji od ovih mogu da se "nose" sa compexom?:
TP-Link TL-WA501G
Planet WAP-4033
Planet WAP-4035
OvisLink WL-5460AP

@MaliSpaja Bas sam pre neki dan cuo kako navodno kod wireless-a ako jedan korisnik ima krs opremu onda on time kvari vezu i ostalima. Nije mi bilo logicno pa nisam ni poverovao, ali evo ti sada kazes tako nesto...

Vrh Dno