Šta je novo?

Solid state SATA drives do 128GB

Raduje me pojava Solid state diskova na tržištu, samo što oni neće (po mom mišljenju) tako brzo potisnuti klasične harddiskove, trebaće jedno dve godine da se pojave primerci po povoljnoj ceni i kapacitetu. Ja bih recimo odmah izdvojio 150-200 € za sistemski disk od 60-80 GB, ali to su za sada samo pusti snovi... :d

Samsung 32 GB SSD - cena? prava sitnica... :bottle:

Ali vreme SSD diskova defintivno dolazi, konačno najsporija komponenta u kompjuteru dobija dostojnu zamenu. Vreme pristupa kod SSD je mnogo manje u odnosu na klasične harddiskove, što i jeste jedna od najvažnijih stavki.

Idu li hard diskovi u penziju?

Ono o čemu se govorkalo u poslednje dve godine izgleda da počinje i da se ostvaruje. Naime hard diskovi su na žalost usko grlo u računaru i memory block-ovi su se dovoljno razvili da je napokon došlo vreme njihovog izlaska na tržište. Umesto bilo kakvog komentara evo citata iz dnevnih novina:
"Kompanija Epl će najverovatnije do kraja godine početi sa prodajom noutbukova koji će koristiti fleš memoriju kakva se kreće u muzičkim plejerima ili digitalnim kamerama. Prelaz na ovu vrstu memorije, u odnosu na mnogo sporije hard-diskove, znači da će se eliminisati jedna glavobolja za korisnike - vreme podizanja sistema kada se kompjuter uključi. Osim toga, fleš-memorija je lakša, koristi manje struje i zauzima daleko manje prostora od hard-diskova. Pošto nema pokretnih delova fleš-memorija je manje osetljiva na oštećenja od hard-diskova."
Verovatno je boljitak pred nama, ali da će i cena biti paprena u početku iako je proizvodna cena ovih stvari daleko manja nego hard diskova, bar ćemo krajem godine ekstremno velike hardove kupovati za relativno male pare. I naravno treba videti pored vrlina i mane ovih stvari o kojima se za sada ne govori, ali s obzirom da jedan Apple prelazi na njih ne bi trebalo da bude nekih problema.
Pozdrav.

Ma ovo je jos jeftino 😀 Samo ne kapiram kome misle da prodaju, server market gde jedino access time ima smisla i koji ima para za tako nesto sada nece skoro ni da pomisli da predje na SSD, jer nema dokaza o pouzdanosti/izdrzljivosti.
Jedino ako ih HD industry placa da ne snizavaju cene jer ce ubiti consumer market onda.
Mada bih rado uzeo jedan od 16/32GB za ~200EUR za laptop!

http://arstechnica.com/news.ars/post/20070104-8555.html

SanDisk introduces 32GB Flash-based notebook drive

By Matt Woodward | Published: January 04, 2007 - 09:34PM CT

The hard drive is a critical component of every modern computer system. It loads and stores practically everything about the computer, from the OS to all the programs to every data bit and document. Yet the hard drive is based on a mechanical spinning disk system that is ultimately prone to failure, usually due to the stress of heat and motion. Laptop hard drives typically take more abuse than their desktop counterparts and therefore have an even higher rate of failure. Fortunately, SanDisk has taken the first steps to potentially ending all of this. The company has developed a new solid-state 32GB hard drive for notebooks that is based entirely on NAND flash RAM.

The 32GB SanDisk SSD UATA 5000 is only a 1.8" form-factor drive, but it has mighty impressive specifications despite its size: 62MB/sec sustained throughput, 0.12ms average access time, and it draws only 0.4 watts. This means that the SanDisk SSD has an average access time that is more than 100 times faster than any notebook hard drive, and it draws 50 to 87 percent less power than most notebook hard drives. While its sustained throughput is roughly on par with most notebooks, it should be noted that the throughput is the same regardless of whether it is reading at the beginning or the end of the drive. (Hard disks typically have higher throughput rates on their outer tracks and slower throughput rates on their inner tracks.) In addition, everything is solid-state, so there are no moving parts. Even if you are the type to drop or bang your laptop around on a regular basis, there are no hard disk heads to crash into spinning platters.

Although flash memory can be known to eventually "wear out" due to writing to the same area repeatedly, modern flash memory controllers have automatic "wear-leveling" to ensure longevity of the device by making sure that sectors are being written to evenly and bad sectors are dynamically remapped to good ones. According to SanDisk, the SSD UATA 5000 is rated at "two million hours mean time between failure (MTBF)."

What does this mean to the average notebook user? SanDisk's drive boasts considerably faster data access, slightly longer battery life, and higher reliability. Unfortunately, the cost for such a drive is somewhat prohibitive at $600. It would seem that SanDisk's target market is currently the enterprise user, but naturally as flash memory prices continue to come down and more flash manufacturers get into the hard drive business, we should expect to see them in consumer-grade laptops in the proverbial three to five years.

jednu stvar ne rauzmem, ako SATA 2 ima sustained (non-burst speed) od oko ~70MB/s, a Flash od 60MB/s, kako je flash brzi ? Kako se access time odnosi na brzinu ? Mislim ili je 70MB/s ili nije?

gx-x nisam od tebe ocekivao ovo pitanje 😀 STR je direktno bitan samo za file copy i kad se veliki fajlovi sekvencijalno procesiraju.
Drugo, primarno ce SDD biti u laptopima, gde diskovi ne prelaze STR od 40MB/s a retko koji predje 25 MB/s.

Ako neko hoce veci protok na storage-u nego sto procesor moze da podrzi:
http://www.superssd.com/products/tera-ramsan/
Svega 28K$ za 16GB

@alfaunits: Pitanje sam postavio iz dva razloga:

1. Klasican USB flash ima writte speed od oko 10MB/s , ako i toliko. Nista "revolucionarno"
2. Random read test sa 32K blokom meni daje ~57MB/s na HDD-u, dakle RANDOM, pretpostavljam da je u tu brzinu ukljucen i access time. Ako ce im SSD dati ~60MB/s, ne vidim zasto bi davao brdo para za tako nesto...

PS. Napredak bi bio da novi diskovi rade brzinom 1GB/s, a to da li su 60 ili 90MB/s, ne moraju ni da se cimaju, sporo je i jedno i drugo :d

Poslednja izmena:
pa kod hard diskova je access time anuliran velikim kesevima kako na disku tako i u operativnoj memoriji... hard disk jeste nepouzdan ali flash mislim da je mnogo nepouzdaniji... sto se potrosnje tice stoji na mestu skroz ali bre prost primer je fajl tabela koja se nonstop pise brise kada kopirate fajlove i sl... posto su isti sektori non-stop u opticaju to ce vrlo brzo da se pohaba.... pise dinamicka realokacija ali bre... ja bi rekao vise srece drugi put za celu pricu...

sto se brzine tice stavite paralelno vise cipova i koliko ste ih puta vise stavili toliko je veci protok..

tebalo je da dodam da blokovski tranfer smanjuje uticaj overhead-a i latency-a ... nema veze..

@alfaunits: Pitanje sam postavio iz dva razloga:
1. Klasican USB flash ima writte speed od oko 10MB/s , ako i toliko. Nista "revolucionarno"
Prosecan da, i obicno ima jako los random speed, ali ovakav storage je bitan za Vista ReadyBoost (zato ne moze svaki flash drive da se koristi za to); to nije isti storage koji se koristi za SSD - zasto bi inace SSD kostao toliko papreno?
Za SSD je drugacije, za najavljene 60-70MB/s sustained (znaci sekvencijalno) i (za Samsung 32GB konkretno) 35MB/s random, sa 7000 IOps (I/O operacija u sekindi) pri 512 byte random I/O, sto jeste itekako impresivno.

2. Random read test sa 32K blokom meni daje ~57MB/s na HDD-u, dakle RANDOM, pretpostavljam da je u tu brzinu ukljucen i access time. Ako ce im SSD dati ~60MB/s, ne vidim zasto bi davao brdo para za tako nesto...
Gde to nadje?🙂 To je average, nijedan disk danas ne moze dati toliki random transfer, sem ako ako slucajno to nije sekvencijalno citano.
HDTach ne meri random reads. Skini IOmeter (sa iometer.org) i pusti 16K 100% random reads, i vidi na kraju koliko IOPs i MB/s imas.
Posle pusti 512byte 100% random (ako imas jako srce...).

PS. Napredak bi bio da novi diskovi rade brzinom 1GB/s, a to da li su 60 ili 90MB/s, ne moraju ni da se cimaju, sporo je i jedno i drugo :d
Eh sad.... pa cemu onda memorija? 😀
Seagate je uspeo da napravi SAS i SCSI varijante koje mogu da citaju >100 MB/s (110 MB/s Savvio i 138 MB/s max 15K.5), ali ce ih SSD ipak ubiti za random reads/writes.
Ostaje da se vidi koliko su zaista pouzdani, naravno, tako da cene nisu realne (rekoh zasto u nekom ranijem postu).

Kad smo kod brzine 1GB/s, danas je to nemoguce ostvariti sa diskovima cak ni u RAID-u. Naime, bottleneck za RAID je kontroler, tj. I/O processor (IOP) na njima; najbrzi IOP danas moze da postigne 800MB/s, u BILO kom RAID rezimu... (znaci da li povezete 12/24 Raptora u RAID0, 14 u RAID5 ili 16 u RAID6 ne moze vise). Komicno je da takav kontroler za sada postoji samo za SATA diskove; nece postojati za SCSI, a planira se duze vreme za SAS ali ga jos nema.

Poslednja izmena:
@alfaunits:

izvinije, nije HDtach, vec HDSpeed (malo programce, prikazuje real-time podatke). A to za 16K, iskreno, ne interesuje me, sem .ini fajlova i ponekog readme.txt fajla retko sta je ispod 50K u danasnje vreme i manje sve radi sekvencijalno (swap fajl, citanje velikih fajlova itd itd.) Takodje Dual Core procesori su vec maltene smesno jeftini pa me zauzece CPU-a i ne brine, jeftinije mi je dati 90e za DC cpu (minus neke pare za prethodni CPU) nego davati krsh love za malo brzi disk...

PS. Umalo zaboravih - Hvala na pojasnjenju 😉 Odgovorio si mi na inicijalno pitanje :wave:

Poslednja izmena:
SanDisk Launches 2.5-Inch Solid State Drive

Nakon gore spomenutog 1.8" drajva za sub-notebook stigla je pre 3 dana i 2.5" verzija za klasične notebook računare. Cena od 350$ za OEM-e je odlična i samo pokazuje osetni trend pada troškova proizvodnje/omasovljavanje tehnologije. Mene pored poznatih imene fascinira što proizvođači koji do juče nisu imali nikakve veze sa HDD industrijom ulaze na to tržiše zahvaljujući flashu.

pa kod hard diskova je access time anuliran velikim kesevima kako na disku tako i u operativnoj memoriji...
Misliš da kod flash diskova nema brzog DRAM keša? 🙂

...hard disk jeste nepouzdan ali flash mislim da je mnogo nepouzdaniji...
Ovo ti se javilo u snu ili si izračunao MTTF koristeći neke komplikovane formule za verovatnoću? Garancija na flash diskove ide isto kao i za klasičan hdd, od 5 pa do čak 10 godina.

SanDisk je napisao(la):
  • Reliability. SanDisk SSDs deliver 2 million hours mean time between failures (MTBF)2, approximately six times more than notebook hard disks. With no moving parts, SanDisk SSDs are also much less likely to fail when a notebook computer is dropped or exposed to extreme temperatures.

Ako još uzmemo u obzir nedavna otkrića da MTTF kod klasičnih diskova umesto <1-2% iznosi preko 10% u realnim situacijama, ovo nekome može biti dodatna motivacija za prelazak.

sto se potrosnje tice stoji na mestu skroz ali bre prost primer je fajl tabela koja se nonstop pise brise kada kopirate fajlove i sl... posto su isti sektori non-stop u opticaju to ce vrlo brzo da se pohaba.... pise dinamicka realokacija ali bre... ja bi rekao vise srece drugi put za celu pricu...
Verovatno su krajem 80-tih skeptici slično govorili i za 300-1200 Bd modeme i nisu videli revoluciju koja se odigravala ispred njihovog nosa. NAND zahteva specijalni I/O kontroler, algoritmi se nonstop usavršavaju, plus usput obavljaju raspodelu "habanja" svakog bloka i on-the-fly ECC, neki primitivni ili složeni "RAID" niz optimizacija. Činjenica je da flash po kapacitetu neće dostići hardove još niz godina (što zbog cene, što zbog proizvodnog procesa), ali će definitivno naći svoju primenu ako ne u desktopu, onda 101% u mobile segmentu koji je btw. prešišao desktop čak i u "zaostaloj" EU.

Eh sad.... zaboravljas na fragmentaciju! Swap file, bruka ako se cita sekvencijalno, to je prva stvar koja se fragmentuje (mozda tebi file izgleda kontinualan na drive mapi, ali to ne znaci da se podaci u njemu sekvencijalno upisuju i citaju).
Dalje, zamisli direktorijum sa 100000+ source code fajlova (nista cudno). Zamisli da svaki od njih treba da se procita za compile-run. Da ih sve kopiras na prazan disk mozda ce biti sekvencijalno postavljeni. Ali nakon obrade, bice potpuno razbacani. Seek time ce ovde pomoci vise nego brzi procesor/RAM.
Ima mali milion stvari gde je seek/access time bitniji nego sam STR, mada je za kucne potrebe retko kada to vidljivo, a jos redje vredno dodatnih para;-)
@alfaunits:
izvinije, nije HDtach, vec HDSpeed (malo programce, prikazuje real-time podatke). A to za 16K, iskreno, ne interesuje me, sem .ini fajlova i ponekog readme.txt fajla retko sta je ispod 50K u danasnje vreme i manje sve radi sekvencijalno (swap fajl, citanje velikih fajlova itd itd.)

@andjelkoyu:

a sta mi vredi garancija kad sam trajno izgubio podatke. Sa HDD-a jos i moze da se odradi recover u vecini slucajeva, a memorija kad crkne - crkla i kraj, nema recover-a, ili gresim ?

Sta recimo neko radi projekte ovo ono, ne moraju to da budu milionski projekti, nek budu mali projekti 300-400e, kao mom slucaju, nemam kinte da radim bekup svake nedelje, a i da imam, mnogo se uradi za nedelju dana, a i bakup od 300GB nije bas jeftin...Ako mi zvekne HDD, uz malo muke mogu da izvadim podatke, u najgorem slucaju platicu duksi da mi odradi to, vise mi vredi data na disku nego disk...

Nazad
Vrh Dno