Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Ne smeš ništa slati u mrežu bez odobrenja, ugovora itd.

Nisam ni mislio bez odobrenja, već je pitanje, da li će odobrenje/ugovor da se postane potrošač/proizvođač dobiti samo ova nekolicina koji će dobiti i subvenciju, ili to može postati svako ko podnese zahtev, zadovolji tražene tehničke uslove i sam investira u ceo sistem?
 
Svako ko zadovolji tehničke uslove.
Nije realno da svi dobijemo subvencije.
 
Kolika je to realno investicija za kuću 2x90m²?
 
Koliko kW trošiš godišnje ?

1kw je cca 1000 EUR, u zavisnosti od ostalih faktora ...krov, senke itd
 
Kolika je to realno investicija za kuću 2x90m²?

Investicija je onoliko panela koliko napraviš. :p
Računaj da u Srbiji, 1kW instalisanih panela, može da proizvede oko 1000-1100kWh godišnje, ako je postavka blizu idealne.

Praviš koliko ti hoćeš, i koliko ti treba.
Država sada nudi nešto malo subvencija za sisteme do 5-6kW. Takvi će moći da steknu status potrošač/proizvođač.

Da li će svako ko želi to da bude bez investicije moću da stekne taj status, i za koju snagu (svog) sistema, nije trenutno jasno.
Izvesno je da će moći ko god želi (subvencija samo za manji broj njih), ali nije jasno da li možemo da pravimo onoliko velike sisteme koliko želimo (možemo, imamo para/prostora)).
 
Pise, koliko ti je instalisana snaga prikljucka toliki sistem mozes napraviti. Tj za domacinstva 10,8 kW

Ali, da slazem se, jos uvek ima dosta nejasnoca.
 
Aha, ok, znači 11kW max za obične individue. :p

Pa dobro, to je skroz ok. 10-11kW je skroz ok i za veće domaćinstvo.
 
Meni je odobrena 17,25kW, tako je pokojni otac jos uzeo, jer je bilo vezano vise objekata, bilo je i vecih potrosaca. Ima li smisla to da menjam na 11kW, nikako da se raspitam koji je benefit i cena? Sad je vezana samo kuca i ne verujem da prelazi ni 8kW u nekom peak-u.
U vezi subvencije, u clanku na sajtu Novosti je bila informacija da daju do 6kW, ne znam da li je tacno.
 
Dozvoljeno je priključenje sistema max do 10,8 kW a ne sme da prelazi odobrenu snagu i limitirano je jer prvavi ogromne pikove u mreži. Postoje domaćinstva sa mono priključkom i recimo limitator 16A, znači može sistem max 3,5 kW.
To kada se kaže "skladištiš" struju je fiktivno, država je presekom stanja dozvolila da koristiš neki višak proizvodnje struje koji je ispario odavno :D. Leti ima viška struje do besvesti a na svetskom tržištu je maltene dž i država ti isporučuje "skladištenu" struju zimi umesto da izvozi kada je cena na tržištu najviša i opšta jagma je za njom. Koliko sam ukapirao račun za struju ti je u istoj formi i jedina razlika je stavka utrošak struje.
Najisplativija je ugradnja off grid sistema gde ne postoji priključak a da bi se priključio prva bandera je na 200m od tebe i uz subvenciju mnogo je jeftinije od priključka.
Grubo po meni uz subvenciju uloženo se vrati za nekih 4-5 god.
@djalf gde da menjaš, to ti je maksimum a menjanjem možeš jedino da smanjiš osigurače (limitatore) pa umesto sadašnjih 25A da budu 20A po fazi pa gledaj šta ćeš da uključuješ po kući :D
 
Ok, jasno. Nemam velikih potrosaca, grejem sa 5 klima, najveca potrosnja na minusima nije prelazila 50kW na dan (celokupna potrosnja, ne samo klime).
Ovo sa dodavanjem panela je tako, onda odmah 6kW ako ne daju vise. Sledece godine ce biti veca subvencija za solar i izolaciju i stolariju, 250 miliona evra.
 
Ne bi se slozio sa tobom da je leti bas toliko jeftinija struja... jeste jeftinija al ne drasticno sve vise klime u svakoj kuci/stanu raste potrosnja leti svake godine.
Meni je 17.25Kw prikljucak, U predhodnom postu sam pisao da mi je potrebno oko 8kW solarne instalirane snage a mozda i 9 jer ugao krova nije bas idealan.
Na primer meni ce rasti svake godine potrosnja u kw jel klinci su sve veci vise radi bojler vise radi komp sve pune od skutera do neznam cega. A ja bi iskreno za par godina za gradsku voznju uzeo bi i elektricni auto...
Al ako uspem 50% da dobijem za 8-9kW onda mi se isplati za oko 6-7 godina.
Samo cekam da vidim iskustvo od ovih ko su dobili i potpisali ugovor kako izgleda sve u praksi i na papiru.
 
To što su razlike u ceni struje leti i zimi odnosi se na svetsku berzu. Isto je i sa gasom samo što su ove godine cene drastične jer je izazvana energetska kriza.
Priključenje na energetski sistem za kupce-potrošače je limitirano do 10,8kW. Koliko kapiram subvencija se dodeljuje do 6kW ukupno instalisane snage solarnog sistema. Prvi ugovor teško da će se videti ove godine jer teško da lokalne samouprave raspišu konkurs i izaberu ovlašćene kuće pa nakon toga raspišu konkurs za dodelu subvencija, izvrše rangiranje i potpišu ugovore.
 
  • Like
Reagovanja: mnt
To što su razlike u ceni struje leti i zimi odnosi se na svetsku berzu. Isto je i sa gasom samo što su ove godine cene drastične jer je izazvana energetska kriza.
Priključenje na energetski sistem za kupce-potrošače je limitirano do 10,8kW. Koliko kapiram subvencija se dodeljuje do 6kW ukupno instalisane snage solarnog sistema. Prvi ugovor teško da će se videti ove godine jer teško da lokalne samouprave raspišu konkurs i izaberu ovlašćene kuće pa nakon toga raspišu konkurs za dodelu subvencija, izvrše rangiranje i potpišu ugovore.
Nesto si zakasnio poziv bio u septembru , neke opstine su vec izasle sa rang listama bilo je vec konkursa od 25+25 za solarne panele....
 
To je poziv za lokalne samouprave za učešće države u subvenciji i krajem prošlog meseca je izašla lista 37 lokalnih samouprava koje su prošle na pozivu. Subvenciju daje lokalna samoprava a država im dotira još toliko koliko su prijavili. Nakon potpisivanja ugovora lokalne samouprave sa državom lokalna samouprava raspisuje konkurs za ovlašćene prodajne i monterske kuće pa nakon toga se raspisuje poziv za domaćinstva.
 
Trenutno se čeka da opštine nađu ovlašćene prodavce i montere, pa će konkurs za građane izaći tek na proleće, ja cenim možda u maju. Ne znam da li će država plaćati penale ako ne utroši ova podsticajna sredstva, jer to verovatno ide i preko fondova EU, a zbog prevelike tromosti administracije može se desiti da se probiju rokovi.
Svakako sledeće godine su ta sredstva simbolična, pa će ih dobiti baš mali broj ljudi, ali 2023. ako je tačno to što se pominje to će već biti dostupno mnogo većem broju ljudi.

Svakako pratite zvanične sajtove vaše opštine jer ti konkursi moraju tamo biti objavljeni.
 
NIsam imao vremena da pogledam ceo video, ali bas za ove slucajeve sluze half cut paneli.
Jednostavno je lose uradjena instalacija, za ovakve uslove obavezno treba half cut paneli da se stave.
Pogledacu veceras, nadam se da negde i to spominje kakve panele ima instalirane.
 
U prilogu je tekst konkursa za solarne panele objavljen na zvanicnom sajtu opstine Paracin
 

Prilozi

  • pravilnikPaneli.pdf
    1.9 MB · Pregleda: 39
Da li je ovo svaka druga strana pravilnika? Pola članova pravilnika nedostaje, smešno šta se objavljuje.
 
Ovo je sustina:

bodovanje solarni.jpg

Posto grejem na klime (struju) tu gubim poene, sto je totalni apsurd jer je to ekonomicnije, jeftinije a i manje zagadjuje nego drva. Izolaciju imam, objekat je legalizovan. Stolarija je drvena jednokrilni sa dvostrukim staklom tako da i tu gubim 10 poena.
Realno, nemam sanse.
 
@djalf da li se ovi kriterijumi primenjuju samo na objekat na koji se postavljaju paneli ili se ocenjuju i dodatni /pomoćni objekti koji bi takođe koristili struju generisanu panelima?
 
Ne znam, imas gore PDF, dosta je opsirno pa nisam zalazio u dubinu, cekam da ovi moji raspisu. Ja inace imam kotao i centralno pa mogu i da kazem da se grejem na drva, mada nemam drva :D
 
Puni video:



Kratka varijanta istog:


Pre 3 meseca sam stavio 9 solarnih panela ukupne snage 3.4kW. Prilikom snimanja krova i planiranja celog sistema sam ih pitao o senkama i rekoše mi da je bitno kakav inverter se ugradi - paralelni ili serijski (laički rečeno). Pri upotrebi paralelnog invertera svi paneli moraju da rade istom snagom - ako je jedan u senci svi rade kao da su u senci. Kod serijskog trpi samo onaj panel koji je u senci. Ugradiše mi SolarEdge HD Wave SE 3000 sa serijskom konekcijom nečega na nešto (ne razumem se u elektriku).
 
Daj nam malo vise informacija, koliko mesecno trosis struje koja je proizvodnja struje sada u ovim hladnim mesecima itd... da li visak skladistis u baterije
 
Sada je trend korišćenje mikro invertora. To znači da svaki solarni panel ima svoj invertor preko kog je povezan na 230V AC mrežu. Nasuprot tome imamo sisteme gde se više panela vezuju redno/paralelno pa onda na zajednički invertor. U tom slučaju ako padne senka na jedan panel proizvodnja čitavog sistema značajno pada. Dok u prvom slučaju pada prozivodnja samo tog jednog panela na kom se nalazi senka.

Ima jako dobar primer ovde šta se desi kada na solarni panel padne senka od najobičnijeg kabla i koliko to utiče na proizvodnju.



Ispod je opširnija verzija prethodnog videa, za one koje zanima detaljnije.

 
  • Like
Reagovanja: mnt
Daj nam malo vise informacija, koliko mesecno trosis struje koja je proizvodnja struje sada u ovim hladnim mesecima itd... da li visak skladistis u baterije

Brojke izgledaju ovako od trenutka ugradnje (1.10.2021.) pa do sad:
  • Ukupna potrošnja struje u kući od 1.10.2021. do danas: 610 kWh
  • Paneli proizveli ukupno: 205 kWh
  • Uzeto iz mreže: 497 kWh
  • Vraćeno u mrežu: 92 kWh
  • Provajderu treba da platim: 405 kWh (497 - 92)
  • Ukupna potrošnja struje u kući od 1.6.2020. do 1.6.2021.: 2917 kWh
Ugradnja sistema je koštala 4468e od čega ću 21% (775e) dobiti nazad kroz povrat poreza. Sistem bi trebalo da se otplati za 4.5 godine po njihovim optimističnim procenama. Će da vidimo :)
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno