Šta je novo?

Software za mjerenje jacine signala wireless kartice

pcpartpicker

Cenjen
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poena
125
Pozz ljudi.
Potreban mi je softver koji bi mi izmerio jacinu signala do mog rutera sa recimo balkona sa 2 razlicite wlan kartice (integralna+usb)?
Cisto da vidim koliko zaista bolji signal imaju usb wireless kartice.

Imaš u samom Windowsu informaciju (unutar lokalne WiFi konekcije) informaciju o jačini signala u procentima.

Taj procenat podeli sa 2 i oduzmi sa -100. Tako dobijaš jačinu u decibelima (dbm). Što manji broj dbm-a, to je bolje. -50, -40, itd.

Ako npr. imaš signal kvaliteta 50%, po gornjoj formuli (50/2) - 100 = -75dbm.

Ili skini sa app storea WiFi Analyzer aplikaciju, isto dođe. :)

Aha okej hvala.
Uzeo sam neki "navodno" dobar usb wireless kartu jer sa balkona recimo preko integrisanog i laptopu slabo prekida....bas da probam sa ovime pa cu ovde napisati jacine signala u oba slucaja.
Evo sta imam u properties moje wireless network konekcije sa laptopa,ne vidim jacinu signala nigde.
SSID: ------ (obrisano)
Protocol: Wi-Fi 4 (802.11n)
Security type: WPA2-Personal
Network band: 2.4 GHz
Network channel: 10
Link speed (Receive/Transmit): 39/39 (Mbps)
IPv6 address: 2a02:27b0:4d02:9f40:ee:130c:6ebc:d1e6
Link-local IPv6 address: fe80::ee:130c:6ebc:d1e6%17
IPv6 DNS servers: fe80::1%17
IPv4 address: 192.168.1.16
IPv4 DNS servers: 192.168.1.1
Manufacturer: Intel Corporation
Description: Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6235
Driver version: 15.16.0.2
Physical address (MAC): C4-85-08-31-C4-5A

Poslednja izmena:
Aha, evo kucao sam neku komandu netsh wlan show interfaces, u command prompt i dobio ovo,recimo na ovom laptopu lokalna wireless kartica mi normalno otvara stranice, sad ću da probam drugi laptop gde štuca:
Name : Wi-Fi
Description : Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6235
GUID : f9505c6c-0ec2-4063-aa6b-6b040da2ca7f
Physical address : c4:85:08:31:c4:5a
State : connected
SSID : ----------
BSSID : 50:78:b3:d9:1b:a0
Network type : Infrastructure
Radio type : 802.11n
Authentication : WPA2-Personal
Cipher : CCMP
Connection mode : Auto Connect
Channel : 10
Receive rate (Mbps) : 54
Transmit rate (Mbps) : 54
Signal : 80%

Koliko treba da bude normalna vrednost signala u % kako internet ne bi štucao, pri recimo gledanju 1080p yt videa?
Ili koliko je normalna vrednost signala u dB za neometan net?

Gledaš da ne budeš ispod -75dbm da bi mogao da gledaš yt a ispod -65dbm da imaš stabilan net i za ostale stvari. Kao što sam gore iz primera napisao, ako je ispod 50%, problemi postaju učestaliji. Ali nije sve oko jačine signala, postoji tu i deo oko zagušenosti etra, šumu i sličnome... To je tek drugi deo priče. :)

Gledaš da ne budeš ispod -75dbm da bi mogao da gledaš yt a ispod -65dbm da imaš stabilan net i za ostale stvari. Kao što sam gore iz primera napisao, ako je ispod 50%, problemi postaju učestaliji. Ali nije sve oko jačine signala, postoji tu i deo oko zagušenosti etra, šumu i sličnome... To je tek drugi deo priče. :)
Mislis da budem ispod -75dB jer ti reče što je taj broj manji to je signal jači?
KOliko u procentima mora biti jačina signala da bi neometano gledao 10'0p youtube videa?

Ne mogu, niti ja, niti iko drugi, tačno da ti kaže koliko i šta dok ne probaš. Jer nisu sve iste karte, nije isto 2.4 i 5ghz, zagušenja nisu ista... Ono gore što sam ti napisao je iz iskustva otprilike na šta da gledaš. Tačno ti ne mogu reći sa 100% sigurice.

Ali računaj kao što ti rekoh gore, gledaj da ne ideš ispod 50% sa jačinom signala (mooožda 30-40% bi jedva radilo za yt), ALI kao što rekoh, 2.4, 5ghz, širina kanala, zagađenost etra, šumovi... dosta varijabli ima tu.

Što se tiče jačine u dbm. Da, što je broj manji, tipa -60, -50, to je signal jači.

Ne mogu, niti ja, niti iko drugi, tačno da ti kaže koliko i šta dok ne probaš. Jer nisu sve iste karte, nije isto 2.4 i 5ghz, zagušenja nisu ista... Ono gore što sam ti napisao je iz iskustva otprilike na šta da gledaš. Tačno ti ne mogu reći sa 100% sigurice.

Ali računaj kao što ti rekoh gore, gledaj da ne ideš ispod 50% sa jačinom signala (mooožda 30-40% bi jedva radilo za yt), ALI kao što rekoh, 2.4, 5ghz, širina kanala, zagađenost etra, šumovi... dosta varijabli ima tu.

Što se tiče jačine u dbm. Da, što je broj manji, tipa -60, -50, to je signal jači.
Ok hvala.Ae videt cu da progooglam mora biti neki program za merenje jacine signala mreža u dB ,kao sto imam za Android.

Iz svih podataka koje si priložio, tvoj problem izgleda nema nikakve veze sa WiFi mrežom. Na čemu ti zapravo pokušavaš da gledaš youtube u 1080p? Koji je procesor i grafička u pitanju ?

Iz svih podataka koje si priložio, tvoj problem izgleda nema nikakve veze sa WiFi mrežom. Na čemu ti zapravo pokušavaš da gledaš youtube u 1080p? Koji je procesor i grafička u pitanju ?
Ma imam problem da miš zamrzne kad radi wifi usb wireless kartica.CPU je i5 9500+intg.grafika.

Nazad
Vrh Dno