Šta je novo?

Softver za Nokiju 5800

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Sapphire Pure Radeon 9060 XT 16GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Mobilni telefon
Poco F5
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da ne bi sve natrpali u sticky o ovom telefonu, hajde da o softveru za njega pričamo ovde. Do sada je prodato preko 13 miliona primeraka ovog telefona, tako da se očekuje da će za manje od mesec dana Nokia 5800 postati najprodavaniji touchscreen telefon ikad. Softver za tako popularan model će sigurno stići, ali za sada je situacija još uvek loša, zato hajde da se savetujemo i ispomažemo, samo bez javnog postovanja piraterije, PM je tu sa razlogom.

Ja sam do sada od interesantnih stvari pronašao:

- Handy Taskman 2.02. Ovaj process manager je nekad bio nezaobilazan alat na Symbian telefonima, ali ova verzija ne nudi bog zna šta, izgleda da Symbian 9.4 ne dozvoljava mnogo brljanja po sistemu. Ipak, zgodan za ubijanje neposlušnih procesa.

- Y Browser 0.88 podržava 5800, ali on nije bio naročito popularan file manager. X-plore još uvek nema verziju za 5800, ali bi trebalo da uskoro stigne (neki kažu da im 1.30 radi). Ko zna za nešto bolje, nek viče.

- TotalRecall 3.2.1. omogućava snimanje telefonskih razgovora bez propratnog povremenog pištanja, ali prijavljeni su problemi sa ovim programom.

- MDictionary 6.7 ima srpsko-engleski rečnik između ostalih.

- Handy Blacklist 3.03 radi na 5800, za one koji dobijaju uzemiravajuće pozive.

- FreeUnRAR 1.0.1, ako želite da svlačite arhive direktno na telefon.

- PuTTy 1.5.0, kome treba zna za šta služi.

- PhoneTorch 1.0.3, koristite LED kao baterijsku lampu.

- ScummVM 0.13 služi za pokretanje starih avantura sa PC-a.

Ono što mi treba, a nisam uspeo da nađem:

- QuickOffice ili nešto slično za posmatranje i editovanje dokumenata.

- Nešto za pregled pdf fajlova.

- CorePlayer još uvek nije izašao za 5800, a Smart Player je i dalje smeće kakvo je bio i ranije. Šta koristite dok nam ne stigne novi Core?

Takođe, kakva iskustva imate sa korišćenjem HelloOX ili drugih načina za isključivanje zaštite protiv instalacije raznih aplikacija? Kako vas služi Garmin i jeste li se namučili sa instalacijom, ja nalazim samo neka zakukuljena uputstva.

Neke teme za Nokiju 5800
http://gallery.mobile9.com/c/nokia-5800-xpressmusic-themes_1954/1/
Tražim još, za sad ih nema puno.

Poslednja izmena:
Nije prodato preko 13 miliona, prodato je preko 3 miliona. Te prve cifre nisu bile u redu.

Nevertheless, i ovih 3 miliona je 3 puta više nego što su postavili kao cilj ... zato ga i nije bilo prvih meseci, nego kako stigne, tako se rasproda ...

NOKIA igra vrlo rizičnu igru ... čitam danas da su im se profiti sunovratili ... očigledno je da su promenili cenovnu politiku i da idu "u kosku" konkurentima ... očigledno žele da zadrže poziciju dok ne prođe kriza, pa će onda opet da ubiraju kajmak. Do tada - uživajmo u nižim cenama NOKIA uređaja! :)

E, da ... a što se tiče SW-a ... nemam šta da preporučim ... ne volim TS uređaje ... :p

Svaka cast za temu!!!

X-plore 1.30 radi kod mene. Za sada izgleda još nema nikakvog vrednog browser-a za 5800 osim ugrađenog. Opera Mini radi, ali u pitanju je uprošćen Java browser, dok Opera Mobile još ne podržava ovaj telefon. Pitanje je hoće li ga ikad i podržavati pošto Opera razvija ovaj browser prvenstveno za Windows Mobile.

Treba mi pomoć oko Garmina, mučim se već dva dana sa raznim uputstvima, fajlovima, "ključićima", itd, ali nikako da se izborim. Ako neko može da mi pomogne sa proverenim rešenjem za Garmin Mobile XT 5.00.30 ili 5.00.40, bio bih mu vrlo zahvalan.

Poslednja izmena:
- CorePlayer još uvek nije izašao za 5800, a Smart Player je i dalje smeće kakvo je bio i ranije. Šta koristite dok nam ne stigne novi Core?

Takođe, kakva iskustva imate sa korišćenjem HelloOX ili drugih načina za isključivanje zaštite protiv instalacije raznih aplikacija? Kako vas služi Garmin i jeste li se namučili sa instalacijom, ja nalazim samo neka zakukuljena uputstva.

Smart Player se pojavio u 4.1 verziji sad skoro glatko (zavisno koliko su brze scene) pušta divx 700mb.

Garmin se jednostavno instalira i radi korektno jedino ima problem ako se duže ručno scroluje mapa ume da zamrzne. U kombinaciji sa vakumskim držačem glatko menja auto GPS.

Od programa bih još istakao Google maps, step counter, sports tracker, energy profiler, best profiles, best birthday...

Poslednja izmena:
Znaci ovaj Smart Player pusta klasican divx, kakvo je stanje sa titlovima? To sve radi i preko TV Out-a? Jos nesto nikako ne uspevam da se logujem preko Windows Live Messenger, da li postoji neka druga alternativa? Gde moze da se nadje neki drzac i punjac za kola?

Od alternativa za IM, preporucujem Fring
http://www.fring.com/
A punjac i drzac mozes naci u bilo kojoj radnji mobilnih po gradu. Nije tesko pogledati. Cak sam drzac uzeo u radnji auto delova i kozmetike.
Da ne bacam reklame, PM kome treba
Evo, ovaj Hama-in. (cak sam dobio i tu sliku plavuse :) )

Prilozi

• 16779_1929_hama-universal-multi-holder2.jpg
    16779_1929_hama-universal-multi-holder2.jpg
    21.7 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
...

Treba mi pomoć oko Garmina, mučim se već dva dana sa raznim uputstvima, fajlovima, "ključićima", itd, ali nikako da se izborim. Ako neko može da mi pomogne sa proverenim rešenjem za Garmin Mobile XT 5.00.30 ili 5.00.40, bio bih mu vrlo zahvalan.

Imaš detaljan tutorial na http://cafe.mobil.hr/index.php
Ne može da se pogreši.;)

EDIT: Sad videh datum tvog posta, verovatno si rešio problem do sad.

Poslednja izmena:
Vrh Dno