Šta je novo?

SODIMM DDR2 memorija

coldman

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2008
Poena
330
Ovako, konkretno me interesuje ovo(iskreno nemam blage veze pa zato pitam).
U notebook racunar sam hteo da ubacim jos 1GB memorije, jer je imao samo 512MB pa je sa Win7 x86 bii spor. Greska, jos uvek je spor.
Kupio sam jos 1GB memorije ali je oznaka bila drugacija, pisalo je da je PC-5300 a meni je na ovoj sada pisalo PC-5300s. Konkretno me interesuje da li ima neka razlika izmedju te s varijante i ove bez s varijante? :d
Takodje, da li moze da bude problem da ako se izvadi SODIMM memorija iz Apple racunara i ubaci u neki drugi notebook? Mozda je pitanje glupo ali sada sve opcije iscrpljujem.
Stvar je u tome sto sam ubacio i jednu i drugu memoriju. Upalio komp, on je detektovao da je promenjena sistemska memorija i trazio da zveknem F1 ako sam ja taj koji je to uradio. Onda je lepo podigao Win, radio nekih 2 minuta i totalno crash-ovao. Slika se razbila na milijardu rasutih piksela a on je zablokirao. Ugasio sam, upalio, samo je bio crn ekran(sto znaci da je memorija otisla). Probao posle jednu pa drugu i sa ovom "novom" od 1GB ne radi- crn ekran.
Evo sta pise na ovoj novoj memoriji(posto nije moj laptop moracu da sacekam za oznaku ove druge memorije da mi je posalju):

slika-1343406x640.jpg

Dakle, pitanje se postavlja jesam li ja nesto zezn'o? :(

Evo sta tacno pise na jednoj i na drugoj:

512MB 2Rx16 PC2-53005-555-12
HYMP 564 564CP-6-Y5 AB-C 0726

1GB CL5-5-5 PC2-5300
DD6E28D4412EE0X-3BGEL
DDR2 SDRAM unb.SOL-DIMM

EDIT: BILO KAKVA POMOC?

Poslednja izmena:
Pa nema tu puno filozofije,vidiš specifikacije tog laptopa,koje tipove memorije podržava,koliko GB staje i to je to.Ja sam menjao ,čak mi se čini da nije bilo nikakvih pitanja,sve je to proradilo automatski.

Pa uzeo sam iste memorije. Obe su 667MHz, CL5.
Ovo pise na sajtu:
With integrated Intel® graphics:
512MB of shared2 DDR2 SDRAM standard, upgradable to 2GB of shared2 DDR2 Dual Channel SDRAM

2 SoDIMM sockets, both are user-accessible

Sto znaci da ja nisam bas nista pogresio? Onda ne razumem kako je tako odjednom otisla u nepovrat. Jedina razlika, kazem, je u ovom slovu S ispred 5300, koje izgleda SAMO oznacava da je memorija SODIMM.

Jesi li ti ubacao dodatnu memoriju na XP ili Win7 ili nesto osmo?

Poslednja izmena:
Stvar je relativno jednostavna - ova druga memorija koju si uzeo je verovatno neispravna, što si verovatno i sam ukapirao, s obzirom da sa njom comp nije hteo da se podigne.
Da li si siguran da je memorija pre ubacivanja u slot radila?
Da li si ubacio memoriju u slot kako treba? (nemoj da se ljutiš, ali video sam nekoliko slučajeva da su ljudi uspeli nekako da uguraju naopako - i spalili su i memoriju i slot)
Što se tiče toga da li memorija iz mac-a može u pc, naravno da može, nema tu neke razlike, hardver je hardver, ako je ddr2 radiće gde god matična traži nju, čak i da staviš bržu, npr, ddr2 800 kontroler će samo da obori brzinu na 667 i radiće kao sat.
Ne znam šta da ti kažem, probaj ovu faličnu u nekom drugom laptopu, čisto da potvrdiš da je ciknula (a verovatno i jeste), a onda uzmi neku drugu, pa samo nju najpre u laptop, bez ove tvoje, pa ako sve radi kako treba dodaj i ovu tvoju, staru, pa pusti da vidiš kako rade u duetu. Ja stvarno do sada nisam imao nikada neki problem sa memorijom, a vozim Apple makine (one rabe SODIMM, za laptopove, ove "normalne se zovu DIMM) već oko 5 godina i menjao sam od DDR1, preko DDR2, pa i DDR3 (suprugin macbook), mešao proizvođače, mešao brzine, i nikada nisam imao neki problem.
Sretno.

Ne, ne. Komp je prijavio tu memoriju i sve je bilo ok i onda je u Windows-u posle 3 minuta crash-ovao. Posle toga nije hteo da se podigne.
Memoriju sam ubacio korektno i kako treba, stvarno mi nije jasno kako mozes pogresno da je uguras, ima i ona "recku" koja pokazuje kako da je ubacis. Da li je pre ubacivanja radila, mogu da verujem samo na rec coveku od koga je uzeta. Oba slota su u redu, nista im ne fali.
Provericu sutra da li je memorija ispravna i dalje u nekom drugom notebook-u.
Hvala ti na odgovoru.

Upravo sam probao :d
Memoriju(ovu "losu") sam ubacio u drugi laptop. Podigao je sistem bez problema, radio 2 minuta i zamrznuo se. Morao da ga ugasim na dugme. Svaki sledeci put kada upalim komp, cuje se masina, ekran crn. Slotovi su ok. Znaci memorija je losa.

Kao što sam i rekao, videlo se da je memorija neispravna.
Sad, šta je tu je, znaš na čemu si, ne gine ti novi SODIMM, a za ovu falš juri (ne)poštenog prodavca.
Pozz

p.s. ubuduće ako kupuješ memoriju bez garancije, od nepoznatog prodavca, savet - ili traži na papiru odrađen test ispravnosti memorije ili mogućnost da ga ti odradiš ili probaš najpre u svom compu, pa ako ne radi vratiš; nemoj na neviđeno i na benchu se namnožilo uvaljivača

Ma vratice mi lik novac ili ce da mi da drugu memoriju. Ne kupujem na ne vidjeno ako nema garncije.
Hvala u svakom slucaju tebi jos jednom na pomoci!

Nazad
Vrh Dno