Uh, nezgodna situacija.
Kada se takve stvari dese logicno bi bilo da se uzme bolje i novije. Mnogo sam pisao po tome na forumu pa da se ne ponavljam pokusacu da malo skratim. Kao i uvek, pitanje je sta zelis i koliko to mozes da platis.
1)Ko mora da kupi nov racunar i pri tome nema dovoljno novca neka kupi AMD socket 754. Licno ne preporucujem ovu varijantu, jer je platforma vec tehnoloski zastarela, apgrejd na brze socket 754 procesore vec sad ogranicen, jer se polako povlace iz proizvodnje zbog novih socket 939 resenja.
2)Ko ima novca i kupuje nov racunar neka uzme AMD socket 939. Nove mogucnosti, tehnoloski i po performansama superiornija,vrlo konkurentna u buducnosti sto se trajnosti tice, pozivece jos par godina najmanje. Najjeftinija varijanta Socket 939 ploce i procesora je znacajan izdatak, jos uvek znacajno preko 200 evra, pa je to cesto ogromna prepreka.
3)Ko ima solidnu Socket A platformu sa nforce 2 cipsetom i procesorom reda 2400+ pa navise (ili klokovanim, svejedno), JOS UVEK NEMA RAZLOGA da radi apgrejd na jednu od 2 prethodne platforme, sem ako nije High-tech zaludjenik koji mora da ima u racunaru najbrze, najskuplje, najmodernije. Dobici u performansama postoje svakako, ali nisu vredni gore navedenih para, barem iz moje licne perspektive, koja podrazumeva da kad dam za nesto 250 evra, hocu da to radi najmanje 150% brze, bolje i kompatibilnije.
Posto bih ja tebe sveo pod varijantu broj 3 (bez uvrede), moj predlog bi bila neka nforce2 ploca. Konkretno: Abit AN7, Abit nf7-s V 2.0, Epox 8RDA+, ima i neki DFI nforce 2 lanparty model valjda u tom rangu. Moze i ASUS ali nemoj nikako da uzimas verzije sa "x" sufiksom. Ajde da izdvojim od svega ovoga, ako uzmemo u obzir: cenu, mogucnost nabavke novog ili polovnog modela, najmanje problematicna...ABIT NF7-S 2.0
Obrati paznju: sta imas od periferija, hoces li Soundstorm zvuk ili imas bolju zvucnu, hoces firewire, hoces li da klokujes? Ako ne,onda ti je dovoljna i budzet varijanta:Abit NF7 (bez s), Gigabyte , MSI. Svaka ce raditi, ali obavezno nforce 2 ploca. Sto se garancije tice, prednost imaju Abit i ASUS, ali to ces definitivno morati da proveris kod prodavca. A sto se novog procesora tice, mislim da ti nece ni trebati, jer ces taj tvoj procesor na dobroj ploci moci da kloknes vrlo blizu performansi najbrzih Socket A procesora (pretpostavljam da procesor Toroubred B, pa ces moci).
Meni je uvek bilo bitno da je ploca krcata opcijama, ovrerklokovanje probam dokle moze, vidim da radi, vratim, i ne zanima me vise.
Bice verovatno jos misljenja sem mojeg pa ces vec odluciti. Moje je misljenje, uzmi nforce 2 plocu, uzivaj i cekaj da socket 939 ploce i procesori (posebno procesori) sidju cenovno u siroke narodne mase.