Šta je novo?

socket A ploca

parafora

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
HP 840
Mobilni telefon
P30 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
nedavno mi je crkla ploca (GA-&VAX) pa bih kupio novu ali kako nisam u toku treba mi vash savet
ostao mi je cpu amd xp 2000+
za plocu bih dao oko 60 evra s tim da mi je bitno da dobijem sto vecu garanciju (bar 2 godine).ukoliko je primetno bolje koristiti dual ddr onda i tu opciju ukljucite...
..
neka ploca bude bolja od neke standardne kt400 kako bih eventualno kasnije mozda dodao jachi cpu ili slichno
sve preporuke su dobro dosle
unapred zahvalan

da li da trazim nf2 ili kt600 plocu? koje su bolje?
da li je Microstar MSI K7N2 Delta2-Platinum dobra? odgovara mi njena cena recimo
koje su najpouzdanije (koji proizvodjach)?

...

Nisam siguran da mozes naci novu plocu za zastareli sok. A, jos da bude 3god. garancija :eyebrows: , mozda i ima MSI koji treba zaobilaziti!!

Najbolje NF2 ploce su Abit i Epox, ali opet nisam siguran da toga ima.

najbolje da ti lepo promenis platformu, sto znaci prodas procesor i kupis semprona 64 2800+ sa nekom plocom tipa DFI ili Epox..

Uh, nezgodna situacija.

Kada se takve stvari dese logicno bi bilo da se uzme bolje i novije. Mnogo sam pisao po tome na forumu pa da se ne ponavljam pokusacu da malo skratim. Kao i uvek, pitanje je sta zelis i koliko to mozes da platis.

1)Ko mora da kupi nov racunar i pri tome nema dovoljno novca neka kupi AMD socket 754. Licno ne preporucujem ovu varijantu, jer je platforma vec tehnoloski zastarela, apgrejd na brze socket 754 procesore vec sad ogranicen, jer se polako povlace iz proizvodnje zbog novih socket 939 resenja.
2)Ko ima novca i kupuje nov racunar neka uzme AMD socket 939. Nove mogucnosti, tehnoloski i po performansama superiornija,vrlo konkurentna u buducnosti sto se trajnosti tice, pozivece jos par godina najmanje. Najjeftinija varijanta Socket 939 ploce i procesora je znacajan izdatak, jos uvek znacajno preko 200 evra, pa je to cesto ogromna prepreka.
3)Ko ima solidnu Socket A platformu sa nforce 2 cipsetom i procesorom reda 2400+ pa navise (ili klokovanim, svejedno), JOS UVEK NEMA RAZLOGA da radi apgrejd na jednu od 2 prethodne platforme, sem ako nije High-tech zaludjenik koji mora da ima u racunaru najbrze, najskuplje, najmodernije. Dobici u performansama postoje svakako, ali nisu vredni gore navedenih para, barem iz moje licne perspektive, koja podrazumeva da kad dam za nesto 250 evra, hocu da to radi najmanje 150% brze, bolje i kompatibilnije.

Posto bih ja tebe sveo pod varijantu broj 3 (bez uvrede), moj predlog bi bila neka nforce2 ploca. Konkretno: Abit AN7, Abit nf7-s V 2.0, Epox 8RDA+, ima i neki DFI nforce 2 lanparty model valjda u tom rangu. Moze i ASUS ali nemoj nikako da uzimas verzije sa "x" sufiksom. Ajde da izdvojim od svega ovoga, ako uzmemo u obzir: cenu, mogucnost nabavke novog ili polovnog modela, najmanje problematicna...ABIT NF7-S 2.0
Obrati paznju: sta imas od periferija, hoces li Soundstorm zvuk ili imas bolju zvucnu, hoces firewire, hoces li da klokujes? Ako ne,onda ti je dovoljna i budzet varijanta:Abit NF7 (bez s), Gigabyte , MSI. Svaka ce raditi, ali obavezno nforce 2 ploca. Sto se garancije tice, prednost imaju Abit i ASUS, ali to ces definitivno morati da proveris kod prodavca. A sto se novog procesora tice, mislim da ti nece ni trebati, jer ces taj tvoj procesor na dobroj ploci moci da kloknes vrlo blizu performansi najbrzih Socket A procesora (pretpostavljam da procesor Toroubred B, pa ces moci).
Meni je uvek bilo bitno da je ploca krcata opcijama, ovrerklokovanje probam dokle moze, vidim da radi, vratim, i ne zanima me vise.
Bice verovatno jos misljenja sem mojeg pa ces vec odluciti. Moje je misljenje, uzmi nforce 2 plocu, uzivaj i cekaj da socket 939 ploce i procesori (posebno procesori) sidju cenovno u siroke narodne mase.

moj savet it je da uzmes sto ti se trenutno nadje pod rukom!
danas, skoro da i nemas nekog izbora.... procunjaj, ako si dosad imao KT400 chip-set, bices srecan da nadjes nForce2 platformu i da ti sve poleti :)
o dual-channel perf. nemoj previse naprezati vijuge jerbo ti ne donosi nista spektakularno u odnosu na single-ch. imas na tu temu podosta thread-ova na forumu!
a sto se tice onoga da uzmes dobru plocu sa par godina garancije da bi u nju mogao ubosti "dobar" procesor.... to zaboravi! drzi se tvog proc. ili lepo i njega prodaj pa doplati za sve s754... :)

Prodaj CPU i kupi Semprona 2800+ i odgovarajucu plocu sposobnu za 300+ Mhz HTT, recimo DFI, EPOX, ABIT...
Tako je nesto skuplje, ali se na kraju ipak isplati.

najpre, hvala na odgovorima, nisam ih ovoliko ocekivao :)
ne planiram da klokujem procesor i njegova trenutna brzina mi je sasvim dovoljna,
bitne su mi sitnice tipa kolicine cache-a i slicno kojima mogu makar malo pojacati konfiguraciju dodavanjem samo ploce. takodje mi je bitan zvuk koji je integrisan jer mi je na staroj ploci bio krshina najveca. ne zelim da prodajem i kupujem novu cpu i neku drugu plocu jer bash nemam razloga
nije mi problem dati malo vise para za kvalitet ploce jer se mnogo nerviram kada nesto prestane da radi optimalno...

pretpostavljam da cu kupiti ovaj abit.
ukoliko znate neku plocu slicnih performansi molim vas navedite je jer koliko sam shvatio postoji mogucnost da abita ne nadjem

koj integrisan zvuk je najbolji?

najbolji integrisan zvuk je nvidia Sound Storm, koji se moze naci na nforce2 plocama sa MCP-T south bridge-om. to bi trebale da budu asus a7n8x-e deluxe i abit nf7-s (valjda). za ostale ne znam.

kolicina cache-a je odredjena procesorom, a ne plocom ;)

nasao sam ovu nf7-s tako da cu nju i kupiti... hvala na pomoci

Ukoliko je jos nisi kupio mozda da razmislis o NF7-SL?

Ista kao gorepomenuta NF7-S, samo uz nju ne dobijas S-ATA adapter i jos par djidja-midja, a nekih 25-30 evra je jeftinija (bukvalno je mozes smatrati OEM NF7-S).

Poslednja izmena:
Sličan slučaj kao sa "Paraforom" samo što su mom prijatelju riknuli kuler i procesor.
Ploča je bila neka ECS L7S7A2 sa AMD Xp 1800+.
Ubih se nigde ne mogu da nađem odgovarajući procesor. Inače bio je zadovoljan sa svojom konfiguracijom, nije mu bila potrebna bolja.
Ako neko ima viška neki procesor sa SOCET A i kuler, može da padne neki dogovor.

nisam josh kupio, pogledacu sta ima na nf7-sl, ali mislim da soundstorm ima samo na nf7-s...

Sasha je napisao(la):
Da se javi i neki ponosni vlasnik :)
ne brini, i nf7-sl ima soundstorm, garantujem. :wave:

Hm, zanimljivo, za tu plocu nisam ni cuo, a evo sad ceprkam po internetu, informacije su vrlo oskudne u vezi nje.
Ako sam uspeo da skapiram, sve je isto ali nema SERILLEL adapter. Sve ostalo je prakticno identicno. Southbridge cip jeste MCP-T, dakle zaista ima Soundstorm, verovatno i Firewire. Jel mi jos nesto promaklo mozda?

Inace, sto se tice cene, ploca je zaista best buy, ako je moj zakljucak tacan sto se tice razlika u odnosu na NF7-S.
Sta kaze srecni vlasnik?

ovo bi ti moglo malo bolje pomoci

Srecom pa sam imao sacuvanu stranicu sa uporednim prikazom Abit-ovih K7 ploca.

Prilozi

• Abit-K7-motherboards-compar.gif
    Abit-K7-motherboards-compar.gif
    42.4 KB · Pregleda: 83
alibaba je napisao(la):
Ako sam uspeo da skapiram, sve je isto ali nema SERILLEL adapter. Sve ostalo je prakticno identicno. Southbridge cip jeste MCP-T, dakle zaista ima Soundstorm, verovatno i Firewire. Jel mi jos nesto promaklo mozda?

Inace, sto se tice cene, ploca je zaista best buy, ako je moj zakljucak tacan sto se tice razlika u odnosu na NF7-S.
Sta kaze srecni vlasnik?

Da, razlika je samo u pakovanju,
i to u tom jednom adapteru.
Na kutiji od moje ploce pise nf7-sl,
a na samoj ploci nf7-s.

E sad, ja sam dobio i seriell adapter,
tako da sam pomalo zbunjen,
ali nema veze, bitno je da ploca radi fenomenalno. :)

Jedini problem je sto su te nove Abit nf7 ploce mnogo losije od "starih", pad kvaliteta je i vise nego ocigledan, tako bar tvrde svi koji su probali te nove verzije,
tj sa starima ima mnogo manje problema
i ostvarivani su bolji o/c rezultati.

Pozdrav,
Sasha

U svakom slucaju, potpuno se slazem s tobom da je tvoja ploca nesto najpametnije sto se sada moze uzeti za Socket A. Mislim da te razlike u overklokovanju nisu bitne, ja imam AN7 i NF7-S i obe su na default-u ali i tako fenomenalno rade obe.
Sad sam slucajno nasao na net-u da ni nforce3 ni nforce 4 ne mogu da pridju po kvalitetu zvuka Soundstorm-u na nforce 2 cipset-u. :wall:
Zaista steta, sto znaci da vlasnicima novih socket 754 i 939 ploca ne gine nova zvucna karta reda Audigy 2, ako hoce kvalitetan zvuk dostojan takvih platformi.

Pozdrav. :wave:

Подаци о nf7-sl су оскудни зато што је нема на Енглеском и Америчком тржишту јер је као што рекох нека врста ОЕМ паковања за земље трећег света :d

Подаци о nf7-sl су оскудни зато што је нема на Енглеском и Америчком тржишту јер је као што рекох нека врста ОЕМ паковања за земље трећег света

Nije OEM ! Kupio sam NF7-SL pre jedno 4 meseca (Full Pack samo bez Seriletto tako nesto PATA to SATA adaptera) ! Cak na ploci meni pise NF7-S (na Silicon Image Raid cipu), imam Sounstorm !

Poz :)

Poslednja izmena:
Нисам рекао да јесте, већ да је нека_врста/слично, а пошто је физички иста као обична NF7-S онда се подразумева да има Sounstorm.

П.С. Размислите: NF7-SL ~ NF7-S_лајт(осиромашено )_паковање

Uzmi ASUS A7V880 KT880 moze da podrzi preko 3.2 GHz Bartonca i ima Dual Chanell a i cena je prihvatljiva jedino da protumaras gde ima da se nadje.

Nazad
Vrh Dno