Šta je novo?

Socijalni mod OCZ Vanquisher CPU Cooler-a featuring: Coolermaster R4-L2R-20AC-GP

SOCOM

Čuven
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
745
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 1600AF (Pinnacle Ridge)
Matična ploča
Gigabyte 450 AORUS M
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 3200 2x8GB
GPU
XFX RX6600
Storage
M2 Kingston 256GB; SSD Kingston 256GB; SSD Kingston 480GB, HDD Seagate Barracuda 2TB.
Zvuk
Inetgrisan
PSU
Chieftec Element 700W
Kućište
Prastaro
Monitor
LG 24"
Miš & tastatura
A4 i Gigabyte
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U zadnje vreme sam uspeo da odvojim malo vremena za ovaj mali mod, mod o kome sam dugo razmišljao i maštao:D Ne, kućište nije dobilo silikonske grudi ali ima vremena:D

Dakle nezasluženo zapostavljeni OCZ Vanquisher i njegov sapatnik Cooler Master Long Life LED fan 120mm R4-L2R-20AC-GP (baš kratak naziv) su izrodili socijalni mod. Vanquisher je imao neku simboličnu cenu i default je radio pristojno ali je znao da se prodere pod punim opterećenjem procesora. Posle isprobavanja određenog broja 12cm ventova, zadnje što sam uzeo bio je Cooler Master Long Life LED fan 120mm i koštao je 600 din, sve u svemu za uloženih ukupno oko 20 eura, rodjen je silent cooler, i samom tom činjenicom sam bio prezadovoljan!

Vanquisher izgleda dosta kao neki generički Heat-Pipe CPU cooler, na gornjoj strani je na aluminijumskim rebrima upresovano slovo Z od OCZ. Praktično imamo bakarnu bazu i 3 Heat-Pipe-a u kombinaciji sa alu rebrima, kompatibilan sa Socket-ima: AMD 754/939/AM2, Intel LGA775.
Manji problem je predstavljalo skidanje fabričkog ventilatora, tako da posle odvrtanja par malih šrafova sam shvatio da vent drži još nešto, a to su 4 "žabice", jedna je nažalost morala da pukne:S:.

Što se tiče izgleda ventilatora, napravljen od transparentne tamno-sive plastične mase sa prilično diskretnim sjajem LE dioda, neobičnog dizajna lopatica, dizajn koji smo još videli i na Hyper TX 2, a kasnije na još nekim CM coolerima.
Sam vent je ekstra efikasan na 12V, ali pravu tišinu dostiže na 5V gde zadržava i odličan protok vazduha uz zaista tih rad. Vent radi na 5V bez PWM-a.:smoke:

A sad još bitnija stavka: temperatura.
Dakle, full load temp je skočila za 2~3 stepena celzijusa, što priznaćete zaista nije mnogo, a dobijena tišina je neprocenjiva.:smash:

Za mod sam utrošio minimalno vreme i zbog toga sam išao na extremno jednostavno rešenje kačenja samog cooler-a, zapravo sam kuler je zalepljen sa pištoljem za plastiku i sasvim lepo drži,tj. ako ste ga lepo zalepili držaće odlično!
Naravno, veoma je bilo bitno uklopiti cooler u relativno standardno midi kućište a da ne smeta ostalim komponentama, uz malo truda uspešan rezultat je bio neminovan.
Sve u svemu, ovo može svako da uradi, prosto & jednostavno, samo treba biti malo pažljiv i to je sve.

I još malo slika, iz nekog razloga nije sve moglo da stane u jedan post:

Jedva je stalo :D
Pozz:D

Poslednja izmena:
Nova rec - SociMod :D

Odlican vent, imam dva komada. Naravno, obuzdao sam ih, 2000rpm je previse za mene. Prelep je takodje IMO. Samo sto bi sada trebalo da je skuplji, stari sam platio 550din., ovaj novi pre nekoliko dana sam nasao najnize za 730din., ali ne zalim, vredi svaki dinar po meni...

EDIT: Sto se ventilatora tice, od skoro na sajtu CMa su se pojavile i Red i Green verzije. Najvise mi se svidja sto ne bljesti, nego samo blago osvetljava... Kad sam trazio po radnjama, pitao sam uvek "12ica, na 2000 obrtaja, ima L2R u imenu". Ko ce da zapamti sve ono...

Poslednja izmena:
Meti jos jedan fan za pull :) i da, zar ti to kuciste nema otvor za "rear fan" ?

Meh, koliko bi dobio sa još jednim ventom, kontam da bi se onda i čulo više a to nije opcija, mada možda probam iz radoznalosti. Pozadi je otvor za vent od 8cm i nažalost to je max. veličina, malo je uže nego što bi trebalo biti.
Xexe, matoro je kućište, iz 2002 godine, moj prvi nov komp tj. šta je ostalo od njega:D
Nekako sam emotivno vezan za kućište, cicija sam i retko koje kućište ispunjava sve moje zahteve, a kada nađemo takvo ono košta mnogo više nego što sam spremam da platim:D

Nova rec - SociMod :D

Odlican vent, imam dva komada. Naravno, obuzdao sam ih, 2000rpm je previse za mene. Prelep je takodje IMO. Samo sto bi sada trebalo da je skuplji, stari sam platio 550din., ovaj novi pre nekoliko dana sam nasao najnize za 730din., ali ne zalim, vredi svaki dinar po meni...

EDIT: Sto se ventilatora tice, od skoro na sajtu CMa su se pojavile i Red i Green verzije. Najvise mi se svidja sto ne bljesti, nego samo blago osvetljava... Kad sam trazio po radnjama, pitao sam uvek "12ica, na 2000 obrtaja, ima L2R u imenu". Ko ce da zapamti sve ono...
Bolje SocMod, socomov socmod,)

Poslednja izmena:
silikoni na kucistu hhmmm.....

silikoni na kucistu hhmmm.....

Šta se ti javljaš:D
Tebi silikon ne treba:p

@Rapture
Pa ako je am2 socket, zavisi kako je on orjentisan, u slučaju moje ploče moguće samo poprečno montiranje.
Izvini na kasnom odgovoru, par dana nisam pregledao teme na benchu:D

Poslednja izmena:
Kolega, kolike su sad temperature procesora, u mirovanju i recimo, pri "Orthosiranju"? Planiram da bocnem Vendettu2 na 5V za stalno, pa pitam :)

Poslednja izmena:
Ajd SOCOME Pishi neshto,ja ozbiljno razmisljam da uradim isto,sa obzirom da moj vanquisher na 100% obrtaja zvuchi kao usisivach...Pa ne bih da za****m nesto gadno ako napravim tako....Da li drzi ta plastika fan dobro? I kakve su ti temperature?

De de:D Ma ok, nije frka. Ja sam prezadovoljan urađenim, temperature malo veće od onih koje su bile sa originalnim ventom na vanquisheru, a još ako imaš neki fan kontroler možeš naći neki balans. Ja volim tišinu i uključen mi je cool 'n' quiet (kulen tihi) tako da radi fino.mislim da je išao do 55 stepeni max, nisam merio od onda.
Plastika drži dobro, lepo sam natopio i uhvatila je kao blesava, možda nije esteski lepo ali meni je bio bitan rezultat i cena.
Uostalom, može se napraviti neki push 'n' pull sistem sa dva venta, to bi bilo još efikasnije.
Aj ću proverim temperature u letnjim uslovima pa postujem.

Evo rezultata:

Soba je malo rashlađena, klima u drugoj prostoriji je radila veoma kratko, četvrtinu vremena dok je testiranje trajalo.
Sve u svemu 62C neki maximum u ovim uslovima.

Poslednja izmena:
pa extra,sa tim sto bih ja komotno ostavio taj vent na njegovih maximalnih 2000rpm.....kapiram da je tishi nego ovaj moj na istom broju obrtaja.... a ispod venta na procesoru bi stavio jos jedan takav isti samo na stranicu kucista da usisava ...imam i pozadi jedan koji izvlaci vazduh + vent od napajanja koji izvlaci tako da verujem da bi provetrenost bila dobra....i uzeo bih ocz freez pastu ...sve u svemu trebao bih da dobijem zadovoljavajuce rezultale cak i ako ga kloknem malo pa da vidim....kontam da ti je temperatura dignuta zbog cool n quieta...

Nista znaci danas pada kupovina ventova :),pistolj sam iskopao na tavanu pa cu da se igram :)

E, kakve su ti temperature sa vanquisherom? Baci neki rez, čisto me zanima.
Za moj ukus i ovaj vent na max je bučan, ja bih to smanjio kako god okreneš.
Temperature su malo visoke jer je sprčeno kućište, jedva je sve stalo unutra i mogao bi biti bolji protok vazduha, tj. i bio bi bolji ali su i svi ostali ventovi na 5V:p
Veće temperature ali i manja buka:D
Nisam siguran koliko je pouzdano merenje temperature sa ovim core temp-om?

Poslednja izmena:
pa ja to gledam preko everesta....recimo trenutno sa vanquisherom na 60% brzine fana idle temperatura(trenutno radi samo mozilla) je 41 stepen....procesor je na 1.25v ako bih ga stavio na default 1.325 (takav mi default na plocu) temperatura bi bila sigurno 43. A u loadu sad cu da probam.....pa ti javim za neko vreme...

trenutno stanje je sledece,radi everest opterecuje procesor na 100% temperatura se popela u roku od nekoliko minuta sa 41 na 47 i na toj temperaturi stoji trenutno....Proslo je 11 minuta od pocetka testa...

Na primer igrao sam na ovoj mashini iz potpisa Prototype jedno 45 minuta juche i ostavio sam everest upaljen ,nakon 45 minuta igranja procesor nije preshao 49 stepeni,ali javljam ti rezultate testa kad istekne bar pola sata testiranja posto je kasno i spava mi se pa ne mogu da sedim celih sat ili koliko vec...

Poslednja izmena:
Evo ovako:Kuciste mi je Cooler master elite 332,koje je relativno malkice manje od ostalih midi kucista cooler mastera.Napajanje ima loshe kablove koji su prekratki tako da stoje zgusnuti na jednoj gomili i ne mogu se lako skloniti u stranu ,Tako da sve deluje pretrpano tim kablovima sto verovatno utiche na provetrenost kucista.

Procesor je ovaj iz potpisa koji radi na default clocku 2.71 Ghz,sa tim sto mu je default voltaza sa 1.325 smanjena na 1.25..

idle temp je 40-41 (komp mi je upaljen vec 2 dana bez gasenja) a load nije prelazio 47 stepeni nakon skoro 25 minuta testa....tako da bih rekao da ocz dobro apsorbuje toplotu kada krene da raste... evo i slicice...

Prilozi

• stabilitytest.png
    stabilitytest.png
    25.3 KB · Pregleda: 71
Tu nesto ne valja...!!!Ne moze temperatura jezgra(core) da ti bude manja od CPU-a...Skini coretemp ili Realtemp pa pogledaj T....Malo ti brljave senzori...

Poslednja izmena:
Tu nesto ne valja...!!!Ne moze temperatura jezgra(core) da ti bude manja od CPU-a...Skini coretemp ili Realtemp pa pogledaj T....Malo ti brljave senzori...

Jok, normalno je to za AM2 :S:

SOCOM, je'l se ne brines da bi ta plastika vremenom, sto zbog vibracija sto zbog toplote, mogla da zakaze?

Ja sam razmisljao o necem slicnom, samo sto bi ga ja (paranoja), pored lepljenja, pritegao i plasticnim vezicama :d

Prilozi

• Temperature.jpg
    Temperature.jpg
    32.7 KB · Pregleda: 53
Uhhh....nikada nisam imao AMD-a,ali mi cudno da T za CPU bude veca nego za jezgra??Jel to neki bug sa senzorima ili...su to realne T?

Poslednja izmena:
Jok, normalno je to za AM2 :S:

SOCOM, je'l se ne brines da bi ta plastika vremenom, sto zbog vibracija sto zbog toplote, mogla da zakaze?

Ja sam razmisljao o necem slicnom, samo sto bi ga ja (paranoja), pored lepljenja, pritegao i plasticnim vezicama :d

Što bih brinuo? Imam providnu stranicu kućišta, ako otpadne, ja ću to prvi saznati:D:d:p
Šalu na stranu, tripovao sam se i držao dve gumice kao osiguranje, ali sam na kraju skontao da ovo na neki normalan način neće spasti pa sam batalio gumice.
A toplota nije ni izbliza dovoljna da bi ponovo otopila plastiku, jedino kad bi se desilo da vent stane, mada kontam da bi se komp dotle ugasio, mogao bih da probam jednom, čisto da vidim hoće li sve odreagovati kako treba:d:d:d
I kad se setim, cimnem malo vent, čisto da proverim spoj:-devil-:

Poslednja izmena:
Uhhh....nikada nisam imao AMD-a,ali mi cudno da T za CPU bude veca nego za jezgra??Jel to neki bug sa senzorima ili...su to realne T?

Bug.png

Al' nama AMD-ovcima nije bitno kolika je temperatura jezgra :d

@SOCOM
Verovatno ce stojati ako se ne cacka :d

Poslednja izmena:
Ma stoji od februara, nema zime za ovaj sistem:D

meh na kraju sam odustao od moda......nigde nisam uspeo da nadjem bash takav cooler,cak ga ni u gigabajtu nemaju,a imaju ga na sajtu.....obishao par radnji u potrazi za ocz freeze extreme pastom,i ne nadjoh.Cak je i u win winu nestalo....Na kraju sam uzeo cooler masterovu pastu neku....zamenio poziciju kulera na procesoru(posto sam ga naopako montirao-da duva odozgo na dole umesto obrnuto).stavio cooler masterovu 12ci sa strane(uzeo sam jednu ) i ovu osmicu sto je stajala sa strane sam stavio napred...

i tako da sam zadovoljan temperaturama koliko toliko.Plocha je 34-35 shto je vrh,hard disk 31-33 isto extra,procesor je 39-40 u idle.......jos nisam pustio orthos da probam.......dodushe nije nesto spec ni klokovan procesor....sa defaultnih 2.7 sam ga digao na 2.8 i napon mu je na 1.25v.....kontam da ne bi trebao da prelazi 50-51 na loadu....no videcemo....na "buku" vanquishera sam se navikao,mada ga i dalje drzim na 60% od max obrtaja...

Poslednja izmena:
B25

Isti setup, samo sa otključanim x3 425 u b25, nažalost, keš nije otključan.
Danas sam se malo igrao, kontam da nisu loše temperature za ovakav skarabudž:)
Aj dajte neki komentar, da vidimo gde sam:D

Prilozi

• Untitled_cr.jpg
    Untitled_cr.jpg
    338.9 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno