Šta je novo?

Snow Leopard @ Mac

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
overview_hero20090608.jpg

Obzirom da je od danas "dostupna" tzv. gold master verzija, 10a432, koja treba da se na tržištu nađe za nekih 15-20 dana, smatram da je ok sada otvoriti temu koja će se baviti ovim sistemom. Temu za PrC mašine ćemo otvoriti kada se pojavi potreba... :d:d:d

Ono što se zna, a zna se uglavnom sve, jeste da će koštati 30 dolara za jednog korisnika, 49 dolara za family paket za 5 mašina, a za upgrade sa Tiger-a je napravljen poseban set koji će sadržati iWork '09 i iLife '09 pakete, a ovo bi trebalo da košta 165 dolara...

Takođe, ovom verzijom svog sistema, Apple napušta podršku za PPC arhitekturu, po prvi put od System 7.2.1 verzije.

Sa druge strane, sistem je (skoro) u potpunosti 64bit-an i Intel-only. Ovo, pored smanjenja veličine programa, kao efekat ima i ubrzanje prilikom učitavanja, jer nema dodatnog koda, a i zbog 64bit-ne arhitekture. Razlika u odnosu na Leopard je 6GB više slobodnog prostora na hardu nakon instalacije.

Jedna od najzinimljivijih opcija je sama instalacija sistema. Ako se sistem reinstalira, automatski se pokreće Archive & Install. Ako je prije reinstalacije sistem bio update-ovan, instalacija će da sačuva te nove fajlove, tako da se update-i neće morati primjenjivati poslije instalacije.

Skoro kompletan spisak unapređenja je ovdje. Najbitnije stvari su zapravo Grand Central i OpenCL. QuickTime je kompletan nov. Stigla je i podrška za Microsoft Exchange.

Ipak, 64bit only sistem će moći da se potjera samo na Core2/i7 procesorima, dok će svi ostali raditi u 32bit režimu.

Pored svega ovoga, Apple je konačno podlegao "utisku" industrije memorijskih proizvoda, pa je kao i ovi proizvođači sa ovim sistemom prešao na dekadno računanje prostora, tj. na internacionalne jedinice - Prva slička prikazuje novo računanje prostora, dok ova druga staro...

Sve u svemu, ima dosta novina. Ostaje nam da vidimo kako će to sve da izgleda i da se ponaša.

Na AppleInsider-u ima serija od 4 članka po nazivom Road to Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Mislim da vrijede čitanja.

Sretna nam bila nova mačkica... ;)

Moram priznati da me dosta raduju "male stvare" koje život znače kod ove verzije.
- Mogućnost restora iz kante
- Podešavanje da svaki program može da koristi svoje pismo (kada čatujem koristim ošišanu latinicu zbog smajlija a na forumima želim da koristim naša slova.)
- Pretraživanje u gornjem desnom uglu prozora sada može da se namesti da radi samo na folder koji trenutno gledam. Ovo mi je trebalo neverovatan broj puta.

Instalacija koja će biti manja za 6 GB je super vest za vlasnike MacBookAir-a prve generacije koji imaju SSD od 64 GB za sve ostale to neće biti nesto posebno značajno.

Medjutim ono što je meni zanimljivo je cena od 29$ i razmišljanje jednog mac divelopera. Mislim da je to baš autor programa 1Password koji je reko da ozbiljno razmislja da mu sledeća verzija programa bude samo za SL jer onaj ko neće da plati 29$ za OS verovatno neće hteti ni da kupi njegov proizvod. A kao njemu će to mnogo olaksati posao što se tiče razvoja i testiranja.

Nego da li se neko ozbiljnije igrao sa ovim ? Interesuje me da li Adobe CS4 paket pravi probleme posle update-ta? Ili neka druga aplikacija.

Filozofija Mac developera, predpostavljam, je kvantitet. Mala cena, velika rasprostranjenost i podrška. Sad, ja lično ne korstim 1Password tako da ne bih znao kakav je program, ali mi je to razmišljanje malo ekstremno. OK je da je rekao da neće da razvija za PPC, to mogu da razumem, ali samo za 10.6.x?

Mene zanima:
1. da li su popravili rad u mreznom okruzenju, pogotovo sa Windows share-ovima?
2. da li sistem sada ume SAM i AUTOMATSKI da mauntuje shareovane network foldere bez timeotua, cekanja i smaranja?
3. da li su se konacno resili ppc koda i pocistili sistem?
4. da li su uradili nesto po pitanju performansi samog sistema?

Poslednja izmena:
Mene zanima:
2. da li sistem sada ume SAM i AUTOMATSKI da mauntuje shareovane network foldere bez timeotua, cekanja i smaranja?

To bi i ja isto voleo da uradi mada ni sadasnja situacija nije strasna. Evo sada sam probao i trebalo mu je 8 sec da pristupi win folderu. Dakle pricam o prvom pristupanju posle paljenja kompa. Kasnija pristupanja su momentalna.

I bilo bi super kada bi finder mogao da sortira odvojeno foldere i fajlove, a ne da jurim među gomilom fajlova gde mi je folder. Meni samo ovo fali na mac osu. :d

Ipak, 64bit only sistem će moći da se potjera samo na Core2/i7 procesorima, dok će svi ostali raditi u 32bit režimu.

I na Xeonima kao 64-bitni sistem, naravno :)

I bilo bi super kada bi finder mogao da sortira odvojeno foldere i fajlove, a ne da jurim među gomilom fajlova gde mi je folder. Meni samo ovo fali na mac osu. :d

Ili kucni prvo slovo foldera, pa da barem skočiš bliže njemu ili koristi Default Folder X :)

Poslednja izmena:
Ili koristi Disk Order ili neki drugi 3rd party file manager.

mCommander je besplatan. Čak i liči na Total cmd.

Obzirom da mi se juče završilo skidanje gold master-a, isti sam snimio na DL disk i instalirao na USB hard WD Passport Essential 320GB.
Instalacija je dosta tečnija u odnosu na običnog Leopard-a, a trajala je oko 20-ak minuta. Sam proces mi se čini nekako ujednačenijim.

Glavni prozor je postao malo više sjajan u odnosu na staru instalaciju.

Instalacija sada prepoznaje (ili ja u starom Leopard-u nisam primjetio) OpenGL grafičke akceleratore i koristi ih za onaj uvodni filmić. Isti je sada HD, koliko sam ja primjetio.

Sistem radi OK, mada ja još ništa nisam uradio, osim što sam podesio color profil, uključio Spaces i tako neke sitnice. Safari je 4.0.3, software update ne daje nijedan update.

Danas ako bude bilo vremena, uhvatiću se instalacije programa, igrati se sa prebacivanje podataka i uopšte ručno prebaciti sve podatke sa starog sistema i namjestiti sve ovo po mojoj volji. Ono što i mene najviše interesuje je mrežno okruženje, jer non-stop imam problem u mreži sa Leopardom...

Ja sam odradio update sa build 10A211 na final build i sve je prošlo ok, nije bilo nikakvih problema, jedino što je sve trajalo oko 40-ak minuta, 2x duze nego kod castor-a. Sa sada ne primećujem razlike u odnosu na poslednji beta build, ali tek sam ga instalirao, sad ću malo da se poigram pa javljam ako bude nešto interesantno.

Evo preliminarnog report-a:

Krenuo da instaliram redom, od sistemskih potrepština do aplikacija. Sav softver koji tretnutno posjedujemo svi mi zajedno je 32-bitni, a ono što se instalira u Preferences traži restart Preferences-a da bi se isti pokrenuo u 32bitnom modu. Ja imam Growl 1.1.5, Paragon NTFS 6.5, iStatMenus 1.3 i Perian 1.1.4. Od spomenutih jedino Perian ne traži 32bit mod, a iStatMenus ne radi - odnosno radi, ali zbog promjena koje je Apple uradio u menijima (ono što je milke pisao za problem koji ima sa Springy-jem) nije u stanju da prikaže podatke. smcFanControl 2.2.1 i 2.2.2 ne rade takođe. Sa druge strane, iStatPro widget radi, u kompletu. Little Snitch 2.1.4 radi.

Ono što je "zanimljivo" je da se stvari, tj. programi (konačno) pokreću skoro instantno - Safari se npr. otvara za bukvalno 1-1.5 sekundu. Spaces je "bolji", odnosno radi se outlining prozora kada se uradi all windows, prozori se sada u okviru desktopa i pojedinačnih spejsova slažu. Safari sada ima fenomenalno odrađen smooth scrolling.

Sve u svemu gomila sitnica, ali čini mi se da je pomak u pravom smjeru.

Ima jedna stvar koja me nervira, a to je da digitalni sat u menu bar-u ne može da se natjera da vrijeme pokazuje sa vodećom nulom. Ludim zbog te sitnice...

Ono što sam imao problema na Leopard-u, prikazivanje napunjenosti baterija UPS-a i početni period "lag"-a prije prikazivanja stanja, je sada sređeno - odmah prikazuje sve.

Memory footprint programa i sistema uopšte je smanjen.

Ipak, čini mi se da zbog ovih sitnica ću samo da se igram još nekoliko dana, paralelno na sistemima, pa ću da vidim da li ću da prelazim ili ne...

Toliko od mene za sada...

Pozdrav.

EDIT: Ono što me nervira je to što je FireWire očajno spor... Ne znam šta je problem, šta su uradili ili kod mene nešto nije u redu, ali u Leopard-u radi kao sumanuto, a u Snow-u očajno sporo... Kopiranje 1.6MB USB-FW - 15 sekundi... Katastrofa.

Poslednja izmena:
Primetio sam da se bug koji sam imao na beta build-u pojavljuje i ovde.
Naime, kada sam update-ovo Leopard-a na Snow Leopard beta build primetio sam da u finder-u prijavljuje nešto više GB za mkv fajlove, dok mi muCommander pravilno detektuje. Da li je ovo sistemski bug ili se nešto kod mene zeznulo nemam pojma, mrzi me da instaliram sistem od nule.

Primetio sam da se bug koji sam imao na beta build-u pojavljuje i ovde.
Naime, kada sam update-ovo Leopard-a na Snow Leopard beta build primetio sam da u finder-u prijavljuje nešto više GB za mkv fajlove, dok mi muCommander pravilno detektuje. Da li je ovo sistemski bug ili se nešto kod mene zeznulo nemam pojma, mrzi me da instaliram sistem od nule.

koliko sam negde video sad je u finderu 1GB = 1000MB umesto 1024 , iskreno nebitno mi je imam praznog prostora koliko imam.
ovo mi je prvi put da sam uradio upgrade nekog mac OS-a i prijatno sam se iznenadio koliko je postupak bezbolan , posle nekih 20ak minuta se digao SL sa svim aplikacijama, fajlovima i sl koje sam vec imao u odnosu na neka ranija iskustva sa windowsom ovo je fantasticno , idealno rekao bih.
aplikacije se brze pokrecu . prikazivanje otvorenih prozora aplikacija u exposeu je odlicna novina, sleep/wake primetno brzi , trajanje baterije je nepromenjeno. coolbook ima posebnu beta verziju za SL .
prodajna cena sistema nije slucajno toliko mala jer ne postoji nijedna udarna karakteristika za krajnjeg korisnika koja bi ga privukla da istrese neke vece pare iz dzepa za upgrade, znaci cena je realna.
vmware fusion trokira.

Napisah ja na početku teme da su prešli na dekadno računanje, tj. baza je sada 10, a ne 2... Lijepo piše u prvom postu. I slikice imaju... :d:d:d

Sa druge strane, sistem je (skoro) u potpunosti 64bit-an i Intel-only. Ovo, pored smanjenja veličine programa, kao efekat ima i ubrzanje prilikom učitavanja, jer nema dodatnog koda, a i zbog 64bit-ne arhitekture. Razlika u odnosu na Leopard je 6GB više slobodnog prostora na hardu nakon instalacije.

razlika u velicini je, pored izbacivanja PPC koda, i to sto su se setili da izbace milion fajlova koji su se nekim slucajem nasli u distribuciji Leoparda a potrebni su samo developerima, ne i krajnjim korisnicima. link

no. 2 - mislim da razlika u brzini ucitavanja moze biti minimalna usled izbacivanja PPC koda, da li postoji neki link koji objasnjava ovo "ubrzanje" zbog izbacivanja PPC koda?

dakle samo prva tura intel MacBook/Pro laptopova... cini mi se da ne postoji CoreDuo iMac ??

Pored svega ovoga, Apple je konačno podlegao "utisku" industrije memorijskih proizvoda, pa je kao i ovi proizvođači sa ovim sistemom prešao na dekadno računanje prostora, tj. na internacionalne jedinice - Prva slička prikazuje novo računanje prostora, dok ova druga staro...

ovo mi nikada nije bilo jasno ? jel su to proizvođači harddiskova izmislili da bi im bio veći ???
******ski.

Poslednja izmena:
Nego da li se neko ozbiljnije igrao sa ovim ? Interesuje me da li Adobe CS4 paket pravi probleme posle update-ta? Ili neka druga aplikacija.
radi CS4.

Mene zanima:
1. da li su popravili rad u mreznom okruzenju, pogotovo sa Windows share-ovima?
sjajno! ;)

prodajna cena sistema nije slucajno toliko mala jer ne postoji nijedna udarna karakteristika za krajnjeg korisnika koja bi ga privukla da istrese neke vece pare iz dzepa za upgrade, znaci cena je realna.
vmware fusion trokira.
zato je prodajna cena Windowsa 7, koji uzgred receno Microsoft poklanja vec pola godine :D, je realna :d :d - promenili par sitnica i sad ce ponovo da traze skoro puno cenu za *upgrade* (kao sto su trazili i za Vistu sa XPa...)

Poslednja izmena:
Hvala im što su mi pojednostavili pravljenje DVD cover-a... :d:d:d

Evo ga i cover za one koji bi da "ozvaniče" svoje alfa, beta i golden master verzije... ;):d:d:d

Slightly modified...

Prilozi

• dvd cover.pdf
    265.9 KB · Pregleda: 102
Pa to sa racunanjem prostora na disku i nije tako lose. Kupis 300 GB disk, stvarno ima 300 GB i staje 300 GB fajlova. Kad bi jos osatak industrije ispratio... Da vise nigde ne gledamo 1024. Da se razumemo, meni licno ne znaci (skoro nista), naviko sam da je 1024 okrugao broj, kad mi neko kaze 2,4, brzo nastavi niz kazem 8... ali opet jako mnogo laika se zbunuje.

Jedno retard pitanje: imam Leopard (na MBPu) sa dosta toga instaliranog. Da li sam dobro razumeo da se promena operativnog svodi na to da bez uninstall-a pokrenem instalaciju, pusti ga da odradi tih 20 minuta i (skoro) bez daljih zezanja nastavim da radim, kao da se nista nije desilo? Nikakav backup, nikakav format?

I neko rece da se VMWare vuce? Moze li malo vise detalja, jel' upotrebljiv ili bas smara, posto radim u njemu dosta...

Pa to sa racunanjem prostora na disku i nije tako lose. Kupis 300 GB disk, stvarno ima 300 GB i staje 300 GB fajlova. Kad bi jos osatak industrije ispratio... Da vise nigde ne gledamo 1024. Da se razumemo, meni licno ne znaci (skoro nista), naviko sam da je 1024 okrugao broj, kad mi neko kaze 2,4, brzo nastavi niz kazem 8... ali opet jako mnogo laika se zbunuje.

Jedno retard pitanje: imam Leopard (na MBPu) sa dosta toga instaliranog. Da li sam dobro razumeo da se promena operativnog svodi na to da bez uninstall-a pokrenem instalaciju, pusti ga da odradi tih 20 minuta i (skoro) bez daljih zezanja nastavim da radim, kao da se nista nije desilo? Nikakav backup, nikakav format?

I neko rece da se VMWare vuce? Moze li malo vise detalja, jel' upotrebljiv ili bas smara, posto radim u njemu dosta...

upotrebljiv da , sporiji takodje

sto se tice upgrade opcije bas tako samo ga pustis i sve je kao i pre samo noviji os , jedino sto neces dobiti ustedu u prostoru koja je reklamirana ( ovo nisam ni proveravao ali sam procitao na nekom forumu ranije)

Po default-u ide archive and install...

dakle niko ne zna odakle ideja proizvodjacima harddiskova da za megabaj kazu da ima 1000 kilobajta ???

Njima je lakše da proizvode i računaju u dekadnom sistemu. Zamisli na šta bi ličio hard disk od 320GB = 327 680 MB = 335 544 320 kB = 343 597 383 680 bajta. Umjesto da se za.je.bavaju sa ovom računicom, oni stave 320GB u dekadnom sistemu, a to što ćeš ti zapravo da imaš 298 GB po onome kako računa kompjuter - ko te šiša! ***a, ali je tako...

E da, jos jedno pitanje: da li je neko mozda pre upgrade-a ima nesto pod Darwin-ports-om? Kako se te stvari ponasaju?

Nazad
Vrh Dno