Šta je novo?

Snimanje zvuka u kućnim uslovima

quant

Poštovan
Učlanjen(a)
03.08.2014
Poena
51
Zadatak je sledeći: potrebno je da snimim kvalitetan video u kućnim uslovima gde bih nešto pričao. Nije za youtube.
Imam web kameru. Postavka je da web kamera Logitech C920 stoji na sredini sobe, ja sedim za računarom, iza mene
je zid. Osvetljenje je prihvatljivo, nivo senki dovoljno nizak. Kvalitet videa je zadovoljavajuć.

Problem je zvuk. Zvuk snimam stereo zvučnicima na web kameri. Nevolja je što oni pokupe stvarno veliki eho. Tamo
gde treba da pošaljem snimak kažu da je potrebno natrpati hrapave stvari na zidove da ne bi odbijali zvuk. Moje
pitanje je mogu li proći lakše. Da se ne bi lomatao sa dekorisanjem sobe mogu li koristiti običan mikrofon. Ako ga
postavim dovoljno blizu može li odnos eho/signal biti dovoljno nizak? Postoje li mikrofoni koji su napravljeni posebno
da pokupe izvor zvuka samo iz jednog pravca i da time najlakše rešim problem?

Najbolje resenje za takve stvari je da kupis neku "bubicu" i da snimas zvuk odvojeno.

Najlakse - kupi dobar odvojeni mic.
Sa tretmanom sobe neces postici mnogo ako je mic loseg kvaliteta, kao sto je slucaj sa web kamerama.
Finansije : akg za 150-200 eura ima prihvatljiv kvalitet za te potrebe.
Imas i kineski cp800 cini mi se, za 40$, koji zvuci fenomenalno, ako je finansijski nategnuto.
Tretman sobe je uvek bitan, ali kada mic hvata samo 1-1.5m u radijusu, mozes proci sa stalkom gde iza mic-a montiras penu, tako da ne hvata refleksije sa druge, ne željene strane.

Poseban mikrofon, još ako može malo kvalitetniji kondenzatorski, i postaviš ga blizu ustima. Bubicu na rever, ili stoni na neki nosač blizu glave.

Pogledaj Rode ponudu.

Za sva iole ozbiljnija video snimanja, zvuk se "hvata" odvojeno od kamere. Najčešće se i snima posebno pa posle obradi i lepi na video, ali ako zahtevi za kvalitetom nisu visoki, ok je i da se odmah dodaje video fajlu.

Tretman sobe batali.

Poslednja izmena:
Napraviš paravan od drvenih letvi koje drže ploče kamene vune i to presvučeš čojom. Ima da ti pokupi sve moguće zvuke. Iza mikrofona jedan paravan od sunđera da kupi talase koji se odbiju od zid. Naravno neki kršten mikrofon i eto zvuka kao iz studija.

Nazad
Vrh Dno