Šta je novo?

Snimanje poziva na 94

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
Da li bi moglo da se, na kompjuteru, izvede snimanje razgovora na 94 liniji?
I, kako?

Pa bio je onaj program 'Modem spy' za snimanje razgovora preko modema ...

ako znas da koristis telefon preko modema tj. da pravis i primas pozive, onda uopste nije problem. recimo soundforge moze da posluzi... samo snimanje je laksi deo:)

imao sam neki mali programcici koji se sam aktivira po pocetku poziva i naravno snimanje zavrsava kada se poziv zavrsi. problem je sto ne mogu da se setim kako se program zove. i da, kada krene da snima u telefonu pocinje da mi se cije eho. zasto je to tako bilo ne bih znao da ti kazem. u svakom slucaju program je bio solidan, zvuk koji je snimao je bio odlican. sve se lepo culo. jedino mi je taj eho isao na zivce

Vidite, to treba da bude sigurna stvar. Svaki poziv je potencijalno materijalni dokaz pred sudom.

Nikakav digitalni zapis nije dokaz! Tj. ne može biti po vežećim zakonima.

Poslednja izmena:
Eto sad!
Ideja je da se Hitna po pitanju poziva makne od neimanja nikakve evidencije.
Treba mi nesto sto ce da radi bez komplikacija, glatko.
Dajte ideju, neki link.

Cime, covece, plasis mecku?
To se sistemskim zakonom resava kao podlogom resava.

Da li bi moglo da se, na kompjuteru, izvede snimanje razgovora na 94 liniji?
I, kako?

Ja sam probao nekoliko programa koji to rade.
Imaš npr. TRx recorder (v 4.01) koji je kompaktan, a ima i nekoliko pod-programa za obradu.
Trenutno koristim Advanced Phone Recorder 1.7. Radi savršeno, i na poslu i kod kuće. Jedino neće automatski da uključi snimanje kada digneš slušalicu, već moraš snimanje da aktiviraš ručno (u uputstvu piše da može, ali kod mene to neće). Ima i zakašnjenje u snimanju (latenciju) od nekih 5 sekundi, pa posle završenog razgovora treba da sačekaš tih pet sekundi pre nego što isključiš snimanje da bi bio snimljen čitav razgovor. Demo verzija snima samo 2 min, pa pronađi full.

Poslednja izmena:
Pre dve godine sam se informisao u vezi snimanja tel razgovora, pa su mi u lelekomu i kod advokata rekli da je prisluškivanje i snimanje tel. razgovora krivicno delo. Meni je trebalo zbog vredjanja i psovki na jednom radiju, posto smo imali redovne slusaoce koji su se redovno javljali da nam malo j**u mater i slicno, pa jedini nacin da bude validan snimak pred sudom, je da dobijes odobrenje od suda i da ti oni stave prisluskivac na liniju, s tim da je to jako tesko izvodljivo, ja nisam dobio. Mozda se sad nesto promenilo, ali pre dve godine nije moglo.
Snimanje tel razgovora je legalno ako obavestis i ovog sa druge strane da se razgovor snima, a ponovo to mora na traku, zastarelo, ali tako je bilo tada kazem... a pred sudom nije ni takav snimak bio validan...

Ponavljam, to je moje iskustvo, raspitaj se kod nekog advokata kako to sad funkcionise.

Pre dve godine sam se informisao u vezi snimanja tel razgovora, pa su mi u lelekomu i kod advokata rekli da je prisluškivanje i snimanje tel. razgovora krivicno delo. Meni je trebalo zbog vredjanja i psovki na jednom radiju, posto smo imali redovne slusaoce koji su se redovno javljali da nam malo j**u mater i slicno, pa jedini nacin da bude validan snimak pred sudom, je da dobijes odobrenje od suda i da ti oni stave prisluskivac na liniju, s tim da je to jako tesko izvodljivo, ja nisam dobio. Mozda se sad nesto promenilo, ali pre dve godine nije moglo.
Snimanje tel razgovora je legalno ako obavestis i ovog sa druge strane da se razgovor snima, a ponovo to mora na traku, zastarelo, ali tako je bilo tada kazem... a pred sudom nije ni takav snimak bio validan...

Ponavljam, to je moje iskustvo, raspitaj se kod nekog advokata kako to sad funkcionise.

Plašiš čoveka bez razloga. Ja sam pravnik, a evo i citata iz Krivičnog zakonika:

Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje
Član 143.
(1) Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinilo službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Dakle, kažnjivo je samo prisluškivanje tuđih razgovora.
Sud, inače, slobodno ceni dokaze, a propis o tome da dokument u digitalnoj formi nije dokaz, koliko mi je poznato, ne postoji.
Kakva je sudska praksa, to je, naravno, pitanje, ali propisa o tome nema.

Dakle, snimanje samo po sebi nije zabranjeno, već samo pod određenim uslovima. Ako snimaš sopstveni razgovor nisi "neovlašćen". I nikakav "pristanak druge strane", kao što se vidi, se ne traži.
Otuda razgovor u kojem sam učestvuješ nije obuhvaćen krivičnim delom, niti je iznošenje dokaza pred sudom "omogućavanje nepozvanom licu" da čuje snimak.

Poslednja izmena:
Hvala draganmi ovo sam hteo da vidim.
Pozdrav cheers

Nazad
Vrh Dno