Šta je novo?

[SND] Asus Xonar D2

speedym

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2006
Poena
304
Pre neki dan sam kupio ovog ASUS-a kao karticu koja po review-ima obecava dobar zvuk, iznad klase standardnih zvucnih kartica ali ne po prevelikoj ceni (koja je inace okvirno oko 100 EU), pa rekoh da podelim iskustva.

Testirao sam je na osetljivom ozvucenju koje se sastoji od zvucnih kutija baziranih na Philips sirokopojasnim drajverima iz 1977-me godine (1-way sistem) i Harman-Kardon 255 AV risiverom koji ima ugradjeno 7.1 pojacalo. Drajveri su osetljivosti preko 95db, sto znaci da se detalji u muzici cuju mnogo bolje nego na modenim zvucnim sistemima, i svaka falinka izvora zvuka utice na zvuk (npr. cuje se da se pusta bugarska kopija CDa u kom slucaju se oseca neslusljivo 'tanak' zvuk). Kao referencu sam koristio Realtek integrisanu zvucnu karticu na mojoj GA ploci, koja se, nenadano, po zvuku pokazala jako dobro u odnosu na Creative Audigy i jos par drugih kartica.

Posle blind-testiranja na Betovenovoj 3-coj simfoniji, Ruben Gonzalesovom solo albumu i jedne pesme od grupe La Roux u dubstep remixu (za niske baseve), ispostavilo se da Xonar D2 boluje od slicnog problema kao i vecina jeftinijih kartica, a to su zatvoreni visoki tonovi. Zvuk glasa Ruben Gonzalesa zbog toga zvuci losije i manje prostorno slobodno nego na referentnom Realteku. Sa druge strane, dubstep basevi su mnogo jasnije definisani na Xonar-u i za razliku od sinusnog basa koji se cuje sa Realteka, moze se cuti pravi dubstep 'saw' duboki bas koji potresa unutrasnje organe slusaoca.

Osim pristojnih zvucnih karakteristika, kartica radi lepo sa Windows-om 7 64bit, i drajveri za sada deluju stabilno uz testiranje kroz igrice, filmove i pustanje muzike.

Sto se kolicine suma tice, kartica je na visokom nivou, i deluje lepo izolovano od spoljasnjih EM uticaja od strane proizvodjaca.

Moj utisak je da je Xonar jako dobra kupovina za sve napredne kucne sisteme dok je za high-end audio ipak posebna eksterna DAC komponenta sa biranim konverterom, peglanjem jitter-a i dobrim napajanjem ipak neophodnost.

Toliko za sada, nisam ulazio u sve detalje test metodologije i komponenti da se tekst ne bi oduzio bez potrebe, ako nekoga zanima vise neka slobodno pita u threadu.

Nazad
Vrh Dno