Šta je novo?

snapd

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Procitao sam negde za ovaj novi instaler, instalirao snapd ali to je mrka kapa. kako sad da ja znam sta je sve ponudjeno od paketa za taj instaler?
Koliko vidim mozda to i valja (u nekoj buducnosti) ali nema nikakav GUI a i u repzitorijumu snap je muzicki program
snap --help
find Finds packages to install
~ $ snap find
error: cannot list snaps: empty query

Evo ovde na linku navodno radi
http://www.howtogeek.com/252047/how-to-install-and-manage-snap-packages-on-ubuntu-16.04-lts/

Poslednja izmena od urednika:
snap find .

to ce da ti izlista sve ternutno raspolozive snap pakete

Sa i ili bez tacke posle find ? Tacka je wildcard u pretrazi, t.j pronadji sve :)

Hvala, radi sa tackom, ne znam samo kako je na linku dato bez tacke (primer kako kucati i primer slika terminala) i izlistani paketi. Izlistao sam ali to je bas jako malo programa-paketa.

Polako, biće vremenom. Kontejnerizacija je još uvek u povoju, ali sam ja ubeđen da će već za par godina to da bude uobičajen način distribucije softvera na Linuksu.
Ima više velikih igrača na tržištu i svi eksperimentišu sa kontejnerima. Red Hat ima Project Atomic, Ubuntu Snappy, tu su i Docker i AppImages. Najbolje za Linuks zajednicu bi bilo da jedan od njih 'pobedi' a da ga onda ovi ostali takođe prihvate, voleo bih da za par godina repoi različitih distribucija budu kompatibilni. Nema šta, open source krupnim koracima grabi napred.

Poslednja izmena:
Polako, biće vremenom. Kontejnerizacija je još uvek u povoju, ali sam ja ubeđen da će već za par godina to da bude uobičajen način distribucije softvera na Linuksu.
Ima više velikih igrača na tržištu i svi eksperimentišu sa kontejnerima. Red Hat ima Project Atomic, Ubuntu Snappy, tu su i Docker i AppImages. Najbolje za Linuks zajednicu bi bilo da jedan od njih 'pobedi' a da ga onda ovi ostali takođe prihvate, voleo bih da za par godina repoi različitih distribucija budu kompatibilni. Nema šta, open source krupnim koracima grabi napred.

Lepo je biti optimista, kazes za par godina, polako.... A da li cu ja biti ziv za par godina? Znas li sta predstavlja moj avatar? Ja ceo zivot cekam od kad sam se rodio, ubedjivali nas da sacekamo samo malo i stize bolje sutra. Sad kako snap stoji to je slabo, malo paketa, nema gui, instalira se prog a nigde ga nema u meniju, ovo je neki osnovni kostur a dok se stigne do gui i integracije sa desktop okruzenjem i menijem treba tu vremena. Evo mlatim praznu slamu oko nove plazme, koliko godina ce trebati da to srede ljudski, imali smo plasmu 4.x i onda neko stalno ponovo i ponovo kaze rusi sve unisti sve. Linux stalno sebi zabija autogolove. Po meni trebalo bi sistem cutis i radis, izbacis to novo i napravis bum, svima zapusis usta, izbacis super proizvod, ovako alfa,beta,beta pa unedogled.
Pogledaj grub2 beta,beta,beta.....koliko godina je vec proslo?

Poslednja izmena od urednika:
Moraš da budeš svestan i trenutne pozicije Linkusa, na webu i na super računarima je apsolutno dominantan. Tu se vrti velika lova i velike kompanije plaćaju svoje zaposlene da rade na razvoju open source softvera koji se koristi u te svrhe. Sa druge strane na tržištu desktopa situacija je potpuno različita, Linuks je tek nedavno uspeo da probije granicu od 2%. http://www.elitesecurity.org/t491412-0-Linux-prebacio
Gde se koristi DE? Upravo na desktopu i zbog toga imamo situaciju da na razvoju tog softvera uglavnom rade volonteri i vizija daljeg razvoja nije toliko jasna pa se dešava da budu velike promene između dve verzije, kao što si i sam primetio na primeru KDE-a. Kontejnerizacija je nešto što će doneti velike benefite u poslovnoj primeni, ali takođe i na tržištu desktopa i zbog toga očekujem da će kompanije imati interesa za ulaganje u toj oblasti.
Ja lično se u narednih 5 godina poslovno fokusiram na Linux, klaud (AWS je ovde najdominantiji mada više treba naučiti principe klauda i kako se grade distribuirani, high availability i fault tolerant sistemi) i kontejnere. Poslova će biti mnogo, a za one koji znaju dobro biće i novca. :D

@LaKosta to sam sve procitao odavno na ES, a ovo sto ti meni pises ja to slusam godinama i sta vidim, vidim samo kako sami sebi zabijjaju autogolove. Nemam zivaca a ni vremena da cekam tobolje sutra....

Nazad
Vrh Dno