Šta je novo?

Smisao Overclocking-a

bokidj

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2002
Poena
604
Vidim,mic po mic i svi smo se pretvorili u overclckere...pa se pitam
koliko to stvarno ima smisla i da li se isplati OC i do koje mere?

Za dobar overclock,moraš kao prvo:
-da uzmeš dobru OC ploču...+30e
-dobru memoriju... +30 do 70e
-dobar cooler... +10e
-dobro napajanje... +30e
UKUPNO :100-140e

Po meni treba izabrati standardnu kofiguraciju (best buy) a ako ista
trpi neki stepen OC to je onda čist dobitak i smisao OC.

Ajde da vas vidim!

Pozdrav svima!

Oc je postao takmicenje ko ce vise/brze/bolje da o/c, a uzimaju se sve skuplje komponente.

Poenta o/c-a je da iz onoga sto se ima izvuce maximum.
Nisu ljudi bez veze kupovali cely300a i vozili ga na 450...

Za mene licno je zabava. Zamisli pecanje. Dobar stap 300 eura, masinica 150, najlon udice ...jos 100. A moze i sa bambusom.
Tesko da moze da overklokuje neko ko malo zna o PC, OS, i alatima za TWEAK. Trgovci nude onboard grafiku "znate to je jeftinije", na jeftinim kucistima prave zaradu, a za reinstalaciju OS-a 10 do 20 eura. Uostalom
pogledaj konfiguracije za "malo" para, ili skupe kurseve gde narod uce Power Pointu za windows.

Pozdrav

Dok nisam otkrio overkloking nisam ni znao sta propustam!!!
Sada bez overklokinga ne idem cak ni u prodavnicu, on je stvarno promenio moj zivot!!! :idea: :idea: :idea:

Ja sam se ranije lozio na OC ali sada mislim da je to potpuna besmislica. OK je probati dokle moze odraditi par testova i nazad na default...
Zaista nema nikakvog smisla da masina radi u takvom stanju. Naravno ako nista pametnije covek ne radi onda neka bude u tom stanju...

bokidj je napisao(la):

-dobar cooler... +10e
-dobro napajanje... +30e

Ajde da vas vidim!

Pozdrav svima!

Uporedi npr. cenu XP1700+ i XP 2800+. Sa OC 1700+ na npr. 200 FSB ces dobiti vece performanse za ipak manje pare u krajnjem zbiru. Naravno OC ti cesto omoguci da dobijes nesto sto se u tom trenutku i nemoze kupiti ili sto po performansama prevazilazi i neke profi masine koje kostaju i po nekoliko puta vise.

Smisao? Zezamo se... :D :)

Evo jedan primer, komšija ima P4 2.4, neoveren, ima DDR433 memoriju koja mu u stvari radi na 266 zato što se plaši da uđe u bios(nije mu nista asinhrono podeseno), a samim tim su i setovanja verovatno 2.5 7 3 3 ili ajd, neka budu by spd, a čak ni meni ne veruje, pa samim tim i ne da da mu sve to utegnem.

Moja mašina, trenutno, p4 1.6 overen na 2.8 i DDR333 memorija koja u stvari radi asinhrono na DDR438.

I naravno čovek neće da posluša zašto je moja mašina duplo brža. Ali treba malo dublje pogledati, overkloking je sastavni deo marketinga bilo koje kompanije koja se bavi hardverom, pa ako se oni trude da naprave i prodaju nam hardver sa overkloking mogućnostima, ima li smisla da se te mogućnosti ne iskoriste...?

Overclocking je jedna od stvari koja trenutno pokrece trziste, ma koliko paradoksalno izgledalo. Overklokera ima znatno vise nego sto to ovi koji se groze uopste i pomisljaju...
Rekao bih da je GA najbolji primr za to. Dve godine su izigravali legaliste, niko o njima ni pisao nije, kola krenula nizbrdo, poceli i veliki ugovori da se gube jer je globalni renome pao smanjenim interesovanjem za inace odlicne ploce.
Evo, vracaju se na pravi put i krenulo ih je...nije OC sporedna stvar, da nije toga, verovatno da ova industrija ni ne bi imala ovakav ubitacni ritam.

Kokos je napisao(la):
Najlepsi hobi izvlaciti maximum iz maximuma........

A jos lepse od minimuma izvuci i stici/prestici te sa maximuma :D.

Oc

Jeste skuplje ali ja volim da imam ok comp.
A comp sa skupljim i boljim delovima i jeste bolji za OC
Ali najsladje je kada ga OC pa za nista para dobijes MHz-e .....
1.8 @ 2.8 ili 2.4 @ 3.1 nije lose a i mnogo lepse radi.

bokidj je napisao(la):

-dobar cooler... +10e
-dobro napajanje... +30e

evo sta sam ja kupio za dobar oc ,pa procenite da li to nesto skuplje od "standardne konfiguracije" :
-abit kd7-e ,83€(sadasnja cena je 77€)
-XP1700+ t-bred b ,65€
-256mb winbond pc2700 ,40€
-speeze "raptor" ,12€
-kvalitatno napajanje i kuciste je pozeljno i za svaku standardnu konfiguraciju,anyway-imam macase 250w
-morao sam da kupim i dodatnu zvucnu posto mi je prethodna bila int.,to me je stajalo 10€(sb pci128)

-procesor ide na 2,3 [email protected] (preko nece ni sa 1.8v)
-memorija radi na 166mhz najostrije,na 200mhz mora malo da se olabavi ,ali ne totalno

i eto ,dobio sam masinu sa izuzetnom sirovom procesorskom snagom,sada vec zavisi od budzeta sta cu jos da dodam ,ali sta god kupio ili vec imao nije nista sto ne bi vec bilo u standardnoj konf.

poz.

Probaj sa drugim(boljim) coolerom pa onda vidi hoce li preko tih 2.3GHz.Raptor cool je odlican cooler ali totalno neozbiljan za OC.
U principu ova konfiguracija je proto-tip jeftinih a opet dobro izabranih komponenti,koje u rukama Mandusica Vuka :D ....cuda cini.

Pozdrav

da li moze biti i do toga sto nemam dodatni konektor na napajanju? (na ploci ima kod socket-a kao za p4),mada nemam nista dodatno u kucistu(3 ventilatora,samo cdrw,hdd i floppy)

Floyd je napisao(la):
da li moze biti i do toga sto nemam dodatni konektor na napajanju? (na ploci ima kod socket-a kao za p4),mada nemam nista dodatno u kucistu(3 ventilatora,samo cdrw,hdd i floppy)

Naravno i to je razlog relativno slabijeg OC-a.I ovo ti je odlican rezultat sa tim ne P4 :D napajanjem.

Broz je napisao(la):
Ja sam se ranije lozio na OC ali sada mislim da je to potpuna besmislica. OK je probati dokle moze odraditi par testova i nazad na default...
Zaista nema nikakvog smisla da masina radi u takvom stanju. Naravno ako nista pametnije covek ne radi onda neka bude u tom stanju...

Slazem se... sem u slucaju remarkovanog TBred-a recimo, koji je predvidjen da radi na 2800+ (opet "recimo"), a remarkovan je na 1700+. Mada to neki i ne smatraju OC-om...

Dobro,kao što rekoh,primili smo se.

Ko sve u tome učestvuje od proizvođača hardvera,otvoreno ili prikriveno,
osim proizvođača mat ploča koji to otvoreno rade?

pozdrav svima!

Uporedi npr. cenu XP1700+ i XP 2800+. Sa OC 1700+ na npr. 200 FSB ces dobiti vece performanse za ipak manje pare u krajnjem zbiru. Naravno OC ti cesto omoguci da dobijes nesto sto se u tom trenutku i nemoze kupiti ili sto po performansama prevazilazi i neke profi masine koje kostaju i po nekoliko puta vise.

Gde si našao baš XP 2800+ i FSB 200, ;)
Zato XP 2600+ košta više od 1700+ za manje od 100e,što se uklapa u
cenu koju sam konstatovo na početku...

Fsb 200,..hmm.. koliko će njih uspeti i pored uloženih para da dostigne
tu magistralu? Čista sreća,osim za one koji mogu da biraju(prodavci).

pozdrav!

Naveo sam 2800+ kao rating koji sa tim 1700+ i nije tesko postici, a dobijes ga za daleko manje pare. Nije ni 200 fsb vise tako tesko postici kao ranije, sa iole boljim plocama (ja moju nisam birao). U principu OC je varijanta kao kad imas entuzijastu za kola, koji ne kupi Porsche, nego kupi Juga i dobudzi ga za male pare, pa onda ostavlja ljude na semaforu iza sebe, a pritom uziva da se zanima onim sto voli. Naravno pitanje je i na sta si sve spreman. Neko ce samo pomeriti FSB ne dirajuci voltazu, pa koliko dobije, dobije, dok ce neko lemilicom napraviti skroz drugu plocu, jer je proizvodjac izgleda nije napravio kako treba :D

Nazad
Vrh Dno