Šta je novo?

Smetnje na monitoru od TV tunera

IgorHW

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 13700
Matična ploča
Asus Prime Z790-A
RAM
Kingston 64GB
GPU
Nvidia 4070
Storage
2TB+2TB+2TB+8TB+8TB
PSU
Seasonic PX-750
Kućište
Define R6
Monitor
Dell 27"
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Odnedavno imam smetnje na monitoru (ili mozda na grafickoj), blago iskrivljenje slike koje ide do oko 2cm u stranu i visine je oko 1cm i ide gore dole po ekranu. Te smetnje se obicno ne desavaju cesto, mada nekada zna da se desava cesce. Vreme trajanja tih smetnji varira, obicno po par minuta.

Smetnje nestanu cim izvadim koaksijalni kabl od kablovske iz TV tunera. Kako da se resim tih smetnji?

Proveri uzemljenje na uticnici preko koje ti se napaja racunar.

Verovatno posto je u njemu (kabli koa.) jak signal, prenosi se na ostale komponente koje ti prave smetnje kad bi na neki nacin uzemljio taj kabl ili ga udaljio od racunara nebi prenosio signal i samim tim bi ti smetnje nestale, probaj za pocetak da ga udaljis od racunara kako bi se uverio dali je to u pitanju.

@rampl
Kako se to proverava? Znam da ima uzemljenje a da li je spojeno kako treba to nisam siguran ali mislim da jeste.

@Zoran037
Pa smetnje nestanu cim izvucem iz tv tunera, tako da znam da je taj kabal u pitanju. A antena mora da mi ide u TV tuner... ne mogu da ju odvajam :)

@rampl
Kako se to proverava? Znam da ima uzemljenje a da li je spojeno kako treba to nisam siguran ali mislim da jeste.

Potreban ti je unimer da bi izmerio cini mi se otpor na uzemljenju, valjda treba da bude do 5 oma. (nisam siguran u ovo):D .

Ali znam tezi nacin:mad: . Iskljucis osigurac za datu uticnicu, a zatim raskaci uzemljenje u samoj uticnici (za probu, jer nije pozeljno da radi racunar bez uzemljenja), zatim vidi na monitoru da li imas smetnje.

PS. Moguce da kad neko u komsiluku ukljuci neki elektricni aparat, ti dobijes smetnje kod tebe na monitoru. Uzrok ovome su lose i stare instalacije.

Poslednja izmena:
Najjednostavnije je da unimerom u uticnici izmeris napon izmedju faze i uzemljena koji treba da bude isti ili priblizan kao izmedju faze i nule(kod mene je napon sa uzemljenjem veci nego sa nulom sto znaci da je uzemljenje dobro inace nula ti je isto uzemljenje ali u trafo-stanici) mada cisto sumnjam da ti smetnje dolaze od toga. Nisi napisao da li ti je antena povezana i na neki drugi tv. Ako imas jos neki tv nakacen na istu antenu izvuci antenu iz njega ili ga izvuci iz struje. Najlakse ti je da proveris o cemu se radi da pozajmis neku sobnu antenu (po mogucnosti bez pojacivaca) pa kada se pojave smetnje ukljucis nju i vidis da li ce nestati. Takodje ako imas tursku antenu sa pojacivacem 90 posto ti je otisao ispravljac ili pojacivac na njoj pa ti on pravi probleme. Inace uvek je bolje dati 100din vise za ispravljac sa regulaciom napona (potencionetrom) jer se najcesce desava da ako imate jedan jak kanal on pravi problema na celom opsegu pa se regulaciom napona smanjuje i pojacanje.
PS: Ako probas da meris otpor izmedju uzemljenja i nule na uticnici pazi dobro da ne pogodis fazu inace ces sprziti unimer i imati lep vatromet u ruci.

Ako koristis pojacivac za antenu uzrk je sigurno elektrolit u napajanju tog pojacivaca koji je probio pa mozes da ga zamenis ili da probas sa novim napajanjem mada si ti naveo da koristis kablovsku.

Da meni kabal ide od kablovske i povezan je na jos dva televizora (od kojih je jedan sada preko zime uvek iskljucen), nisam primetio da li su smetnje povezane sa tim da li mi je tv ukljucen. Inace signal mi do kompa dolazi preko dva splitera koji mozda skupljaju te smetnje... a mozda ima veze sto antenski kabl stoji na podu odmah uz kabl koji ide iz graficke do monitora, probacu to da nekako razmestim pa da vidim jel ima neke veze.

I shvatio sam da nisam dobro objasnio kako mi izgledaju smetnje :) to sto sam gore objasnio da slike ide koji cm u stranu to mi se desava na slici koju gledam preko tv tunera (ukoliko je ulkjucen naravno) a na monitoru imam nekakve vibracije slike. Napominjem da su smetnje nevezane sa tim da li u tom trenutku gledam nesto preko tv tunera.

Bar jedan Tv u kuci mi je upaljen uvek ali nije povezano sa tim kada mi se trese slika. Ja kablovsku ukljucujem u Tv kartu jednom u mesec dana kad bas imam zelju da vidim nesto ali jednom me je tako lepo protresla struja iz kabla da je to bilo ludo :d Covece, ruka mi se oduzela kako bije struja. I ja kao tako da ostavim ukljucen u masini? No way! Slika mi se ne trese samo u vecernjim casovima kada verovatno vecina ljudi gleda TV. Preko dana mi treperi stalno, to sam primetio. Ponekad samo ukljucim zbog toga da vidim, da uhvatim semu. Kod mene resenja nema za sada. Mada mi i ne smeta posto sam vec rekao koliko gledam TV a i to je na par minuta

Kao sto ti vec rekose, uzemlji koaksijalni kabl - najlakse ti je da to uradis kod splitera - pogledaj na njemu verovatno imas i otvor na kucistu kroz koji mozes da provuces zicu i da je prisrafis (kao luster-klema, ako znas sta je to), a onda tu zicu do najblizeg uzemljenja u uticnici. Samo nemoj molim te da pobrkas sta je uzemljenje, sta faza, da bih mirno spavao.

Nije vredno cimanja, ne gledam TV. Vise cu vremena da potrosim dok to uradim nego sto cu do kraja sledeceg meseca gledati TV. Ovo modovanje propustam :) Da se lemi nesto na grafici ili ploci, to vec nebih propustio...

Na spliteru ima gde da se prikljuci uzemljenje ali nemam ja odakle da ga dovucem :) nemam nijednu uticnicu u blizini. Uzemljenje mogu eventualno da prikljucim ovde kod kompjutera u antenskoj uticnici, probacu to. Jedino sto mi je sada "problem" sto nemam smetnji trenutno :D pa ne mogu da znam sta sam uradio. Javljam se cim krenu smetnje opet :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno