Šta je novo?

Smetnje na audio karti

dexx

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
620
Ako se neko susretao sa problemom, elem grafička 4850 (prije nje je bila 9800GT i isti problem) uzrokuje smetnje na audio karti ( Terratec Aureon Universe 7.1). Smetnje se manifestuju u šumu ili pucketanju, najuočljivije je kad se prozor pomera po ekranu ili npr. kad za pozadinu postavim animirani wall (deskscapes animated wallpaper) tada je krčanje konstantno. U pitanju je Server 2008, aero uključen. Sad se više ne mogu ni setiti (pošto je prošlo vremena) ali mislim da se to nije dešavalo na WinXP. Ako neko ima bilo kakvu ideju pošto me krajnje nervira...

Menjao si PCI slotove?
Da li koristis internu TV karticu ili TV Out?

Zna kablovska da zeza na razne nacine, makar je kod mene tako.

Nisam menjao slotove jer jedini još dostupan PCI slot je tačno ispod grafike, nemam nikakve TV kartice (ni SkyStar više nije u kompu) niti se koristi TV out.

Poslednja izmena:
I ja imam slican problem (Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi) - pucketanje na optickom izlazu, kao da se slusa izgrebana ploca. Opasno me je nervirala cela situacija, nosio sam muzicku na reklamaciju, dobio novu i opet isto. Na kraju, sve je proradilo perfektno tek u Win7, sa Vista drajverima.

Mislim da je i kod tebe problem sa drajverima, pogotovo ako nisi imao problem na XP-u.

I ja imam slican problem (Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi) - pucketanje na optickom izlazu, kao da se slusa izgrebana ploca. Opasno me je nervirala cela situacija, nosio sam muzicku na reklamaciju, dobio novu i opet isto. Na kraju, sve je proradilo perfektno tek u Win7, sa Vista drajverima.

Mislim da je i kod tebe problem sa drajverima, pogotovo ako nisi imao problem na XP-u.

Pucketanje si imao na Visti?

Pitam zato sto pod XPom nemam nikakvih problema sa drajverima za stari Audiotrak Prodigy (nije HiFi). Valjda nece biti problema ni sa Win7.

Uvezi zvuka pod Linuxom, potrazi postove clana Mikorist na hifi-forumi.com . Cini mi se da je on pisao nesto o tome, a takodje ima Prodigy HiFi.

:wave:

Ne znam sta da ti kazem, meni je cinjenica da na Win7 nemam problema samo jos jedan plus za prelazak, cim izadje finalna verzija.

Obzirom da nigde na Netu nisam nasao da se neko zali na probleme koje ja imam, moguce je da je to do nekompatibilnosti izmedju npr. ploce i zvucne. Zaboravio sam da napomenem da problem postoji samo kod XP-a i to kod optickog izlaza, kod analognog je sve u redu.

vrlo moguće, ali problem je što je razvoj drajvera za ovu kartu obustavljen tako i da za vistu postoji samo neka beta verzija koju sad koristim.

Imam Aureon Space i za njega sam nasao mod, tj. moguce je fleshovanje firmware-a i Audiotrak Prodigy 7.1. Flashovao sam i Audiotrak drajveri rade bez problema.

Ne znam da li bi to upalilo kod tebe, posto je Universe drugaciji. Ali mod radi i za fizicki drugacije karte.

Na tvom mestu bih prvo probao da obrisem drajvere i nadjem neke Via drajvere. Probaj tako, odnosno nadji drajvere za VIA Envy 24HT chipset. Ne bi imao Control Panel, a mozda bi i imao neki VIA.

Ne znam sta bi moglo da podje naopako sa bilo kojom od ove dve operacije, narocito sa ovom drugom. Probavati na svoju odgovornost :)

Ne znam za fleshovanje, ali ova druga opcija je 100% bezbedna.

Na tvom mestu bih prvo probao da obrisem drajvere i nadjem neke Via drajvere. Probaj tako, odnosno nadji drajvere za VIA Envy 24HT chipset. Ne bi imao Control Panel, a mozda bi i imao neki VIA.

Hm, meni je Win7 uredno prepoznao karticu sa VIA Envy 24HT chipsetom, instalirao je sam neke drajvere i sve je delovalo OK da nema sitne kvake - nema zvuka :S:

Na kraju, radi sa Vista drajverima (takodje beta) a nesto ne verujem da ce final ikada izaci... Ipak, kartica daje tako dobar zvuk da mogu da zanemarim sve sitne probleme.

...Ne znam sta bi moglo da podje naopako sa bilo kojom od ove dve operacije, narocito sa ovom drugom. Probavati na svoju odgovornost :)

Za ovu prvu sam malo gledao ali ne vidim da postoji ikakav mod za Universe, jedino da pokušam taj mod za Space, ali gde onda naći originalni firmware ako to ne radi...

Već sam probao instalirati VIA Envy 24HT generičke drajvere i ništa, uredno se instaliraju ali zvuka nema.

a ništa, strpiću se još malo pa onda instaliram W7 da vidim šta će tamo reći.

Za ovu prvu sam malo gledao ali ne vidim da postoji ikakav mod za Universe, jedino da pokušam taj mod za Space, ali gde onda naći originalni firmware ako to ne radi...

Već sam probao instalirati VIA Envy 24HT generičke drajvere i ništa, uredno se instaliraju ali zvuka nema.

a ništa, strpiću se još malo pa onda instaliram W7 da vidim šta će tamo reći.

I ja sam sinoc pitao Google da li ce mod raditi za Universe i nisam nasao nista :(

Bolje se strpi, uvek mozes da probas sa flashovanjem kao plan B. Takodje, skoro sam siguran da postoji opcija da iscitas svoj trenutni firmware, sacuvas ga i posle ga vratis ako ne radi. :type:

Update: izgleda da sam se prerano obradovao :mad:. Juce sam slusao muziku (Foobar2000, Win7) i nesto radio na kompu i onda je pocelo krckanje, jos gore nego na Xp-u. Izgleda da muziku mogu da slusam samo ako ne radim nista drugo na kompu :wall::crash:

Vise stvarno ne znam sta da radim. Vec sam reklamirao karticu, dobio novu ali sve je ostalo isto. Najverovatnije je problem sa drajverima, mada je mozda u pitanju neka nekompatibilnost sa plocom ili nekom drugom komponentom.

Poslednja izmena:
Jesi li proverio napajanje? Simptomi liče na probijanje napona uslovljeno opterećenjem grafičke kartice - ili je napajanje ili je grafička.

Poslednja izmena:
Jesi li proverio napajanje? Simptomi liče na probijanje napona uslovljeno opterećenjem grafičke kartice - ili je napajanje ili je grafička.

Ono sto me najvise nervira je cinjenica da se problem javlja po potpuno slucajnom principu, nekada slusam po 3 sata bez ikakvih problema a nekada pucketa svake 3 sekunde. Takodje, pucketanje se javlja samo na optickom izlazu, dok je analogni potpuno OK, bez smetnji.

Iskreno, ne znam kako da proverim napajanje, mada ne verujem da ono izaziva problem jer je do sada sve radilo kako treba. U pitanju je Cooler Master 620W.

Nazad
Vrh Dno