Šta je novo?

smetnja za prijem wireless signala?

bse

Slavan
Učlanjen(a)
03.06.2005
Poena
304
ljudi, treba mi help
naime izmedju mene i AP-a nalazi se krosnja drveta pa me interesuje da li ce to predstavljati problem u prijemu wl signala ?
navodno ne bi trebalo biti problema jer se ne radi o cvrstom objektu poput zgrade, ali ipak ako je neko imao iskustva sa time volio bih da ih podijeli ovdje
pozdrav!

Ja sam kroz krosnju jednog velikog i visokog drveta gadjao AP od Metrohive-a koji je bio na nekih 450 metara od mene i nisam imao nekih znacajnih problema sto se tice toga.

Naravno da napomenem da oprema nije bila neka bog zna koja. Obicna PCI D-Link DWL 520+ B standard kartica ali je antena mozda bila OK, Andrew 24dbi Grid. :)

Poslednja izmena:
Nisi napisao koja daljina je u pitanju, u svakom slucaju drvo ce da ti oslabi signal, ali najverovatnije ces i dalje imati dobar signal ako si blizu predajnika. U svakom slucaju niko ne moze da ti kaze sa sigurnoscu sta ce biti, wireless je jako cudljiva stvar, moraces da angazujes nekog prijatelja da probate kod tebe sa njegovom opremom, nema ti druge.

Najbolje bi bilo da probas kakav je signal, mozda i bude nesto, mada po nekom mom iskustvu drvece predstavlja prilicno veliku smetnju za 2.4GHz signal...

eh sad, ko je u pravu ovdje ?
elem udaljenost je negdje oko 400-500 metara, nisam siguran zbog zgrada i nebodera
uglavnom imao sam opticku vidljivost sa AP-om dok nije drvece olistalo
kad sam testirao wl karticu sa prilozenom antenicom, hvatao sam signal negdje oko 30-36% + nisam bio uz prozor
nadao sam se da cu uz vanjsku antenu dobiti bolje rezultate, kao i moj kolega koji je priblizno isto udaljen samo nema drveta da mu smeta i on ima oko 80% jacinu signala
za mene nema nade jel`? :)

zavisi i kakvo je drvo ;)

jeste da se malo salim, ali mozda i to ima veze, 2.4GHz to je 12.5cm talasne duzine, najgore je kada su listovi bas tih dimenzija, jer onda rasejavaju signal

prle83 je napisao(la):
zavisi i kakvo je drvo ;)

jeste da se malo salim, ali mozda i to ima veze, 2.4GHz to je 12.5cm talasne duzine, najgore je kada su listovi bas tih dimenzija, jer onda rasejavaju signal
dobro je da se salis :d
najveci je problem u vodi koja je u listovima....

ne ne ne, hlorofil ima najveci koeficijent apsorpcije ;)

Poslednja izmena:
Ma da, jos ako su prskali lisce sredstvima za prihranu sa gvozdjem, tek tad ne propusta nista kroz lisce... :mad:
Ja sam postavio antenu od 16db, AP je na nekih 1km od mene, opticku vidljivost kvari krosnja dobro zdravog drveta, koja nema apsolutno nikakvog dejstva na vezu. Nikad nema problema sa vezom (osim kad provajder zaje*ava). Protok je bas onoliki koliki treba da bude - maksimalan. E sad, drvo je drvo a suma je suma. Ako ti je ceo park sa nizom drveca izmedju tebe i AP-a onda je to druga stvar. Ko ne veruje, poslacu mu fotografiju sa krova gde drvo kompletno prekriva antenu. Cak ni antena nije namestena 100% u pravcu AP-a jer ni zimi kad nije bilo lisca nisam od grana video antenu AP-a.

Ja sam imao isti problem na A standardu. Udaljenost je negde oko 1km, ali jedno tako lepo i veliko drvo se naslo izmedju, i nista od signala.
I sta je drugo moglo da se desi, nego malo penjanje po drvetu i cut-cut grana koje su mi smetale. E sada je vec druga prica, signal jeste 40% ali je zato protok 1.14MB/s. Pa prosudi sam.

dbaja je napisao(la):
opticku vidljivost kvari krosnja dobro zdravog drveta, koja nema apsolutno nikakvog dejstva na vezu.

veruj mi da itekako ima dejstva na vezu. cak drvo ne mora ni da ti narusi opticku vidljivost, a da ti opet pravi probleme. sve zavisi od mnogo parametara, kakve su antene, sa kojim snagama se izlazi, ali slabljenja definitivno ima manjeg ili veceg. kod tebe na trasi verovatno postoji rezerva pa se ne gubi na kapacitetu.

jedno je kad wireless koristis za internet pa ti treba 1Mbps konekcija, a sasvim drugo kad je u pitanju mreza.

kao shto je sanel reko , krosnja smeta ... itekako :)

Evo mog trenutnog iskustva sa B opremom... Umrezio sam se bezicno pre skoro mesec dana, izmedju mene i AP-a je 50m sa jedne strane antena od 12dbi sa druge pendrek (tamo gde je AP). Bilo je sasvim ok dok drvo nije olistalo, sada kako lisca ima sve vise i vise jacina signala je osetno opala bar za jedno 20-tak procenata...

sanel_nbg22 je napisao(la):
Malo je to za A :) jos na toj udaljenosti ...
Slazem se da bi moglo i bolje. Maximum koji sam izvukao za sada je 1.76MB/s, ali treba uzeti u obzir da za mojim gridom od 22dbi gadjam u omni antenu od svega 12dbi, sa pojacivacem od 60mW ako se dobro secam. A da od mog grida do Ap-a imam i 7m kabla jes da je cfd 400, ali je 7m - 7m.

Takodje potvrdjujem da smeta krosnja i to pogotovo kad drvo olista! Meni je umanjivala signal cak za oko 7-8 dB. Jes da mi je bila na 3-4 m od antene ali tako stvari stoje :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno