Šta je novo?

Smesno :)

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Imam ortaka hoce da umrezi [tj. svi hoce sa se umreze] njih desetak u ulici.
Recimo da je pet njih sa parne a pet sa neparne strane.
Tu se javlja smesan problem. Kazu da im treba "dozvola za koriscenje vazdusnog prostora".
Kao, moze sa jedne strane, ali nemaju pravo da prebace kabl preko ulice, znaci kuca preko kuce.
Kao, postavili kabl i dosli iz Elek.Distr. i rekli im da skinu kabl inace ce ih tuziti. Sad svi treba da daju pare za kartice, kablove i antene, ap....
Da li je istina da to ne sme, ili ih ovi zezaju. Mislim, jedan kabl, mozes misliti.

Ja kazem da sam na njegovom mestu, ako vec ne moze gore, isao bih kroz kanalizaciju :D ili bih prekopao put, i postaivio kablove... :D

I fora, kao, iz ED-a su dosli jer se pojavio neki pad napona... hahahahahhaahah... i oni poverovali i srecni su jer ih nisu tuzili. Mislim smesno. Ja bih se vezao [postavio kabl pored] telefonske ili kablovske instalacije... Ko bre to proverava...

Sta kazete na ovo?:eyebrows:

HEHEHEHEHE stvarno smesno, mada ako ih je snimio neki "cika penzioner" i otkucao u ED mogu da im zabrane kacenje na stubove ali naravno to nema nikakve veze sa telefonijom ili jos manje strujom ali objasni ti to strucnjacima u ED ili telekomu a i brate takav smo mi narod samo da nekog zaj..mo makar nemali nista od toga :-devil-:

Pozz

Stvarno smesno, mislim da ih neko zaje*ava.

Naravno da ih ne *****ava, u pravu su da ne smes da prebacujes kablove preko ulice

Ma kontam i ja neki pezos ih je snimio da "nesto rade", pa prijavio, ovi dosli, i plasili ih.

Nego, ako im ED neda, ja bih se vezao pored sbb ili telefonskih kablova, zar ne?
Mislim, kako mogu da im zabrane da razvuku kabl?
Ja sam u zgradi i ima utp kablova od zgrade do zgrade svuda. A ulica neka je siroka 5-6-7 metara... Mislim.
I kao mi mozemo jer ne prolazi put ispod kabla, a njima prolazi, pa ne smeju.

Mislim, razvukao bih jedan pajvan zainat pa samo neka stoji i nista je radi... Mislim, utp, aj da je trofazna pa i da kazes, treba zastita.. Ali utp.... :wall:

Smesni su, ali ja njega ne mogu da ubedim.

Naravno da ih ne *****ava, u pravu su da ne smes da prebacujes kablove preko ulice

Zasto? Kao da ce da proveravaju jednom nedeljno da li ima kabl viska pored one mase... Ma da.
Ja bih razvukao u inat. Pa da vidimo! :mad:

Poslednja izmena od urednika:
Sa zakonske strane gledano naravno da ne smeju bez dozvole, po toj vašoj logici svako bi mogao da razvlači preko ulice šta god mu padne na pamet. E sad što se na njima neko isprđuje a na drugom mestu ljudi bez ikakve dozvole rade šta god im je volja, to je već pitanje (ne)ozbiljnosti države.

a da se sa svake strane ulice umrezite lepo kablom i samo pustite jednu wifi vezicu izmedju?
nije preterano brzo resenje ali je dosta jeftinije nego svi da kupe wifi kartice, kablove, antene... pa jos i ap.

Na sve strane nicu citave zgrade bez dozvola (da ne kazem naselja) a njih ce da tuze zbog jednog kabla preko ulice, mislim stvarno ...

Ne smeju ni da prekopavaju ulicu ali bih im ja to savetovao. Lepo se ubace u neke radne kombinizone, prokopaju kanal, poloze cev, kroz nju kabl, vrate zemlju i vec ce se naci neko da to kasnije asfaltira, do tada boli ih .....

strashno
pa ko da su projektovali avion pa koriste vadushni prostor......

Ma ja bi bas prebacio kabl na vr` na njihove oci pa cik da vidim da me tuze. Cak bi mu i u oci rekao, bas da vidim dal ima pametnija posla.
Za povredu vazdusnog prostora mogu da posalju borbeni avion da ih obori :d Problem je ako ih obaraju sa zemlje... Proverenom metodom drmanja merdevina!

Pazite sta savetujete da ne bude posle "od igracke placka"... ne znam kada je u ovoj drzavi (i ovoj drzavi) urodilo plodom guranje prsta u oko, osim da posle dobijes po ledjima.

Ma uzmite kao advokata onog sasavog Savu iz Kikinde, pa da vidim ko bi vam smeo sta!

Razvuceno 70 metra kabla preko ulice, penzionerska ulica i ulica gde svako gleda tudja posla. Do sada niko ni rec nije rekao. Samo smo pazili da bude mal vislje da ne prodje neki baja sa dupke punim kamionom i ostanemo bez kabla i switcheva.

Cu preko ulice; razvucen kabal kroz celo selo na 4 strane (preko 10km)!!! Preko dvesta kompjutera u mrezi i to radi vec 2 godine. Mislim ,sto bi bilo zabranjeno da nesto ide preko ulice ako se nekoriste drzavne stvari (bandere, znakovi, antene...) kakve su to gluposti?!?

Domace!!! Srbija brate, ovde moze sve sto nigde drugde ne moze :D I ne moze ono sto svugde moze :(

GROMOVNIK je napisao(la):
Samo smo pazili da bude mal vislje da ne prodje neki baja sa dupke punim kamionom i ostanemo bez kabla i switcheva.
jeste li uračunali da neko može da zaboravi da spusti kiper na kamionu ?
ja sam imao prilike da vidim da vidim kako je jedan baja otkinuo semafor na jedno 7-8m od zemlje :D

ps This forum requires that you wait 15 seconds between posts. Please try again in 1 seconds.

jeste li uračunali da neko može da zaboravi da spusti kiper na kamionu ?
ja sam imao prilike da vidim da vidim kako je jedan baja otkinuo semafor na jedno 7-8m od zemlje :D

Eh, kada treba da zagadjujem svoj rodjeni topic... Ali ne mogu da odolim :)

5048qf0.jpg

:d

Ontopic: Pa mislim da ne vredi, vezali se antena i to.... Nece da buse, kopaju i prebacuju i razvlace iako bi imali daleko vecu brzinu prenosam podataka..... :wall:

Samo se *****avayte :D Cale od ortaka je pilot u poljoprivrednoj avijaciji JAT-a i zaprasuje komarce. Na Banjici je neki selja spustio koaksijalac za kablovsku sa 14 sprata do svoje udzerdice, a ovaj je proletao na nivou 5-og sprata i...cao Tv i kabal (matori je car, stara kajla, Misoo legendo!!). An-2 rula bre. Elem taj dziber je hteo da ga tuzi. Prvo ga je Somi poslao u 3 pm, a posle je ovaj baja saznao da ne moze tek tako da vuce kablove kako hoce. Druga je stvar sto smo stoka i nevaspitani i sto vlast ne funkcionise. Pogledajte samo Kaludjericu i Krnjacu na primer. Tamo bi lepo bacio napalm i napravio red, pa ajde Jovo nanovo, samo ovaj put po USAGLASENOM projektu.
A sto se vaseg problema tice najbolje je proci ispod puta sa kablom u cevi, ne mora nista da se kopa, zamolite nekog vodovodziju da vam to odradi, dogovorite se nekako.
Pozdrav, i nadam se da cemo za jedno 100 godina postati malo disciplinovaniji :(

Pazite sta savetujete da ne bude posle "od igracke placka"... ne znam kada je u ovoj drzavi (i ovoj drzavi) urodilo plodom guranje prsta u oko, osim da posle dobijes po ledjima.
Upravo to :eyebrows:
Razvlacenje bilo kakvih kablova je zakonski gledano zabranjeno i potrebna je odgovarajuca dozvola, pa makar to bilo u vasem dvoristu ;)
Razvlacenje vazdusnih kablova je strogo zabranjeno i za tako nesto su potrebne posebne dozvole, bandere itd. Razvlacenje vazdusnih kablova preko ulice se dozvoljava samo u specificnim uslovima i postoje propisi za minimalnu visinu istih. Razvlacenje vazdusnih kablova na velikoj visini izmedju 2 ili vise objekata (npr stambene zgrade) je strogo zabranjeno i ne postoji nacin da se obezbedi dozvola za taj slucaj, a razlog je pomenuti AN-2 :D
Na stranu zateceno stanje, postojeca zakonska regulativa koja je menjana zadnjih godina je takva da postavljanje svih novih instalacija mora da se radi podzemno (naravno uz odgovarajuce dozvole), pa makar se prokopalo do postojece bandere i onda izvlacili kablovi uz banderu.
Ko je skoro uvodio telefon ili struju moze to da potvrdi, a posebna je prica sto se i dalje nekima gleda kroz prste i dozovljava razvlacenje vazdusnog prikljucka sa krova direktno na banderu i sto se postavljaju nove bandere jer je "tako jeftinije", pa jel ne postoje uslovi da se ispostuje zakon :smash:

Sto se EPS-a i Telekom-a tice, oni su nadlezni samo u 2 slucaja:
1. ako se kablovi razvlace preko bandera ciji su oni vlasnici ili iste koriste, a bez odgovarajuce saglasnosti (citaj ugovora)
2. ako su kablovi tako razvuceni da je otezan/onemogucen pristup njihovim kablovima
Sve ostalo je van njihove nadleznosti i ne smeju da ih seku, pa makar se iz aviona videlo da su isti nezakonito postavljeni i uz odgovarajucu tuzbu bi morali da nadoknade ucinjenu stetu...

E sad, kako je ovo Srbija i kako se ovde zakoni i propisi donose reda radi, svi se ponasaju kao kauboji u fazonu "kad mogu drugi, mogu i ja" :d
Poenta price je da je zakonska regulativa takva da iako se selektivno (citaj retko) primenjuje, ako se neko zainati i zajasi vas ima itekako osnova da vas klepi po usima :eyebrows:
Pitanje je samo koliko je taj neko uporan i tvrdoglav i da li ima i koliko jake veze da to istera do kraja :D

A pad napona i slicne price za malu decu... :D
Postavite vi taj UTP dovoljno visiko da banderasi iz EPS-a mogu nesmetano da se veru po svojim banderama i da vam neki kiper ne otkine to dok tutnji niz ulicu, dokone komsije posaljite u pm, a wi-fi uvek postoji kao alternativa ;)

btw tek je zakonska regulativa oko wi-fi zapetljana...

Razvucite vi taj kabl izmedju dve kuce, u visini ostalih ostalih kablova ali nemojte koristiti njihove bandere, nego SAMO kuce. Normalno, samonoseci kabl za spoljnju montazu ili sajla koji nosi STP ili SFTP kabl su imperativ! Sad ce svi drvlje i kamenje, ali sto ne zaobici probleme kad vec mozete ;)

Crni je napisao(la):
btw tek je zakonska regulativa oko wi-fi zapetljana...
aaa, 'ajd mi malo pojasni, ako ti nije problem...
recimo da hocu da se spojim sa komsijom u zgradi preko puta moje...daljina je oko 50m

ps. a neizvodljivo nam je da postavimo kabl, isao bi preko parkinga...

Poslednja izmena:
Crni je verujem mislio na postavljanje pristupnih tacaka, jer po uredbi o tome, moze da se postavi uredjaj sa antenom ukupne snage 20dB sto je dovoljno za 15metera u krug otprilike. Plus sto su se provajderi zalili i traze da AP mogu da postave samo pravna lica.

ok, hvala, milane. samo mi jos reci, ako znas, link da malo proucim te uredbe...

Nazad
Vrh Dno