Šta je novo?

Smer elektro motora

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li je moguće promeniti smer okretanja na elektro-motoru koji radi na naizmeničnu struju i kako?

:wave:

moguce je. samo objasni malo kakav motor je u pitanju, monofazni, 3-fazni... sa namotanim rotorom, sa kratkospojenim rotorom.....

moguce je. samo objasni malo kakav motor je u pitanju, monofazni, 3-fazni... sa namotanim rotorom, sa kratkospojenim rotorom.....

Ako je trofazni mislim da zamenom mesta 2 faze dobijesh kontra okretanje motora.

Monofazni, namotan rotor (i stator).

Primetio sam da na nekim bušilicama npr. ima onaj prekidač za levo-desno. I sad mi nije jasno kako to funkcioniše, kako to da se doda na neki ventilator ili neku bušilicu gde nema tog prekidača?

promena smera na monofaznom motoru sa namotanim rotorom se vrsi na taj nacin sto se provodnicima koji se dovode na drzace cetkica (a idu sa namotaja statora) zamene mesta. ;)

Poslednja izmena:

Primetio sam da na nekim bušilicama npr. ima onaj prekidač za levo-desno. I sad mi nije jasno kako to funkcioniše, kako to da se doda na neki ventilator ili neku bušilicu gde nema tog prekidača?

E sad da zavisno da li taj motor ima četkice ili ne. Obično ti za bušilice imaju.
Dok se ne rastavi praktično i ne znaš šta je unutra. Moguce je da se korisi ispravljač a motor bude DC mada malo verovatno.

Ako to nije slučaj i ako imaš asinhroni motor onda važi sledeće. Dok za one sa četkicama ide valjda kako je zoka rekao.

Mislim da je rešenje u kondezatoru i kolu za startovanje. Naravno ovo zavisi i od tipa motora koji koristiš, a ovo važi za asihrone motore. Imao sam prilike da vidim da jedan ac motor nece da radi bez tog kondezatora (u pitanju je bio mlin za zitarice). Ali to je izgleda bio startni kondezator. Samo je zujao. Onda smo primetili da se odletovao kondezator od slinih vibracija. Promena smera se vrši tako sto se kondezator postavi na drugi kraj. tj. drugačije se preveže celo pomočno kolo tako da pokrene motor na drugu stranu.

http://www.metalwebnews.com/howto/elec-mtr/elec-mtr.html

Ovo je kod asinhronih motora koji koriste zaletni namotaj. Centrifukalni prekidač isključi kasnije pomočni namotaj sa kondezatorom kada se postigne brzina.

Stvar je malo komplikovana i ako nisi učio nikad OET (osnovi elektrotehnike) može da bude teže za razumevanje. U pitanju su rotirajući vektrori ili tzv. fazori i matematika kompleksnih brojeva sa trikonometriom odozgore. A kod računaš snagu možeš i integrale da žoveš upomoć (površina ispod sinusoida) mada to je sve predefinisano pa obično ne teba da se cima toliko.

Poslednja izmena:
@ivica
sve ovo sto si napisao odnosi se na asinhrone monofazne motore sa kratkospojenim rotorom (nema cetkice i nije mu namotan rotor). pitanje se odnosilo na asinhrone monofazne motore sa namotanim rotorom.
btw. da bi ustanovio o kom tipu motora se radi dovoljno je da pogleda dali ima kolektor i cetkice ( vidi se bez otvaranja kroz proreze za ventilaciju).

Ima kolektori i četkice, (zoko) hvala na informacijma, probaću još koliko večeras pa javljam "rezultate"! ;)
:wave:

Busilica radi sa sistemom zupcanika,menja smer levo desno,kao menjac u autu!

Kod ove moje (einhell) nije tako, imas prekidac na maloj kutiji, iz nje ide par zica i to je to. Pretpostavljam da je slicno kod svih ostalih budget-class uredjaja.

nazalost, u poslednje vreme kvalitet (ugled) ovog foruma dramaticno pada, ljudi (deca) pisu svakakve gluposti...

Nazad
Vrh Dno