Šta je novo?

Smartphone sa kojim OS? GPS software odlucuje.

petx

Cenjen
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poena
154
U naredni mesec dana zelim da promenim moj sadasni telefon i da uzmem neki smartfon. E sada problem mi je da odaberim na koji OS da radi taj telefon. Ono sto mi je najvaznije je da taj OS ima veoma kvalitetno i detalno odradeni GPS softver, sa detalni mapi na sve zemje ex-Yu prostora (posebno za Makedonija) i turn-by-turn opciju. Od prijatelja sam cuo da je Garmin najdobri, ali da ga ima samo za Symbian i da uopste nije stabilan. Dali pokraj ovaj Garmin ima neki dobar software koji ima sve opcije koje trazim i koji radi stabilno? Znaci OS na koji radi uopste nije bitan.

Poslednja izmena:
Garmin ce te tu dobro sluziti. Doduse ne znam kakve su makedonske mape, za to ti treba savet nekog ko se vozio dole...

iGo je najbolji i radi na Androidu, iPhone-u i WM-u. Ja bih ti preporucio da ides na Android.

Koji tačno iGo? Ono što sam video je osiromašeni iGo koji ne može da se poredi sa Garminom koji radi na Symbianu.

A jel iGo ima detalne mape sa turn-by-turne glasovna navigacija? Isto tako jel Garmin ima navigacija za Andorid? Ja mislim da sam vidio neki Asus-ov telefon koji radi na Androd a ima Garminovu navigaciju.

Ja sam na androidu instalirao igo8 (za android :)) i dodao sve podatke (glasove, mape....) sa moje stand alone gps navigacije za kola...

Koliko znam, za Makedoniju nema detaljnih mapa ni za jedan softver za navigaciju.

barem sto se navigacija tice wm telefoni su za 2 stepenice ispred ostalih (iGo, TomTom, Garmin itd itd) , android ce verovatno uskoro biti dosta blize, symbian je tu u velikom zaostatku

Jedino što je ipotrebljivo za Makedoniju je Garmin. Skoplje je urađeno samo u njemu, i to dovoljno detaljno (AdriaRoute mapa). Za iGo ne postoji upotrebljiva mapa za Makedoniju, TomTom da ne pominjemo.
Garmin softver lepo radi i na Windows Mobile uređajima. A na WM radi i iGo, koji možeš koristiti (skoro) svuda van Makedonije :)

Ne znam sta podrazumevate pod Makedonijom, ali iGo prozlai kroz nju sa sve glasovnim upozorenjima o ogranicenju brzine, sto za Srbiju i Grcku nije slucaj.

Ne znam sta podrazumevate pod Makedonijom, ali iGo prozlai kroz nju sa sve glasovnim upozorenjima o ogranicenju brzine, sto za Srbiju i Grcku nije slucaj.

Autoput Kumanovo - Gevgelija je mappiran na svaki program. Ali izgleda da Garmin je napustio razvoj softvera za Symbian i WM. Kada sam pogledao na njihovu stranu imali su samo softver za BlackBerry i neke informacije za njihov mobilni telefon, koji radi na Androd.

Gresis. Garmin softver na WinMobile je aktuelan koliko i na Symbianu. I otvara najnovije mape, a to je ono sto te zanima

Iako imam Garmin, kao poseban uređaj i na telefonu, moram da priznam da je iGO bolji program. Prema tome, biraj tel sa Androidom, Win-om ili pak kupi onaj fenserski. Karte Makedonije ni na jednoj platformi nisu dobro urađene. AKo ti navigacija stalno treba, kupi za 100e neki uređaj sa iGO i uživaj.

Po mom iskustvu mape za Garmin su trenutno dosta bolje odrađene nego IGO mape po pitanju Makedonije. U svakom slučaju ako Garmin ima za WM (a navigacija ti je primarna) ona ti je najbolja opcija WM, možeš da imaš i IGO i Garmin

OK. Znaci Android otpada.
WM sa mogucnost da imam dve programe izgleda mi primamlivo ali kada sam pogledao koji telefoni su mi na izbor bas i nisam bio impresioniran, Jedino sto je bilo intereseantno je Samsung Omnia 2 i taj kosta 275eur kada produzim ugovor. Za Symbian imam bolji izbor. SonyEricsson Vivaz koji kosta 230eur. kada produzim ugovor i Nokia X6/32GB koji kosta oko 280eur ali je na drugi operator. Neke pricaju da moze da ima i Nokia X6/16GB koji bi trebalo da kosta bar 50-60 eur manje. Sa sve ove varijante sta mi preporucujete. Mene mi izgleda da je generalno Vivaz najbolja opcija. Ima najjaci hardver i kako sto sma citao neke testovi odlicni ekran iako je rezistentni. Samsung ima veoma dobar i golem ekran ali je i naskupi. Nokia izgleda mi kao precenetu varijatnu. Mozda X6/16 ako dodze u dogledno vreme moze da bide dobra varijanta ako ima neku cenu od oko 200eur.

Po meni, najbolja opcija je WM sa IGO8 gps softverom. Mada, istina je da ja mapa Makedonije losija od Garmin. Ali, valjda ce to ispraviti uskoro. Android je jos u povoju i kaska za WM, a Symbian je decja igracka, nemoj da se zeznes!
A sto se tice telefona, tu sam subjektivan, za mene je htc najbolje sto se moze pazariti.
Pozdrav

Pokušavam da ukapiram zašto Android otpada? :) IGO radi fenomenalno, barem na mom Magicu. Po Ugandi sam zujao koristeći Google Maps, takođe odličan štos za backup, ko boravi po destinacijama za koje ne postoje mape za aktuelne softvere.

Svojevremeno kad sam uzimao GPS za kola nisam bio oduševljen Garminom uopšte - tako da bih ga preporučio jedino ako se situacija nešto promenila u poslednje vreme. Meni je zgodno što u oba uređaja imam IGO, lako ažuriram oba uređaja, onako u paketu. :)

BTW, uređaj za kola radi dosta bolje od onog u telefonu. Ako ti treba telefon primarno da ti bude GPS, onda grešiš uopšte kupovinom telefona zbog toga - iako jako dobro može da posluži svrsi.

Mene kod iGO-a nervira to sto sve updateove mapa,POI-a i ostalih stvari moras da juris bukvalno po netu i to sve pojedinacno, dok je kod Garmina to sve upakovano u jedan fajl :p

Sto se tice Symbiana, ne znam zasto je decija igracka...cinjenica je da zaostaje po pitanju UI-a od Androida, ali je savrseno funkcionalan...sa druge strane WM je napusten i pocinje od 0 sa Windows Phone 7 :p

Garmin ima detaljnije mape ali je UI grozan, a sa iGo-om je prava milina raditi ali mape nisu bas najdetaljnije (nadam se da ce se to uskoro promeniti)...

Kako nisu detaljne? Probaj zadnju mapu za iGo Serbia83Contrast_2009.12_10032.

Ako se bira telefon zbog gps-a onda WM (najbolje neki HTC) je tu i dalje na prvom mestu jer rade svi programi a najbolji je iGo 8.3.
Imas sve verzije programa za navigaciju na WM, i iGo Amigo koji postoji na Androidu i na iPhone, i koji je oguljena verzija iGo 8.3, imas i Garmin, Mireo...

Poslednja izmena:
Onda ja nisam azuran, skidam pa probam, ako je kao sto kazes sa zadovoljstvom cu se resiti garmin-a...

Nazad
Vrh Dno