Šta je novo?

Smart telefon sa dobrom kamerom, nebitno A/I/ili W OS

Rotoshack

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poena
320
Ovako, posto je doslo vrijeme da se stara Nokia 1100 posalje u zasluzenu penziju, a posto sam ja (iako sam i citao predloge na slicnim temama) prilicno neupucen u tu vrstu tehnologije, molim za pomoc.

Imam mogucnost da kupim telefon i u jednoj od dvije zemlje EU (Italija i Njemacka), ali mi je trenutno drug nasao jednu radnju ovdje gdje su jeftiniji cak i od tog.

Prva stvar je da je nov.

Drugo, cjenovni rang je otprilike za HTC 626G za koji sam ja nasao za 170 ali okolo pise da je 300 pa onda mi tako preporucujte. HTC nije uzet kao zeljeni model nego samo kao okvirna cijena.

Ono sto mi treba:

- sto bolja kamera (da su slike ostre/jasne, a ako je moguce i na komjuteru i da, ako je moguce ima pravi blic a ne LED, te da slika brzo, tj. da brzo nakon klika bude i gotovo

- bice koriscen uglavnom za fotografisanje i razgovore (i Viber) i poruke (nadam se da se i na smartovima moze brzo kucati) tako da bi bilo znacajno da ima dobar mikrofon i zvucnik (cak sam cuo da dosta njih ima dva mikrofona). Podrazumjeva se da se dobro cuje i da dobro hvata signal

Na kraju, posto o operativnim sistemima smart telefona ne znam nista, samim tim nemam neke favorite i svi su u opticaju. Na osnovu onog sto mi treba, predlozite mi sta mislite da je najbolje.

Hvala i nemojte mi se smijati :).

P. S. Ne bi na odmet bilo i da mu ne bude nista ako ga slucajno poprskam malo ili mi budu mokre ruke :D.

bice koriscen uglavnom za fotografisanje i razgovore (i Viber) i poruke (nadam se da se i na smartovima moze brzo kucati) tako da bi bilo znacajno da ima dobar mikrofon i zvucnik (cak sam cuo da dosta njih ima dva mikrofona). Podrazumjeva se da se dobro cuje i da dobro hvata signal
sto bolja kamera (da su slike ostre/jasne, a ako je moguce i na komjuteru i da, ako je moguce ima pravi blic a ne LED, te da slika brzo, tj. da brzo nakon klika bude i gotovo

Uz to si naveo da ti je svejedno koji je OS u pitanju.

Znaci za tebe je najbolji izbor Lumia 1020, zbog kamere, xenona i mikrofona. Ali ta kamera nije brza u skladu sa tvojim ocekivanjima: te da slika brzo, tj. da brzo nakon klika bude i gotovo

Zatim, od Androida tu je Samsung K Zoom koji ima Xenon blic i opticki zoom, sama kamera je losija od 1020 (ima dosta manji senzor) ali je brza u realnoj upotrebi + dobijas noviji telefon i OS sa vise mogucnosti i verovatno nesto bolju autonomiju kao i bolje zoom mogucnosti. Za manje para imas stariji i nesto losiji Samsung S4 Zoom.

To je to, sve ostalo do 300e ima led blic. Nokia 808 moze da dodje u obzir ali ne znam da li i kako radi viber + je to prilicno mator fon sa mrtvim OS-om.

Mada ako ti stvarno treba kamera.. bolje kupi neki dobar fotoaparat do 300e i nadji telefon koji ce ti obaviti tu osnovnu upotrebu (pozivi, sms, viber).

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima. Jos malo da pojasnim. Meni je cilj da telefon platim oko 200 eura. Vise nemam a i mislim da je previse za nesto sto moze da se pokvari slucajnim sudarom sa nekim, ispadanjem ili tako necim. Nazvacu ovu radnju da pitam za cijene tih sto ste naveli.

I da, ne mora nuzno da ima xenon blic (ali jeste vazno da mu slike budu dobre i po losijim uslovima, pa i u mraku), ali mi je drago sto si mi naveo koji ga imaju. Kad smo vec kod toga, kakvi su sto se ostalih stvari tice ti sto si naveo: koliko baguju, koliko im traje baterija i slicno?

Na kraju, je li neko imao neki od ovih sto si naveo? Pitam posto sam negdje procitao da i nisu toliko dobri u onom za sta su namjenjeni ti Samsungovi, tj. da im kamere i nisu toliko iznad ostalih koliko se predstavljaju i koliko drze cijenu.

Za 200e jedino da juris proveren (ispravan) polovan K Zoom ili Lumiu 1020. Kazem ispravan telefon jer su 1020 imale neke probleme sa fokusiranjem, sa plocama (pregrevanje pa crkavanje) itd.

Uz to to je prilicno redak model kod nas, lakse ces naci polovan i ocuvan K zoom.

Taj Samsung ima dosta manji senzor od L1020 (1/2.3'' vs 2/3'') i generalno snima fotografija losijeg kvaliteta ali je i dalje najbolji kamera smartfon koji moze da se nadje za 200e. Pre svega zbog manual moda, OIS-a, xenon blica i optickog zoom-a. Uz to je i senzor dovoljno dobar i veci od senzora iz vecine telefona na trzistu.

Znaci, da uzmes prosecan telefon od 200e i K zoom i da krenes da fotografises.. preko dana i u auto modu nece tu biti vecih razlika. K Zoom tu razliku pravi pre svega zbog manual moda i xenon blica a naravno i uz koriscenje optickog zoom-a, tu i dalje nema konkurenciju. Fotke koje snima su tu negde u rangu prosecnog fotoaparata cene 150e.

Znaci da je za 200e vise nego solidna kupovina jer dobijas sposoban Android smartfon + kameru upotrebljivu u svim uslovima i generalno sasvim solidan foto/video kvalitet ali ne treba ocekivati cuda, to je sustina :) Za 200e vise ne moze da se ocekuje.

Evo kakve fotke snima K zoom - https://www.flickr.com/photos/95867478@N03/albums/72157657871547074
https://www.flickr.com/photos/fotoblogia/albums/72157646825872276

Imas jos po flickru, pretrazi..

Poslednja izmena:
posto sam imao oba samsunga, sada K , nisam siguran da moze da ga nadje za 200 evra. prethodni model s4 zoom moze i za manje od 200 evra, a prave istovetne slike. samo fizicka je razlika. K je veci ekran i tanji. oba imaju toliko podesavanja za kameru da jos nisam stigao da sve izcackam.
za stariji zoom 4 se nesecam dal sam stavljao viber, dal je bio, ali na ovom K radi perfektno i brzo sve. oni jedini imaju da kazem pravi fles. pored ostalog i tzv. zamrzavanje slike, gde mozes da slikas i muvu u letu. od desetak mobija koje sam imao, ovi zumovi imaju najaci zvuk.

Imate li neku radnju da mi preporucite preko poruke da pitam za cijenu a da nisu one sto su na onom sajtu gdje ima o svim mobilnim specifikacije (znate na koji mislim nego da ne pisem ako je zabranjeno)? Pitam jer ovdje gdje sam zvao nemaju 1020 a za Samsung ce mi znati reci tek u ponedjeljak.

da ima xenon, sto bolju kameru, da su slike ostre/jasne, a ako je moguce i na komjuteru, da slika brzo, tj. da brzo nakon klika bude i gotovo, i da kosta nov 170 evra....

da ume da vozi kola, cisti kucu, sprema rucak, kuva kafu, masira stopala?

a da ti nabavis jednu kineskinju slikarku sa reflektorom?

Ispade sprdnja, ali tu cijenu nisam napisao napamet nego gledajuci cijene na ovom sajtu. Evo pa poredi sa nasim. Jedini problem je sto ga tu trenutno nema. Tj. nijednog od ponudjenih pa cekam da zovem ovu radnju u ponedjeljak jer su rekli da tad dobijajaju listu.

Evo par primjera:

http://www.mediamarkt.de/mcs/product/_HTC-Desire-626G-DS,48353,2022761.html?langId=-3
http://mobilnisvet.com/mobilni/4765/HTC/Desire-626G+

http://www.mediamarkt.de/mcs/product/_LG-G4,48353,2078642.html?langId=-3#technische-daten
http://mobilnisvet.com/mobilni/4798/LG/G4

Ima i jos ali kad sam vidio cijenu ovog prvog, onda sam krenuo da se raspitujem i za druge radnje osim tih sto imaju na ovom i eponudi. Nijedan od ovih me ne zzanima nego sam prvo na njih nabasao.

Nije mi u interesu niti mi je palo na pamet da bilo koga zezam nego da mi pomognete oko stvari u koje se stvarno ne razumijem. Mislio sam samo da ima vise ovih sto imaju pravi blic, ali ste mi pokazali da nema i hvala vam na tome. Javicu kad se cujem sa ovima da li imaju i koliko kosta pa mogu da saljem i broj i adresu radnje ako nekom jos bude odgovaralo.

Ovako stoje stvari. Ona radnja kod nas nema K zoom pa sam nasao ovdje. Sta mislite? I koju karticu uzeti, tj. isplati li se ova (i odgovara li za ovu vrstu telefona, ne mislim na to da li je microSD posto to jest nego brzina i ostalo) od 32 sto nude ispod? Ili je nju bolje kupiti ovdje?

Steluk, kako ga cuvas, jesi uzimao neku masku i gdje i kako se ponasa kad se poprska ili bude u dzepu sa kljucevima ili necim slicnim?

jedino ako zivis u nemackoj. ovde ide plus 30 % carina. memorisku samo u ozbiljnim radnjama. nikako divlje, kinesko. i do 32 g puna kapa.
http://www.kupujemprodajem.com/Samsung-Galaxy-K-zoom-27019876-oglas.htm?filter_id=13581620
vidi kod ovoga. nisam proveravao. ukucaj na guglu i dobices brate na sto mesta prodaju.
u dzep gde stavim mobi, nikada nesto drugo nestavljam, a kamoli kljuceve. razumem zene sa svojim torbama, ali musko da gura mobi i kljuceve u isti dzep? nerazumem ?
http://www.topmobilni.rs/proizvodjaci/samsung/galaxy-k-zoom

Imam tamo rodjaka pa bi on preuzeo, nego me sad muci sto sam platio, pa oni rekli da sam trazio povrat i kao mi vratili preko Paypala, a para jos nema. Je li ko ima slicne probleme?

A za drzanje u dzepu pitam jer stvarno ne znam kako se ljudi ophode i sta znace one zastite ekrana pa zato. Hvala u svakom slucaju. Ni ove sajtove nisam imao.

posto je ovaj moj, K malo veca budza, leti ga nosim u tasni. tasnu-torbicu pravim sam. isecem, uzmem neki dzep sa rajfeslusom od neke torbe, ranca, pa okacim gurtne, kais preko ramena. ako je mekana tkanina, stavim karton unutra. nista sladje nego sam svoj majstor. zimi ga nosim u gornjim dzepovima jakne, nikad u levom.

Pitacu ovde da ne otvaram novu temu.
Na sta treba da se obrati paznja kad se kupuje polovna Nokia 808 i znam da moze Viber na nju samo nisam siguran da li to necemu valja?

viber je mucenje na 808, ali radi. preporucujem ti whatsapp koji radi perfekto. sto se tice samog telefona, ne pati od nekih poznatih problema, tako da ga proveri standardno, kao i svaki drugi fon.

Da se javim da ne mislite da sam iskulirao. Cekao sam da mi Paypal vrati pare (to je trajalo oko 7 dana) i sad je rodjak narucio. Na onom sajtu je kostao 260 eura sa garancijom od godinu dana i otkljucan. Ne ocekujem ga uskoro tako da javljam kad dobijem kakvi su utisci. Ako naletite da znate neku radnju u Beogradu ili Kragujevcu da ima dobru futrolu za njega, javljajte.

Maska je stigla relativno brzo (s obzirom na to da je iz Kine - 10 dana) ali dzaba kad nije dobra za ono sto se reklamira, tj. ono sto treba da stiti kameru ne moze da stoji.

Razlog sto nisam pisao dosad je sto nisam imao telefon sve do sada. Tek nedavno je stigao i zasad sam stvarno odusevljen. Ako ko ima neki pametan savjet da ne napravim neku pocetnicku gresku i ako imate savjet za neku osnovnu literaturu za rukovanje aparatom, tacnije fotografiju, saljite.

Inace, u kutiji sam dobio i neke magnete i uz njih jos nesto sto se kao lijepi i dvije okrugle kao plasticna sociva. Za sta li je to?

Vrh Dno