Šta je novo?

Smart Card Reader Gemalto PC USB-TR

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Da li neko ima kontakt sa doticnim citacom kartica, da li i kako moze da se koristi za iscitavanje licne karte, saobracajne, vozacke a namenjen je za elektronski sertifikat. Kada sam ga povezao sa PC sam je instalirao driver i samo sam uspeo prvi put da ocitam licnu kartu i posle vise ne, da li neko zna u cemu je problem?

To je standardni reader koji barem Raiffeisen a i neke druge banke daju za e-banking. Ja sam bez problema citao LK njime.
Trenutno koristim slucajno Intesin CR, ali je isto Gemalto driver.

Koji OS koristis? Da li ti je trenutno prepoznat korektno u Device Manageru?

Konacno je proradio sto se tice lk greska je bila u driver-u. Da li mzda znas sa kojom aplikacijom bih mogao da iscitam elektronski potpis?

Sa LK? Uz CELIK. Moze i lozinka da se promeni njime (ako znas trenutnu). Barem za onaj iz MUP-a, verovatno i za sve ostale koji mogu da se koriste za PU, ako ti za to treba provera.

Ne, treba mi aplikacija sa kojom mogu da proverim podatke koji su uneti u (elektronskoj kartici za elektronski potpis) ovo mi treba zbog firme jer postoji neki rok u slucaju greske da bi reklamirao a i zbog podnosenja dokumenata elektronskim putem?

Idi na (sve je detaljno objašnjeno):
http://ca.mup.gov.rs/download.html

Čelik (nova verzija) čita LK i proverava elektronski potpis. Aplikacija čita samo javne podatke, postoje i podatci koji se mogu očitati (i menjati) samo od strane policiske uprave.

e-Doc Signer potpisuje dokumente

Middleware služi za promenu pasvorda na LK

Hoces da kazes da pomocu aplikacije Čelik mogu da procitam podatke unete u KVALIFIKOVANI ELEKTRONSKI SERIFIKAT PRIVREDNE KOMORE SRBIJE?

Da li je neko uspeo da podnese poresku prijavu preko portala e-porezi ja se DUBOKO IZVINJAVAM SVIMA znam da nije ta tema za ovaj forum ali pretpostavljam da jos neko sa foruma ima elektronski sertifikat i ovakav neki citac kartica, moze odgovor na pm. Hvala, i jos jednom se izvinjavam forumu.

Ja nisam licno, ali moj potpis jeste koriscen za to. Namucio sam se iskreno dok sam uspeo da dodam knjigovodju kao ovlasceno lice koristeci taj sertifikat. Trebalo nam je barem pola sata, bez preterivanja, a to treba biti max. 2 minuta.

Ovo jeste tehnicka strana, evo ti sta smo mi morali da radimo na mom racunaru, pa se nadam da je do toga. Ako ne, onda vec ne znam :(

Elem, instaliraj, IAKO KAZE DA NIJE ZA WINDOWS VISTA/7, sve sa pomenute download stranice (http://ca.mup.gov.rs/download.html). Znaci, i Celik i eDocSinger i CSP i RSIDCardMW (i 32 ili 64-bitni, neki mogu oba da se instaliraju, neke ne, ne secam se koje - sve instaliraj koje mogu). NEBITNO sto kazu da nije potrebno za Vista/7, ipak je potrebno!

U browseru (najbolje je da koristis IE, koliko sam video, ili Operu, iz Chrome/FFox-a nisam uspeo nista da uradim) podesi da ti sajt bude u Trusted sites. Ako nemas Javu, instaliraj je. Ako nije podesena da sve pusta bez problema, idi u Control Panel, Java CP applet pokreni, i pod Security, ukljuci (ako nije) "Enable Java content in browsers", Security level podesi na LOW.
Vrati na predjasnje Security podesavanje kada zavris, ali tokom rada nece moci na High da bude sigurno. (restartuje browser). Moras da koristis 32-bit browser :)

Posle toga bi trebalo da mozes da se prijavis bez problema na sajt.
Ako je problem posle ovoga, verovatno je onda jos uhodavanje, tj. problem sajta, a ne citaca. Javi dokle si stigao.

Uspeo sam da se ukopcam na site-u PU problem je bio u gluposti java. Ako nekog interesuje mogu reci postupno korak po korak.

Postuj, ja sam to odavno uradio, da ne bi posle bilo "kasno" i zbrzavanje, pa se ne secam detalja (a posle toga mi nije trebalo).
Sigurno ce jos nekome trebati ceo postupak. Instalacija svih alatki sa gornje strane je definitivno neophodna.

Postupak instalacije Smart Card Reader gemalto USB-TR Windows OS za Kvalifikovani Elektronski Sertifikat PKS
sa site http://www.pks.rs/Usluge.aspx?IDUsluge=4&t=2 u download sekcija instalirati sledecim redosledom:

1 - instalacija driver-a > Gemalto PC USB (u zavisnosti do sistema x86/x64)
posle instalacije prikljuciti Card Reader i sacekati da ga PC prepozna
uputstvo > Instalacija hardvera i softvera

2 - instalacija software > TrustEdgeID (u zavisnosti do sistema x86/x64) TrustEdgeID_x32_v2.2.0.4 ili TrustEdgeID_x64_v2.2.0.4

3 - instalacija sertifikata > Sertifikati PKS CA - Download mogu se instalirati sva 3 ali dovoljno su 2
prvo PKSCARoot.crt, pa posle PKSCAClass1.crt a treci je PKSCAClass2.crt
uputstvo > Preuzimanje i instalacija sertifikata PKS CA

4 - i kada pokusate da pristupite site-u PU trazice javu (ovo govorim za firefox) i kada to instalirate moci cete da pristupite site-u PU.

5 - ako hocete da promeite PIN cod > uputstvo > http://217.24.23.93/SADRZAJ/Files/Sertifikaciono telo/Korisnicka uputstva/Promena PIN koda.pdf
aplikacija za promene PIN code > http://217.24.23.93/SADRZAJ/Files/Sertifikaciono telo/Download sekcija/pintool.zip

Mali offtopic, ali u slicne svrhe, ako neko treba da obnovi sertifikat za Officebanking kod Intese, iz nekog glupog razloga mora nekoliko ActiveX kontrola da se zasebno enabluju, izmedju cega treba zatvoriti i otvoriti Manage Add-ons, jer se NE pojavljuju neke pre nego sto su neke druge Enabled. Konkretno, imao sam tri, jedna disabled, enablovao sam je, zatvorio Manage add-ons, vratio se tu, sada ih je 4 - isto uradio - sada ih je 5 :)

Nazad
Vrh Dno