Šta je novo?

Smanjenje obrtaja kulera

sci

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2006
Poena
304
undefined
ploca je chaintech 7aia5 Kako da smanjim broj obrtaja procesorskog kulera. Moze li iz biosa??? Radi na 5200-5400 hladi kao besan, ali se cuje kao lokomotiva.

Prilozi

• chaintech_7aia5e.jpg
    chaintech_7aia5e.jpg
    28.8 KB · Pregleda: 81
qpi manje bucan (sporiji) qler?

Kako rece covek, zaviri malo u novcanik ali ako nisi u mogucnosti da odvojis tih nekoliko stotina dinara preseci crvenu zicu i zalemi na red nekoliko dioda dok ne dobijes zeljeni rezultat. Svaka skida oko 0,6 V.

undefined ploca je chaintech 7aia5 Kako da smanjim broj obrtaja procesorskog kulera. Moze li iz biosa??? Radi na 5200-5400 hladi kao besan, ali se cuje kao lokomotiva.
Na nekim plochama imash u BIOS-u opciju da Fan "juri" zadatu temperaturu.Cesto se naziva"target temp" ili sl.Tu mu odredis da juri 55C-npr.
U slucaju da nemas tu opciju,preporucujem neki od kontrolnih panela koji se kache na deo kucista predvidjen za ROM drive i sl.Ja lichno imam "Aerogate" firme Cooler master.Cena je negde oko 45EU(bila).Sta time dobijash?Pa evo:
ima 4 sondice koje su u vidu kabla na chijem kraju je senzor.Termalne senzore mozes postaviti na "kritichne" tachke ploche i podesiti alarm za odredjene temperature.
Takodje imash,4 kablica na koje mozes kaciti ventilatore.Tako npr.mozes nakaciti Fan od CPU,chip seta,graficke i sl.Preko kontrolnog panela mozes podesavati broj obrtaja ventilatora.Ovo zapravo radi na principu obaranja volt-aze Fan-ova pa samim tim i RPM-a.Tako ces ,na primer,na ovoj slici videti O rpm-a za cpu,plochu i ostalo.To je zato sto program kontrolise sve to preko BIOS-a a Aerogate kontrola nije u tom sklopu.

Prilozi

• temperatura na default....jpg
    temperatura na default....jpg
    88.5 KB · Pregleda: 80
  • aerogateIII.jpg
    aerogateIII.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 61
  • aerogate inside.jpg
    aerogate inside.jpg
    30.8 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
Smanjio sam mu preko mulex-a voltazu na 7v i sad je procesor na max 44* a ranije je bio na 38-39 stepeni. Do koje temp. nije frka??? I mogu li i kako da smanjim napon kulera na napajanju? Sad mi je on najbucniji. I voleo bih da mi kazete za neki program koji ima alarm za temperaturu??

Kada ga cepas u igricama npr. do 60c.Ako moze sa tim brojem rpm.da izgura ovoliko onda je ok.Idi na chaintech sajt pa vidi dali ima aplikacija za monitoring i alarmiranje temperature.Trebalo bi da ima.ako neces tako onda imas npr.Motherboard monitor program.Treba da se podesi ali kad ga namestis,radi OK.

vidi da li u biosu imas opciju cool & quiet(ako nisam dobro napisao molim da me ispravite) samo je ukljuci i cooler ce da juri temperaturu

Poslednja izmena:
Ne postoji cool & quiet na toj plochi.

dobrosavke je napisao(la):
Mozes prosto napraviti da vezes potenciometar redno na kabel za napajanje kulera. Time ces smanjiti napon i istovremeno i broj obrtaja kulera.

Pa to bas i ne mozes da uradis. Razlog je sledeci -- sto vise budes obarao napon to ce se vise grejati potenciometar dok ne izgori grafit na njemu i ne prestane da radi cooler. A onda... zna se sta biva. Naravno uvek mozes zicani potenciometar da stavis. :d

Nemam tu opciju u biosu, nego, mogu li da oborim broj obrtaja kulera napajanja(sad je on najbucniji, a procesorski radi do max. 45 stepeni i super je tih na 7v)

Bolje ti je da ga zamenis sa nekim kvalitetnijim cooler-om,
koji ima veci protok vazduha.

Nazad
Vrh Dno