Šta je novo?

Smanjenje memorije na disku

Učlanjen(a)
13.06.2021
Poena
25
Zdravo svima,
Pre neki dan mi se desilo da mi se naglo smanjio slobodan prostor na jednom disku. Za oko 20 GB. Sta da radim? Sta je to? Da li da koristim disk cleanup? Da li to brise sve filove?
Pre nego sto sam to primetio obrisao sam Microsoft Teams. Moguce je da sam nesto jos cackao oko torrenta.

Provo pranađi šta je zauzelo toliko prostora
1689317200349.png

Povećanje viruelne memorije uzima prostor na disku. Povećanje radne memorije uzima prostor za disku, kako za virtuelnu, tako i za fajl za hibernaciju.

Razni programi, kao što je npr. VirtualBox, prilikom čuvanja trenutnog stanja (snapshot) pravi ogromne datoteke.

Windows 10, pre nego što će preći na neku sledeću iteraciju, čuva ogromne foldere, po par desetina gigabajta.

Neki virusi "rade svoj posao"...

Ima više razloga zašto se smanjenje prostora na disku može desiti.

Windows.old se stvara posle većih updejta
Pogledaj i Downloads folder.
Uradi disk clenup. možeš sve da štikliraš samo pazi na Downloads.

disk cleaner kao sto Mike rece, ok je npr i ccleaner s tim da pogasi apdejte, startowanje uz windows i te ostale *izdarije

Ako koristiš Egde, ume on opasno da kešira, ja pre neki dan obrisao 20GB.

Kao što rekoše iznad - disk cleanup, proveri AppData, možeš ugasiti hibernaciju ukoliko je ne koristiš (cmd kao admin pa powercfg -h off), time se briše i Hiberfil.sys koji je uglavnom veličine tvog RAM-a.

Još jedan odličan program za listanje je TreeSize

::eek:fftopic::
možeš ugasiti hibernaciju ukoliko je ne koristiš (cmd kao admin pa powercfg -h off)
Isključivanje hibernacije će usporiti pokretanje operativnog sistema nakon regularnog isključivanja. S druge strane, dobiće taj prostor veličine iste kao ram memorija, a ni upisani gigabajti neće "trošiti" sistemski ssd.

Hibernacija ima samo jednu ulogu, Da pri startovanju nastavi tačno onako kako je bilo kada je kompjuter ugašen. Recimo da ima jedan program koji je u radu. Kada se ugasi PC sa hibernacijom snimi se šta radi i onda pri paljenju nastavi na istom mestu,ne mora ponovoda se aktivira program i učitavaju podaci. Recimo (malo preuveličavanje) pišeš knjigu u Word-u, stigneš do neke stranice ili poglavlja i pri paljenju nastaviš da pišeš na istom mestu. To uspori boot ali ti ne trebaju dodatne radnje.
Za normalno butovanje ne pomaže ništa samo "troši" mesto na disku.

Nazad
Vrh Dno