Šta je novo?

Smanjenje carina na robu iz EU

sonus70

Slavan
Učlanjen(a)
20.10.2006
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3 3200U with Radeon Vega Mobile Gfx 2.60 GHz
RAM
8
GPU
integra
Storage
ssd
Laptop
HP 255 g7
Tablet
Samsung Active tab 7
Mobilni telefon
Realme
Pametni uređaji
Supruga
Pristup internetu
  1. Optički internet
MOžda sam promašio sobu neka mod premesti gde treba.

Elem, od 1.1.2012. je smanjena carina na robu iz EU
B92 link
NoviMagazin link
Nema više ni troška zelenog kartona.
Pošto već planiram da odem do Segedina i pazarim TV razmišljam da se ponovim i za neku komponenticu ako se isplati.
Kakve su tamo cene, isplati li se? I još bolje ako neko zna neku radnju tamo da me uputi.
Gledam kojekakve .hu sajtove ali je to katastrofa za snaći se, "slabo divanim madžarski" .
I kako ide sa carinjenjem, Samasung 32ue5000 izađe kad vratim afu oko 280€. Koliko će da me rebne carinik na to? 6% ili 6%+još nešto.
Ajde BenchSubotičani, pomagajte, garant ste to već doktorirali .

18% je PDV i 10% carine - tako ide kad prelazis kao fizicko lice. Da bi mogao da ides na 8% (to ide na IT opremu ne televizor koliko znam?), moras da prodjes spedicijom :)

Dakle nema sverc-komerc :D

Prvo 10% carine pa onda 18% na ukupan iznos. Onako bi platio taksu na porez, a ovako samo porez na taksu. :)

U konkretnom slucaju (280+10%)+18% = 363,5 EUR.
Dadzbine drzavi placas u dinarima ali za obracun uzimaju neki njihov kurs koji odredjuju jednom nedeljno, od prilike srednji kurs NBS u ponedeljak.
Racunaj jos nekih 2% na razlikama u kursu menjacnice i carine.

18% je PDV i 10% carine - tako ide kad prelazis kao fizicko lice. Da bi mogao da ides na 8% (to ide na IT opremu ne televizor koliko znam?), moras da prodjes spedicijom :)

TV prijemnici iz EU će se cariniti sa šest, umesto sa 8,3 odsto i ista stopa primenjivaće se i na radio-aparate za vozila, sa CD plejerom“, istakla je Nadica Pantović dodajući da će za frižidere biti snižena carina sa četiri na dva odsto. Sa linka koji sam okačio.

No nebitno sad da li je 6 ili 10% , to u mojim troškovima izlazi desetak evra razlike. Znači na cena + carina rebnuće me još 18% (oko 50 € za onaj tv) . OK, nije strašno, otprilike kao i kod onih tipova što valjaju te aparate preko oglasa. Možda čak i koji evrić jeftinije. A usput i malo procunjam po Segedinu, nisam bio 18 godina tamo.

@mistermrva
na drugom nekom forumu sam pročitao da 220V više na radi papire za povraćaj AFA-e pa ispadaju iz priče. A i mislio sam ovako generalno, jesu li jeftiniji za pc komponente da ne babrim sad artikal po artikal. Tipa "kućišta i oprema su jeftiniji, grafike, ploče i procesori nisu".

http://www.edigital.hu/
E sad dal vracaju AFA ili ne ne znam ako neko ima iskustva sa njima konkretno neka napise.
Zar se taj porez (AFA) ne vraca kod svih ? Zasto bi placali porez ako nismo drzavljani te zemlje? Cisto pitam posto nisam upoznat sa ovim propisima.

TV prijemnici iz EU će se cariniti sa šest, umesto sa 8,3 odsto i ista stopa primenjivaće se i na radio-aparate za vozila, sa CD plejerom“, istakla je Nadica Pantović dodajući da će za frižidere biti snižena carina sa četiri na dva odsto. Sa linka koji sam okačio.

To vazi samo za firme kad uvoze i rade spediciju, fizicka lica na granici rade carinjenje po ubrzanom postupku pa je za SVE carina 10% a PDV 18% (cak i za ono za sta je inace carina veca - tipa dietary supplements).

Samo bih da pitam sto se povracaja poreza tice, cuo sam da za povracaj u kesu mora da se ode posle nedelju-dve na granicu te zemlje? Jel moze da se navede racun u banci na koji ce se uplatiti porez?
Nije da planiram nesto uskoro da uvozim na svoju ruku, samo me zanima informativno :)

Nadam se da ova uredba za carinu vazi i za automobile.

220volt je bio prestao da vraca porez pa su onda kako sam negde procitao opet poceli, mozes da im pustis mail i pitas.

Dule, ranije je moglo preko banke, secam se da su mom caletu tako uplatili, ali mi se cini da je za to naplacivana neka kao taksa. Tacnije, nisi dobijao iznos koji bi dobio u kesu, nego nesto manje...

A kad naši carine, koji iznos gledaju?

Najveci koji mogu da nadju na netu, uopste ne moraju da uvaze racun.

Pa ako imas validan racun iz te radnje - mora taj isti da se gleda, nema sta tu mnogo da se polemise. I to neto cifru, bez njihovog PDVa.
Ako nemas racun - e onda vec kako im se cefne...

2 Dule:
Moze i na racun, ali je onda bas kako ceftriaxone kaze - krajnja cifra se umanjuje za neki iznos.
Takodje, za neke stvari i neke radnje moze i isti dan da se vrati PDV (AFA), samo se vrnes preko granice i nazad u radnju. Nesto pak mora/moze tek nakon dan-dva... iliti u narednom navratu kad krenes put Madjarske :)

Poslednja izmena:
kakva glupost, imas fiskalni, na osnovu koga dobijes povracaj novca - a onda ti to nas carinik ne prizna...

Ko kaze da ti ne uvazavaju fiskalni??

To je ako nemas racun, fiskalni uvazuju sigurno.
Meni su nekoliko puta cak rekli da nadjem najnizu cenu bilo gde i samo odstampam. To samo kad traze u posti carinjenja mrzi ih, pa rade sta hoce i traze najvisu cenu.

To i ja kazem - samo ako nemas racun, mogu da odrape "odokativnu" cifru.

Vrh Dno