Šta je novo?

Small Office - pokrivanje wifi signalom

JohnnyB

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2007
Poena
345
Potrebna pomoc/savet.

Naime, preselili smo se u novi office koji je u stvari stan. U attachmentu dole je raspored stana.
Razvukao sam gbit mrezu do mesta gde ce biti kompjuteri (3 kom po kancelariji) i doveo svuda jos 2xrj45 na suprotni zid, za nedajboze.

konfiguracija nam je sledeca:
imamo sbb kablovski modem, brzina neta nam je 300/80, i na njega je vezan mikrotik ruter (RB2011UiAS-2HnD-IN). Na njega su zakaceni neki od prikljucaka i mrezni switch, u koji su dalje preko patch panela zakaceni ostali prikljucci iz kancelarija. Postavio sam i tu sliku.

E, sad, dok smo bili u manjem prostoru, rack nije bio ovoliko naguzvan, i mikrotik je pokrivao neke nase potrebe za wifi.
Medjutim, sad je lepo naguzvan u racku i naravno da je zbog interferencija wifi skoro neupotrebljiv.
To mi je bilo jasno da ce se desiti, ali prvenstveno nam je bilo bitno da on sluzi za rutiranje...

e, sad, ostaje da resim problem wifi po kancelarijama/terasi.

Moja neka ideja je bila da postavim na 2 mesta gde su ovi backup portovi neke access pointe.
plan mi je bio da u kancelarijama 8 i 10 na crtezu zauzmem po jedan port, taman je na tim mestima i struja.

Koliko se razumem, na oba bi trebalo da stavim isti ssid i pass, samo da im promenim kanal i to bi trebalo da radi kako treba.

Moja pitanja su:
da li ce to sljakati kako sam zamislio
preporuka za AP (moja neka ideja je dual band AP 2.4Ghz i 5Ghz, AC 1200 standard, mislim da je to dovoljno, jer je svuda zicna Gbit mreza)
da li postoji neko resenje koje je lakse/bolje (wifi mesh?)
budzet ne postoji, ali sam geldao nesto u rangu TP-Link TL-WA1201 access point, koji je 8500 rsd po komadu , pa x2.

Hvala na preporukama...

Prilozi

• office.jpg
    office.jpg
    199.7 KB · Pregleda: 36
  • rack.jpg
    rack.jpg
    57.8 KB · Pregleda: 35
Nazad
Vrh Dno