Šta je novo?

slucajan pad interneta na planetu zemlju

Dusan87

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Kad je internet ( mislim na web strane,ne na citavu istoriju ) poceo da se koristi kod nas a kad u svetu ? Ja mislim da su ljudi poceli da surfuju negde 1991-e ali nisam siguran.

Tja... pa guglaj malo. Ja znam da sam prvi put iskusio surf kada sam upisao fax, 1995. godine, preko dial-in-a akademske mreze. Eh, surf na 2400 modemu, to je bilo neshto ;)

Naravno prvo ga je koristila USA Army, za cije potrebe je i izmisljen. Nista nije slucajno.

Ne znam kad je svet valjda 91,2 ja sma 97:)

Dandy je napisao(la):
Eh, surf na 2400 modemu, to je bilo neshto ;)
BBSovi su radili neviđeno kilavo na 2400 modemu, trebalo je 10tak sekundi da se iscrta ceo ekran, mogu samo da zamislim kako je išao surf :)

koji surf?
s pocetka devedesetih nije bilo surfa i httpa

ma bre BBS je bio nesto! pa razmena uzasno skeniranih xxx slika! :d

odmah se videlo sta ce da caruje net-om....

Ja sam prvi put iskusio net '99. Tada sam prvi put otvorio svoj nalog na Yahoo-u. Mislim da je [email protected] nalog, a sifra ****** :D

jddipqd je napisao(la):
BBSovi su radili neviđeno kilavo na 2400 modemu, trebalo je 10tak sekundi da se iscrta ceo ekran, mogu samo da zamislim kako je išao surf :)
Hehe, pa tek modemi bez hw error korekcije, pa ti iskoci gomila djubreta na ekranu kada linija 'prokrchi' :D
Ali secam se kako sam otkinuo na trade wars koji je mogao da se igra na par BBS-ova tada. Moja prva on-line multiplayer igra.
Btw, jel se seca neko gopher-a? Pa lynx na unix-u, tekstualni web browser. Kako je samo bio brz :p

Ukratko:

- 1958 osnovana ARPA
- 1965 prva uspostavljena veza između dva modema kroz telefonsku liniju (1200bps)
- 1966 ARPANET
- 1969 prvi link između UCLA i Stanford univerziteta
- 1971 prvi korisnički terminali i prva upotreba @ znaka u e-mail adresama
- 1972 specifikacija telnet protokola
- 1973 prva međunarodna konekcija (University College of London -> ARPANET)
- 1979 USENET
- osamdesete generalno: TCP/IP (ne znam tačnu godinu)
- 1984 DNS sistem
- 1985 prvi domen (symbolics.com)
- 1991 www

ostalo je istorija :)

Kod nas mislim 95-96,tad sam ja poceo da odlazim u RCUB,da bih preko njihovih terminala irc-ovao sa ljudima sa PMF-a....strasno :)

Nazad
Vrh Dno