Šta je novo?

Periferni uređaji Slušalice do 170€?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

DaniloJ

Zapažen
Učlanjen(a)
09.03.2024
Poena
15
Pozdrav, želeo bih da kupim prve "ozbiljnije" slušalice jer mi se trenutne raspadaju. Glavni kriterijum je kvalitet izrade i mogućnost lake popravke kod kuće. Zvuk, udobnost i težina dolaze tek na drugom mestu.

Budžet mi je 170€ odnosno 20.000din. Slušalice ne moraju da imaju mikrofon, ne moraju da budu bežične i moraju da budu dovoljno lake za pokretanje na kompjuteru bez amplifiera. (Znači impedansa ispod 100-120 oma) Koristio bi ih za kompjuterom za slušanje muzike, gledanje filmova i igrice.

Ono što sam našao do sada je sledeće:
  • Koss KSC75 - 20€, bass verovatno plitak jer su mali drajveri i ne postoji izolacija, jeftina izrada, lagane, potencijalno neudobne za duže sesije. (Dobre jedino kao neka "prelazna varijanta" koja ne bi izdržala duže od godinu dana dnevne upotrebe)
  • Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm - 130€, deluju solidno za cenu, ljudi se žale na kvalitet zvuka i kablić ne može da se skine (postoji i novija X verzija koja ima to ali je više od 50€ skuplja što mislim da nije isplativo).
  • Audio Technica M50x ili R50x - 170€, jeftinija izrada od Beyerdynamica, glavna mana im je cena.
  • Beyerdynamic DT 990 Pro - 160€, u principu open back DT 770 ali se dosta ljudi žali da je zvuk katastrofa.
  • Sennheiser 560s - 160€, navodno najbolje što se zvuka tiče, mana im je kvalitet izrade i dizajn
  • FiiO FT1 - 170€, najbolji zvuk od svih na ovoj listi ali su previše nove na tržištu i još uvek se ne zna koliko su kvalitetne (ljudi koji su kupili kažu da je kvalitet katastrofa iako su izrađene od drvenih i metalnih delova).

Nemam budžet za Sennheiser 600 seriju tako da oni otpadaju iako je završna izrada bolja.

Dakle, potrebno mi je nešto što će izdržati 5-10+ godina svakodnevne upotrebe. Svake gaming slušalice do sada (JBL Quantum 100, Logitech G935) su mi pukle za 2-3 godine baš kod sastava rajfa sa slušalicom tj. obično gde su svi oni delovi za rotiranje same školjke.

P.S. Nisam razmatrao IEM-ove iz 3 glavna razloga:
1. Upitna udobnost - Ne znam da li bih se navikao na duže sesije sa njima u ušima.
2. Nedostatak basa i "okruženja" - Mali drajveri fizički ne mogu da stvore slično okruženje kao zatvorene/otvorene slušalice.
3. Redovno čišćenje - Ne čistim slušalice redovno, a imajući u vidu da se uši svakodnevno napune voskom to bi predstavljao problem za bubice.

Naravno, ukoliko je moguće otkloniti ove nedostatke ili ja nisam u pravu, svamako preporučite i IEM modele, nisam imao vremena da se pozabavim njima tako da mi sve x Crinacle deluje okej.

Ja sam veoma zadovoljan sa 560s.
Da, plastikaneri su ali mi traju već 3 godine (i kupljene polovne) bez problema, uz više padova na pod bez posledica. Vrlo udobne, takođe. Kvalitetan kabl je lako naći na Aliju, dobre padove malo teže jer menjaju zvuk na gore a originalni nisu baš jeftini.
O zvuku nemam mnogo komentara, sve može da se pročita po netu...odlične allround slušalice.

Nemoj ni da razmatraš slušalice kojima ne možeš da zameniš kabl, to je traženje đavola.

Za FiiO sam čuo da zvuče dobro ali kao i za sav Chi-fi važi da je kontrola kvaliteta hit & miss...

Audio-Technica ATH-M40x. Zamenjivi padovi - ima ih na Aliju za smešne pare, zamenjiv kabl, odlični drajveri. Iako su im kućišta plastična, kao i nosači istih, korsitim ih već 8 godina bez problema. Mana - možda greju uši više od drugih - takav je materijal padova zbog zvučne izolacije.

Nabrojao si svašta, među kojima su modeli za specifične studijske poslove (te slušalice nisu krš, nego jednostavno nisu baš idealne za ''casual'' upotrebu).

Za te pare - HD 560s (od modela sa open/semi-open dizajnom) ili FiiO FT1 (closed-back dizajn). Sennheiser su bolje za gaming, FiiO u tehničkom smislu nemaju bolji zvuk ali imaju zabavniji tjuning i jači bas, što mnogima više odgovara.
Ili ako imaš opciju da ti neko donese slušalice iz EU, ili naručuješ preko Amazona, onda možda nalete Beyerdynamic MMX 300 MK2 za 170-200$ npr.

Ovako sto se tice IEM-ova sve zavisi takodje isto sve zavisi i sta slusas i sta zelis. Ja recimo imam vec 4 godine 7hz Timeless i odlicne su. Takodje ja sam tip osobe koji ne voli jak bas pa mi i zato odgovaraju ali ipak imaju dovoljno basa. Slusao sam ih isto i na preskupom pojacalu iz Koreje itekako su dobro svirale i imale bas puno prostora. Ali isto kao sto je Juro rekao, sa Chi-fi je bas hit or miss QA. Recimo meni moje Timeless sve su prezivele ( upale su mi u kafu 100 puta ) ali nekima recimo su crkle vrlo brzo.
To je ono glavno sto bi ti rekao, da ono sto najvise volis da slusas da onda od toga pocnes. Pritom to ti kazem kao neko ko ima sigurno preko 10 razlicitih slusalica. i sigruno isto toliko DACova.
Kolega sa mog posla ima ATH-M40x i jako su udobne za dugo slusanje plus imaju bas dosta prostora. Ja sam ih slusao preko Chorda Moja i bio sam iznenadjen. Doduse mozda malo jaci bas imaju ali opet nisam ljubitelj istog.

Ali mozes delove da nadjes dosta na Aliju sada. Iskren da budem od svega ovoga ja bih uzeo HD560s, jer licno open back slusalice budu mi udobnije za dugo slusanje.

Pogledaj isto i AKG K701 to isto moze da bude zanimljivo

Poslednja izmena:
Nemoj ni da razmatraš slušalice kojima ne možeš da zameniš kabl, to je traženje đavola.
U kom smislu? Nikada ni sa bubicama ni sa headsetima nisam imao problem sa (spoljašnjim) kablom, eventualno unutar samih školjki ali i to bi se rešilo sa lemilicom svakako. Razumem zašto bi mogao da bude problem, ako se neko saplete i iščupa audio jack može da ga iskrivi i uništi skroz.
Audio-Technica ATH-M40x. Zamenjivi padovi - ima ih na Aliju za smešne pare, zamenjiv kabl, odlični drajveri. Iako su im kućišta plastična, kao i nosači istih, korsitim ih već 8 godina bez problema. Mana - možda greju uši više od drugih - takav je materijal padova zbog zvučne izolacije.
Kakva je udobnost? Čuo sam da nisu najudobnije za duže sesije, a što se tiče samog modela M50x mi deluje za nijansu robusnije iako je tjuning za nijansu lošiji.
Nabrojao si svašta, među kojima su modeli za specifične studijske poslove (te slušalice nisu krš, nego jednostavno nisu baš idealne za ''casual'' upotrebu).

Za te pare - HD 560s (od modela sa open/semi-open dizajnom) ili FiiO FT1 (closed-back dizajn). Sennheiser su bolje za gaming, FiiO u tehničkom smislu nemaju bolji zvuk ali imaju zabavniji tjuning i jači bas, što mnogima više odgovara.
Ili ako imaš opciju da ti neko donese slušalice iz EU, ili naručuješ preko Amazona, onda možda nalete Beyerdynamic MMX 300 MK2 za 170-200$ npr.
Da, svestan sam da ne ciljaju baš Harmon krivu. FiiO istina važi za verovatno i najbolje podešen zvuk od svih ovih ali sam video da je reddit pun razočaranih ljudi kojima su te sluške počele da se raspadaju nakon nepunih godinu dana (odlepljivanje padova, zveckanje šrafova oko šarke itd). Pogledaću Beyerdynamic MMX, hvala na preporuci.

Poslednja izmena:
M40x/M50x su ok, ali nisu baš optimalne za gaming.

K701 je stari model, sa bass light/neutral-bright zvukom, koji će nekima biti sterilan, dosadan, mada su dobre za gaming (posebno uz EQ).
https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/akg/k701/

Od AKG bih pre gledao K712 Pro, mada je pitanje koliko se isplate pored HD 560s za 20k din.
https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/akg/k712/

HD 560s (uz custom EQ) ili upariti ih sa iFi Zen DAC (koji ima bass boost) i to je to za te pare, teško da može primetno bolje.
https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brands-s-se/hd-560s/

HD 560s (uz custom EQ) ili upariti ih sa iFi Zen DAC (koji ima bass boost) i to je to za te pare, teško da može primetno bolje.
https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brands-s-se/hd-560s/
Bas mi nije neki ogroman problem dok god je barem malčice prisutan. Jel može HD560s da radi bez aplifiera na računaru tj. da nisu previše tihe?

Jedino što mi se ne dopada kod Sennheisera je sam dizajn i to ne u smislu lepote nego izdržljivosti, nekako mi ta plastika koja rotira slušalicu deluje lako lomljivo. Osim toga nemam drugih primedbi, uzeo bih taj model (iako je možda "dosadan" za slušanje jer nema onaj V profil).

Prilozi

• Screenshot_20251030_171841_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
    Screenshot_20251030_171841_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
    714.5 KB · Pregleda: 13
U kom smislu? Nikada ni sa bubicama ni sa headsetima nisam imao problem sa (spoljašnjim) kablom, eventualno unutar samih školjki ali i to bi se rešilo sa lemilicom svakako. Razumem zašto bi mogao da bude problem, ako se neko saplete i iščupa audio jack može da ga iskrivi i uništi skroz.

Kakva je udobnost? Čuo sam da nisu najudobnije za duže sesije, a što se tiče samog modela M50x mi deluje za nijansu robusnije iako je tjuning za nijansu lošiji.

Da, svestan sam da ne ciljaju baš Harmon krivu. FiiO istina važi za verovatno i najbolje podešen zvuk od svih ovih ali sam video da je reddit pun razočaranih ljudi kojima su te sluške počele da se raspadaju nakon nepunih godinu dana (odlepljivanje padova, zveckanje šrafova oko šarke itd). Pogledaću Beyerdynamic MMX, hvala na preporuci.
Audio-Technica ATH-M40x su udobne, nemam zamerki. Po meni su kompromis za svakodnevno slušanje, iako su deklarisane kao studijski model. Padove sam promenio tek posle pet godina, tada se veštačka koža na njima počela listati i kruniti - to se dešava koristio ih - ne koristio izgleda.

pa rece da ne bi china zbog kvaliteta izrade, zasto onda uopste i gledas china?

Za FT1 kažu sa su u novijim serijama ispravljeni QC problemi. Ipak, to ostaje kao potencijalna mana, jer ne možeš da znaš kojoj seriji pripadaju slušalice koje naše prodavnice trenutno imaju na stanju.

Ovde imaš poređenje FT1 sa raznim slušalicama.

a i ako ti se desi da pukne sraf, samo trazis da ti posalju spare (for free)

nisam jos to testirao, moje su i dalje kao nove

Za FT1 kažu sa su u novijim serijama ispravljeni QC problemi. Ipak, to ostaje kao potencijalna mana, jer ne možeš da znaš kojoj seriji pripadaju slušalice koje naše prodavnice trenutno imaju na stanju.

Ovde imaš poređenje FT1 sa raznim slušalicama.
Hvala za link.

Slažem se, niko ne zna koliko su stare na našim rafovima a osim toga model je generalno mlad i pitanje je kako će se tek pokazati, možda ima još (za sada skrivenih) boljki i to me najviše plaši.
a i ako ti se desi da pukne sraf, samo trazis da ti posalju spare (for free)

nisam jos to testirao, moje su i dalje kao nove
Kakvo ti je iskustvo sa kvalitetom izrade? Nisam znao da šalju dodatke besplatno, hvala na informaciji.

Ako izabereš HD 560s, i zvuk ti bude previše neutralan, dosadan, uvek imaš EQ na raspolaganju, npr. Oratory1990

Kakvo ti je iskustvo sa kvalitetom izrade? Nisam znao da šalju dodatke besplatno, hvala na informaciji.

moj primerak je savrsen :)

mislim zamenio sam kabl, ok je fabricki samo je malo "krut" pa ima neka "mikrofonija" kada se cese o telo
i dodao sam Capra comfort head strap, jer je njihov malo manje soft kada duze drzis slusalice na glavi (iako nisu teske)

ali sto se tice izrade slusalica sve je savrseno

Nazad
Vrh Dno