Šta je novo?

Slobodno medjunarodno povezivanje do kraja godine!?

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Jovan Radunović RATEL

citat

On je najavio da će problem biti rešen kada se usvoji pravilnik o međunarodnom povezivanju, koji će operaterima omogućiti da se direktno povežu sa stranim mrežama i internet nude korisnicima i drugim provajderima.

Za to je zainteresovano devet operatera, koji imaju dobru infrastrukturu, a usvajanje pravilnika i početak njegove primene očekuje se ove godine, kazao je on.

izvor:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=08&dd=29&nav_category=9&nav_id=315979

Ako bi se ovo ostvarilo to bi konacno bio ogroman korak za internet u nasoj zemlji...
Naravno ocekuje se zestok odgovor Telekoma.

Nadam se da će ovo nešto promeniti, ali nisam baš preveliki optimista.

Bilo bi fino da je pomenuo i brzinu koja je najniza u okruzenju. Nije sve samo u cijenama. Ali ok, odlicno da i ovo procitamo.

RATEL je izradio pravilnik i poslao ga Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo na procenu zakonitosti i ustavnosti i očekuje se da će uskoro biti usvojen i početi da se primenjuje, kazao je on.

:zgran:

Da li je moguće?

Ne znam zašto, ali ne verujem dok ne vidim. Ovo je previše dobro da bi bilo istinito.

Ovo je odlična vest! Živi bili pa videli šta time dobijamo (krajnji korisnici) :)

Kritika urodila plodom..
Mozda je mail koji sam uputio RATEL-u bio presudan.. hi..hi :banana:

khm (nema smajli koji kaslje)

Koliko se u Srbiji koristi Internet
20. avgust 2008. | 11:00 | Izvor: B92
Beograd -- Iako je upotreba Interneta u poslednjih nekoliko godina povećana, Srbija još uvek zaostaje za razvijenim evropskim zemljama.

Prema prošlogodišnjim podacima, u Srbiji je priključak za Internet imalo oko milion i tri stotine hiljada domaćinstava. Internet koristi oko 23 odsto građana i to uglavnom mladi starosti od 16 do 24 godine. U poređenju sa drugim zemljama Internenet usluge koriste se više nego u Bugarskoj i Grčkoj, ali zato čak tri puta manje od Slovenije, Nemačke ili Švedske.

Za pružanje Internet usluga u Srbiji je do sada registrivano 159 provajdera, i sem nekoliko dominantnih, radi se uglavnom o malim operaterima.

Kada je reč o odnosu cena i kvaliteta pruženih usluga, operateri se slažu da Srbija zaostaje za zemljama u okruženju.

“Kod nas je tržište još uvek ograničeno, ne postoji prava tržišna utakmica u domenu Interneta, pre svega zbog činjenice da postoji samo jedan veleprodavac Interneta, a to je Telekom Srbija. U ovakvoj situaciji su visoke nabavne cene Interneta što dovodi do toga da u ovom trenutku naši građani za sumu za koju bi trebalo da dobiju mnogo brži Internet dobijaju manje kvalitetnu uslugu“, kaže izvršni direktor kablovskog operatera SBB Dragan Šolak.

Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikaceje kaže da na tržištu nema monopola i da među provajderima postoji slobodna konkurencija.

Cene je, kako navodi, moguće oboriti ako se dovedu novi operateri ali za sada nikakav pritisak u okviru tržišta ne postoji.

“Utakmica na tržištu je ta koja definiše cene, govorim o Internet provajderima, oni sami postavljaju cene. Naravno ogranićeni su mogućnošću da se povežu sa inostranstvom i troškovima koje imaju u okviru pružanja te usluge. Ali vidi se iz godine u godinu da te usluge padaju“, kaže Radunović.

Iako su cene Internet paketa u Srbiji u proseku slične cenama u okolnim zemaljama, susedi Srbije, bar za sada, za istu količinu novca dobijaju kvalitetnije usluge u smislu boljeg pristupa Internetu i bržeg protoka informacija.

Izvor B92

Poslednja izmena:
Hoce li se taj Radunovic vise odluciti, jel ima monopola kod nas ili nema? Pre nedelju dana je pricao drugu pricu.

Sto nam govori da i njemu ipak neko govori sta treba da kaze :smash:

"Telekom nije snizio cene, ali je operaterima za isti novac dao dva puta veći kapacitet, što je, prema Radunovićevim rečima, dovelo do pada cene interneta, pre svega ADSL-a, ali ne u dovoljnoj meri."

Kakav bre pad cena kada cene nisu menjane ne znam koliko unazad a jedino sto smo dobili bilo je dupliranje ionako mizernog protoka bez povecanja uploada i to na "stetu telekoma".

Poslednja izmena:
Kakav bre pad cena kada cene nisu menjane ne znam koliko unazad a jedino sto smo dobili bilo je dupliranje ionako mizernog protoka bez povecanja uploada i to na "stetu telekoma".

pa za ADSL PTT paket 768/192 u startu "aktivacija" je bila +6000 dinara mesecno 5350din

da bi se ispostavilo godinama kasnije da moze da kosta i 2210din (1536/192) (bez "aktivacije")

kako 'pada' ovaj Evro to je neverovatno :d

kao i na primeru "Srpske Svete Krave" RTS jos jednom se dokazuje da sa monopolom mozes uvek vise da opljackas nego sa pishtoljem :d

"Telekom nije snizio cene, ali je operaterima za isti novac dao dva puta veći kapacitet, što je, prema Radunovićevim rečima, dovelo do pada cene interneta, pre svega ADSL-a, ali ne u dovoljnoj meri."

Pa to govori da on poistovecuje povecanje brzine neta sa manjom cenom sto je glupost. Pa nije to nafta pa da se meri po litru, litar nafte je bio litar i pre 10 godina a 512kbit neta nije isto danas kao pre 5 godina.
Cene su iste ali protok je veci, to i dalje nije manja cena neta. A koliko ja znam ti telekomovi popusti za provajdere su bili samo ako se obavezu ugovorom na nekoliko godina. Ako se ne obavezu ugovorom na tih nekoliko godina cena je bila ista kao i dosad tj. dranje po svakom megabitu.

Meni je najzabavnija ova Radunovićeva izjava (ista vest):

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a kazao je da očekuje da će cene interneta biti među najnižima u Evropi, što se dogodilo sa cenama mobilne telefonije kada je otvoreno tržište.

Bilo bi fino da je pomenuo i brzinu koja je najniza u okruzenju. Nije sve samo u cijenama. Ali ok, odlicno da i ovo procitamo.

ma neka ostanu iste cene ali hoću da za 1400din imam bar minimum 2Mb/s i 640kb/s upload. naravno flat. a da najjači paket bude neki 1:1 25Mb/s za nekih 80e. to bi već bilo realno najjeftinije u evropi.

ma neka ostanu iste cene ali hoću da za 1400din imam bar minimum 2Mb/s i 640kb/s upload. naravno flat. a da najjači paket bude neki 1:1 25Mb/s za nekih 80e. to bi već bilo realno najjeftinije u evropi.

Ih sad, gde nadje taj 1:1 25Mb/s paket, to je vec vdsl2 tehnologija ili ftth sto ni u razvijenom svetu nema tako jeftino.

Vrh Dno