Šta je novo?

slike za budućnost

zver

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2001
Poena
620
imam jednu dilemu, nadam se da mi neko može razjasniti neke stvari.

tokom godina, sa svojim digitalcima napravio sam gomilu jpg slika. do sada sam onako "seljački" imenovao slike po principu, prva je 00001, counter+1 :)

otprilike sam do sada držao u glavi da je grčka 2003 otprilike u opsegu 1300 do 1500, grčka 2006 u opsegu 2400 do 2700 ...
ludilo, muka mi je više od toga da pamtim otprilike gde mi se nalazi slika sa tim događajem.

hoću da uzmem odmor 7 dana, i da svakoj slici dodelim neki komentar :) e sad, tu imam dilemu. trenutno koristim acdsee za pregled slika, što ne znači da ću ga do kraja života koristiti. treba mi informacija u koje polje da dodajem komentare koje mogu posle da pretražujem, i da svaki budući program za pregled (i pretragu slika) ume da pretražuje po tom polju.

acdsee konkretno dozvoljava upis kojekavih komentara u EXIF, IPTC, Custom tabove. pogotovo IPCT, koji ima gomilu polja za kojekakv unos. ili možda da se odlučim za EXIF, ali koje od sledeća 2 polja: image description, user comment.

dakle, šta je sigurno za budućnost? želim ovaj posao samo jednom u životu da radim (plus svaka nova slika pojedinačno, naravno).

Pre komentara brža i mnogo lakša rabota je da im dodeliš imena npr. selektuješ sve od 1300 do 1500 i preimenuješ u Grčka 2003.

Tako si već pola posla obavio

Ja sam to kos svake slike radio tako što sam u properties pa u details upisivao naziv u polje name.
I to je to, trebalo bi posle svaki program to da vidi.

Pre komentara brža i mnogo lakša rabota je da im dodeliš imena npr. selektuješ sve od 1300 do 1500 i preimenuješ u Grčka 2003.

I ja mislim da je ovo mnooogo bolje i univerzalnije rešenje. Ja obično tako nekako nazivam svoje fotke (oblik: mesto_datum_numeracija.jpg)

Ček, ček, zver hoće da u slike ubaci komentar, a ne da ih preimenuje, ako sam ga dobro razumeo?!

Upravo to ali prvi problem koji je naveo je ono fotka broj 1000005. Olakšavajuća okolnost mu je što su mu sve fotke posle 1000000 namenjene recimo forumu.

Zato mu je i sugerisano da ih prvo preimenuje a tek potom nekim exif editorom dodaje komentare

Ček, ček, zver hoće da u slike ubaci komentar, a ne da ih preimenuje, ako sam ga dobro razumeo?!
tačno tako, a niko mi konkretno nije pomogao :)

Ja sam to kos svake slike radio tako što sam u properties pa u details upisivao naziv u polje name.
I to je to, trebalo bi posle svaki program to da vidi.
ček, ček, kakvo polje name, ja to nigde ne vidim. na koma tab-u imaš name, na EXIF ili IPCT?

to je jako loše rešenje, a evo i zašto. recimo grčka2003, nas trojica na moru, bili smo u 2 grada. hoću da u komentar ubacim:

grčka2003, grad, ime1, ime2 (ako je i on na slici), ime3 (ako je i on na slici)

tako da kad hoću da nađem tog prijatelja u solunu, u pretragu ukucam: grčka2003, solun, goran, i dobijem tačno te slike, a ne da ponovo rnjam po 300 slika u tom opsegu.

dakle, može li neko da me posavetuje kako i gde da dodajem komentare i kategorije?

Aha, ja se izvinjavam zbog mog predloga - sad shvatam da ti želiš nešto prilično drugačije od onoga što meni treba ;) Meni je jasno ime više nego dovoljno.

U svakom slučaju, ja bih ipak preporučio da izmeniš imena kako sam gore predložio, a da zatim komentare dodaješ pomoću XnView Shell Extension:

sgsx28.png

E, sad - koliko su to univerzalna rešenja (za budućnost i neke druge image viewere)... Hm, stvarno nisam siguran :(

Poslednja izmena:
@zver
Ti hoćeš da ti to bude u nazivu ili opisu jer su to dve različite stvari?

Ovaj primer koji si ti naveo jke naziv a ono što ti jew kikirikiz ponudio je opis (koji zahteva vreme)

@zver
Ti hoćeš da ti to bude u nazivu ili opisu jer su to dve različite stvari?

Ovaj primer koji si ti naveo jke naziv a ono što ti jew kikirikiz ponudio je opis (koji zahteva vreme)
Ne, ja sam mu ponudio jedan program koji radi baš ono što je tražio (izmenu IPTC podataka)... Samo ne znam koliko je to univerzalno rešenje :(

Ne, ja sam mu ponudio jedan program koji radi baš ono što je tražio (izmenu IPTC podataka)... Samo ne znam koliko je to univerzalno rešenje :(
da, to i mene muči. ne bih da rad od par dana padne u vodu zato što neko pored EXIF i IPCT izmisli "ABCD" koji bi bio standard ... :(

Ovo je tema koja me zanima jer posedujem mnoštvo fotografija snimljenih sa nekoliko različitih aparata.

Prvo sam zbog nepreciznog naslova pomislio da će se pričati o medijumima na kojima je najzgodnije i najsigurnije skladištiti veliku količinu podataka za budućnost, što me takođe zanima ali vidim da je tema drugačija, rekao bih lakša za rešavanje.

Problem o kojem pokretač teme želi da priča je prisutan i u drugim oblastima, recimo trgovinama, farmacijama, raznoraznim magacinima itd.

Sve je u osmišljavanju sistema koji nam je najbliži za razumevanje i krstarenje.

Onog momenta kada osmisli sebi blizak sistem slaganja neće više biti u situaciji da mu gaće i čarape budu u frižideru, suhomesnato sa priborom za brijanje a sve ostalo pitaj Boga gde. :) ;)

Kako se može sortirati?
Odgovor može da zavisi od čoveka do čoveka ali recimo, po godinama, mesecima, događajima.

Meni je recimo zgodno da držim fotke u folderima Photo C, Photo P, Photo N, (Canon, Panasonic, Nikon) potom su na redu godine kao naslov, pa događaji. Imam namenske foldere gde mi se nalaze fotografije za obradu ili obrađene, potom one za štampu ili odštampane itd.
Tek onda, kada se fotografije uredno slože u nekom ovom fazonu, mi je prihvatljivo da se svakoj dodaju i komentari ili naslovi koji više kazuju o samom događaju na fotki.

Poenta je da mogu da nađem fotografiju koja me zanima dosta brzo i precizno bez puno lutanja po folderima.

Postoje dve varijante. Prva je "seljacka" i vrlo efikasna, a to je jednostavno napraviti sve ili neki od direktorijuma godina/mesec/dogadjaj/ucesnik, u zavisnosti sta fotkate i koliko fotki imate i to je vrlo efikasno za kasniju pretragu a brzo se moze sortirati ko to nije uradio uopste. Drugi i mnogo precizniji nacin za pretragu je da se koristi neki program za to, recimo Lightroom na Windowsu ili Aperture na OS X, problem je samo sto ce vam za tagovanje trebati meseci, ali kad se jednom uradi, fotke se mogu pretrazivati i po ziznoj daljini na kojoj je objektiv bio na odredjenoj fotki.

Probaj sa Picassom. Ako su fotoaparati imali sat i datum, to je sigurno upisano u EXIF i Picassa ce razdvojiti slike.
Ono sto tebi treba je tagovanje pojedinih slika i kasnije pretrazivanje slika po tagovima. To nemozes da uradis prostim razdvajanjem slika po folderima, vec mora da imas neku malu bazu.. Mislim da Picassa moze mnogo toga da ti odradi.

Postoje dve varijante. Prva je "seljacka" i vrlo efikasna, a to je jednostavno napraviti sve ili neki od direktorijuma godina/mesec/dogadjaj/ucesnik, u zavisnosti sta fotkate i koliko fotki imate i to je vrlo efikasno za kasniju pretragu a brzo se moze sortirati ko to nije uradio uopste. Drugi i mnogo precizniji nacin za pretragu je da se koristi neki program za to, recimo Lightroom na Windowsu ili Aperture na OS X, problem je samo sto ce vam za tagovanje trebati meseci, ali kad se jednom uradi, fotke se mogu pretrazivati i po ziznoj daljini na kojoj je objektiv bio na odredjenoj fotki.

Može li pitanje?
Koju varijantu ti koristiš?
Seljačku ili neseljačku?

Zanimljivo mi je jer verujem da imaš na hiljade i hiljade snimaka, čak bih pre rekao desetine i desetine hiljada pa bi mi tvoje iskustvo u manipulisanju tolikim brojem fotografija bilo značajna informacija.

Ja sam se još poodavno opredelio za seljačku varijantu, ne osećam se manje vrednim zbog toga, niti prozvanim, čak sam uveren da sam u lepoj prednosti sa uredno složenim fotkama. Pošto sam naveo deo strukture, ne spomenuh da postoje i svi potrebni folderi sa odgovarajućim sadržajem za recimo naprednu obradu fotografija, koji se vremenom dopunjuju i proširuju.

Prednost tako čuvanih fotografija vidim i u tome što prenosne diskove mogu da povežem na bilo koji operativni sistem (Windows, Linux, Mac OS ...) i da se sasvim normalno snalazim u daljoj manipulaciji.

Nije mi nikakav problem da prihvatim savremenija rešenja ako ona pružaju veći konfor i više mogućnosti u radu, zato sam i naveo da mi je ova tema zanimljiva.

Nazad
Vrh Dno