Šta je novo?

Slika "treperi"

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Malo grubo receno,nije da bas treperi,ali "titra" kako bi narod rekao...
Imam Philips 220E 22" Full HD monitor i primetim sinoc da mi blago treperi slika na desktopu...Malo podesavanja levo-desno,nista... Spustim sa 1980x1080 koji moze samo na 60Hz na 1440x900 na 60Hz isto treperi.E tu vec moze da se stavi na 75Hz,stavim i slika savrsena.

Od cega treperenje,neke interferencije ili ima li nekog leka da stavim na full rez. a da ne treperi?....anybody?

Unapred zahvalan....

Nesto sam citao po forumima da slika moze da treperi ako je vga/dvi kabal previse blizu nekog napojnog kabla.

Pokusaj da ispremestas kablove pa javi sta si uradio, bas me interesuje.

Meni kablovska izaziva takve smetnje, ili preko tv tunera ili preko tv-outa, svejedno sta je prikaceno.

Problem mogu praviti i zvucnici i mrezna oprema. Probaj sve to da posklanjas sto dalje od monitora i trebalo bi sve da bude ok, mada u nekim slucajevima, kao sto je moj, nema pomoci. Jednostavno se naviknes na treperenje :-devil-:.

Moguce je i da sam kabal nije ispravan. Kako ti vec rekose, odmakni monitor, iskljuci nepotrebne stvari i probaj naci krivca.

MOguce da je kablovska... Od prvog u mesecu imam kejbl net i cini mi se da od tada treperi... a meni svi kablovi na 5 cm od monitora...mada je i do sada bilo pa nije bilo problema...

Probacu da razmestim pa javljam...

Poslednja izmena:
Koja glupost...
Stavio sam na problematicnu rezoluciju i krenuo...sve sam max odmakao od monitora,razmestio kablove i sl,nista... izvucem kabl od kablovske nista,izvucem USB kabel od kejbl modema i prestane...
Sva sreca pa na modemu ima i LAN prikljucak.Iskopam neki iz fioke prikljucim i sve ok...Sve kablove vratim kako su i bili i sve savrseno....
Eto,mozda nekom bude putokaz u buduce...

Hvala na odgovorima i pozzz

Zasto si uopste koristio modem na usb kad ima ethernet? :)

Jer sam to dobio sa modemom,kao i LAN kabel,koji je neispravan,pa sam koristio USB...

Poslednja izmena:
Ok, ako nisi imao kabl, ali dosta ljudi koristi onako i pati se sa instalacijom drajvera. Ne znam koji ti modem imas, ali meni su ovi iz sbb-a kad su dosli rekli da hoce nekad da se zaglupe pa da ih treba ponovo instalirati... Hvala Bogu nikad ih nisam ni koristio tako da ne znam da li su u pravu, ovo mi je sigurnije :)

LG Flatron W2242S, rez: 1680x1050, 60Hz. Monitor je star oko godinu ipo dana.

Imam isti problem sa treperenjem slike. Prvi put se javio kada sam hteo "original" kabl od napajanja da zamenim za neki koji mi se odokativno cinio kvalitetnijim. Slika je pocela da treperi kao luda, vratio stari kabl i nisam imao problem dve nedelje. Pre neki dan sam instalirao Just Cause 2 igru koja mi je ubacila u sistem sa sobom i neki DirectX. Od tada je slika pocela ponovo da treperi. Uradio sam "system restore" za 1 sat unazad kako bi nestala nesrecna igra i njen DirectX ali je slika i dalje treperela. Potom sam procitao ovu temu i iskustva ljudi koji su ovde pisali, odmakao sam ADSL modem od monitora i slika prestala da treperi. Sinoc sam ponovo instalirao pomenutu igru i opet isti DirectX sa njom, sve radilo normalno i posle par restarta. Danas upalim racunar i opet treperi razlicitog inteziteta. Cas je osetno na prvi pogled, cas moras da se zagledas kako bi uocio blago treperenje, cas mi se cini da ne treperi.

Koliko je zapravo moguce da je taj DirectX problem, da li je to jednostavno slucajnost? Ima li jos neko kakav konstruktivan predlog? Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Ako ti je bilo ok i posle instalacije DirektX-a (po drugi put) i posle par restarta ok,onda nije do njega.Ajde da nije bilo restarta pa win nije ucitao frishke dll pa ok,ali ovako ocigledno imas neke smetnje...
Recimo i moj je bas osetljiv.Skontao sam jos da komsija koji ima neke heavy mashine,pa kad ih popali blago mi zatreperi,sva sreca pa ih na kratko koristi...

Ortak i ja smo zamenili monitore na jedan dan kako bi proverili da li ce kod njega trepereti slika i ustanovili smo da ni u jednom trenutku slika nije treperela. Takodje je i njegov monitor radio savrseno dok je bio prikacen na mom racunaru.

Danas sam dobio svoj monitor nazad i... slika ponovo treperi. Ali zanimljivo je to da slika treperi iskljucivo na najvecoj rezoluciji (1680x1050), na manjim rezolucijama slika je normalna.

Sta mi je ciniti, zna li neko?

Imam isti monitor kao ti, a bogami i slicnu masinu i ja sam imao to treperenje-talasanje monitora, pogotovu kad je crna boja aktuelna.
Medjutim.....to se meni desavalo cim sam kupio monitor i pustio u rad.
Pomislih, WTF sacu da nosim nazad u radnju ali nisam imao vremena i par dana kasnije monitor se smirio, evo vec 4 meseca radi lepo.
Gde drzis kuciste ? Mozda je ono blizu monitora pa mu smeta ?

Kuciste je prilicno udaljeno od monitora i sam monitor da kazemo "samuje" u krugu od 20cm. Monitor je radio perfektno, malo duze od godinu dana i sada je poceo da pravi problem. Jos mi traje garancija ali pre bilo kakve reklamacije sam hteo biti siguran da je sam monitor neispravan, a ne neki drugi faktor.

Meni je trepereo monitor na 1920x1080 rezoluciji zbog kablovske koja nije dobro resila pitanje uzemljenja, pa sam to tako resio sto sam se zalio svom kablovskom provajderu i ugradili su mi galvanski razdelnik i sad je sve ok...U koaksijalnom kablu sam imao tako jak napon da jednom kad sam namestao f konektor me tako prodrmalo da mi je ruka bila utrnuta narednih nedelju dana..Ovo je moje iskustvo i resenje problema, pa sad ako ce nekome pomoci onda super...

Meni je trepereo monitor na 1920x1080 rezoluciji zbog kablovske koja nije dobro resila pitanje uzemljenja, pa sam to tako resio sto sam se zalio svom kablovskom provajderu i ugradili su mi galvanski razdelnik i sad je sve ok...U koaksijalnom kablu sam imao tako jak napon da jednom kad sam namestao f konektor me tako prodrmalo da mi je ruka bila utrnuta narednih nedelju dana..Ovo je moje iskustvo i resenje problema, pa sad ako ce nekome pomoci onda super...

+1

Pa da nastavim temu...
Devojka mi kupila Philips 220E monitor.
Od samog pocetka postoji treperenje..posebno izrazeno na sivoj boji.
Probao sve moguce rezolucije podesavanja ne prestaje.
Na 60 Hz je samo sporije treperenje ali ne prestaje.
Na 75Hz treperenje je znatno brze..i isto tako iritirajuce..
Njen bivsi 17" TFT nije pravio nikada ove probleme.
Sta je ciniti?
Monitor je star 6 dana!

Pretpostavljam da je kupljen u w.n w.n shopu. Idi menjaj, ako dozvole, jer je rok 7 dana da promenish proizvod koji ti ne odgovara.

Ne rec je o Metrou Subotica ..bio je na akciji za 9900Din

isti problem sam imao sa monitorom, doduse, samo samo ponekad se primecivalo, onda sam promenio graficku kartu, i pocelo je bas jako da se primecuje, posebno u igrama. Presao sam na nvidia 470, sto je u najavi znacilo potrosnju od +200w na dotadasnju, pa mi je to diglo uzbunu, uzeo sam produzni i sproveo kabl od napajanja monitora iz druge sobe i cik cuda, treperenje je nestalo. Logika ovoga mi apsolutno nije jasna, no resio sam sebi problem. predpostavljam da veliki potrosac (u ovom slucaju napajanje racunara) smeta monitoru i njegovom napajanju na neki nacin.

Poslednja izmena:
Ako imas TV kartu, moguce da je zbog kablovske koja nije dobro uzemljena. Iscupaj pa vidi da li onda treperi.
Osim kablovske problem moze da bude i do zvucnika koji stoje preblizu monitoru a nisu magnetno oklopljeni, lose uzemljenom kucistu/uticnici....uglavnom kako god okrenes, monitor je najverovatnije ispravan (probaj ga na drugoj masini uostalom).

Mene pre neki dan zove kum isti simptomi kao kod vas. Resili smo jedva al barem da prenesem i vama. Lepo skinete uticnicu iz zida nadjete zicu koja je uzemljenje i skinete je sa uticnice,lepo je izolirate da ne napravi neki spoj i gurnete je u rupu. Na uticnici ostaju dve zice i nema da se javlja nikakvo treperenje.

Moj prijatelj je imao isti problem sa treperenjem.Treperenje je nestalo nakon što je komp priključen na UPS,s toga možda bi trebalo uzeti i ovo rešenje u razmatranje.

Zahvaljuem svima na odgovorima..
Kad budem probao javim vam sta sam uspeo...

Evo i ja da se prijavim, Viewsonic 2216 (mada izgleda nije do monitora), na max rezoluciji ponekad strasno treperi, kad ga spustim na 1024x768 i to na 60 Herca onda je ok.
Inace imam i kablovsku, i TV karticu, relativno su mu blizu i zvucnici, a net mi je preko LAN kabla :D

Evo ja da potvrdim da jeste stvarno do uzemljenja..
Kada sam iskljucio uzemljenje treperenje je nestalo!
Mada sam i TV karticu izvadio i raspojio sa kablovske..
Zahvaljujem na odgovorima!

Poslednja izmena:
Uzeo sam danas LG E2240s-pn LED i postoji jedna stvar koja me pati. Zakačio sam ga na svoj laptop. Slika je generalno odlična. ALI na određenim nijansama sive si primećuje šum (noise) slično kao što su i neki drugi ljudi naveli u ovom thread-u, tj boja nije stabilna nego igra. Ovo se takodje da primetiti ako gledate belu boju odozgo (gledate monitor koji je na stolu stojeći recimo). Da li neko može da proveri ko ima ovaj monitor da li se dešavaju iste stvari, kako bih znao da li monitor da reklamiram ili je nešto drugo u pitanju (moguće faličan vga, ne vole mi se grafička i monitor ili problemi sa strujom kao što su i drugi imali).

Najbolje je da testirate tako što ćete recimo google home stranu (bela boja) gledati sa visinine - onda treba slika da se pretvori u neko igranje bele i roze boje, ili da recimo otvori ovu web stranu: http://www.leadtek.com/eng/multimedia/download.asp?downlineid=232&pronameid=413&lineid=6&act=3 (tu sam i primetio problem) i da obrati pažnju na sivu boju u donjem levom uglu. Unapred hvala!

Nazad
Vrh Dno