Šta je novo?

Slika se skupila

djuka007

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Nisam bio prisutan kada se situacija odigrala, pa ne znam sta joj je predhodilo, ali me je po povratku zatekla skupljena slika na monitoru.
Ovo u prevodu znaci, pojavile se dve crne trake sa strane, slika je u sredini "zgusnuta", a pri ivicama razvucena.
Pokusaji da se slika normalizuje podesavanjima na monitoru nemaju rezultate (cak je nemoguce rasiriti sliku na ceo ekran sa "Horizontal Size" na 100).
Probao sam i da reinstaliram drajvere, cak sam probao i vracanje XP-a ali je situacija ista, jedino sto na XP-u slika moze da se razvuce preko celog monitora u istoj rezoluciji ali je opet sredina "zgusnuta", a krajevi razvuceni.
Nije ovo nesto toliko strasno da je monitor neupotrebljiv (i ovo sada kucam na njemu), ali bih voleo da znam mogu li mu kako pomoci i da li je ovo samo najava daljeg propadanja.
Monitor je Hansol 920P (CRT).

Poz!

P.S. Ako je popravka nesto jeftino, predlozite.

Postoje 2 opcije:

1. Da promenis osvezavanje pod:
desni klik na Desktop, Properties, Settings, Advanced, Monitor.
I pazi da ti je stikliran hide modes that this monitor cannot display. Da ne bi roknuo neku vece osvezavanje nego sto monitor moze da zine. Pa ces imati muke da to vrnes nazad. Uglavnom validna osvezavanja su: 60/72/75/80/85 HZ.

2. U slucaju da ima potenciometre koji kontrolisu suzavanje slike po horizontali i vertikali, onda su se verovatno zagusili od prasine. Posebno onaj koji sluzi za horizontalno suzavanje.

Najbolji nacin provere za prasinu, je da ga iskljucis iz struje, da ga upalis(iako ne moze zbog struje) da bi ispraznio kondenzatore, tj. ostatke struje u monitoru, ostavis par desetina sekundi tako(minut bar), i onda iskljucis dugme. E onda laganica da ga izlupas pesnicom po svim stranama da bi otresao prasinu.

Salu na stranu za udaranje(mada i to pomaze), otvori ga i pazljivo usisaj. Najbolje bi bilo ako imas cetkicu koja sluzi za farbanje uskih povrsina, pa time da dodatno prodzaras, laganica, svu zalepljenu prasinu, tokom usisavanja.
Pa probaj posle toga da ga upalis. I ne zaboravi da ga ustekas u struju pre toga. A i da ga zatvoris. :D

Poslednja izmena:
Poznat kvar na Hansol monitorima. Nosi ga u servis.

Nazad
Vrh Dno