Šta je novo?

SLi pitanjca

To je otprilike to.Ako drajver ima u sebi "preset" za odredjenu igru onda i SLI ima da ubrza render.....i to je najbitniji faktor....naravno i ako naslova nema u spisku igara u drajver presetima, to ne znaci da SLI nece doneti ubrzanje.Sa svakom novijom verzijom drajvera, ubrzanje igara sa SLI\Crossfire je vece.Fakat.Sa druge strane, ako igra ima "podrsku" za SLI to obicno znaci da je uzasno neoptimizovana 😉 Salu na stranu, nema jos igara koje su pravljene bas za SLI.

Poslednja izmena:
To je otprilike to.Ako drajver ima u sebi "preset" za odredjenu igru onda i SLI ima da ubrza render.....i to je najbitniji faktor....naravno i ako naslova nema u spisku igara u drajver presetima, to ne znaci da SLI nece doneti ubrzanje.Sa svakom novijom verzijom drajvera, ubrzanje igara sa SLI\Crossfire je vece.Fakat.Sa druge strane, ako igra ima "podrsku" za SLI to obicno znaci da je uzasno neoptimizovana 😉 Salu na stranu, nema jos igara koje su pravljene bas za SLI.

kako onda recimo neke igre ne podrzavaju SLi? Znaci da se podrska mora implementirati u kodu igre, recimo World of Warcraft uopste ne reaguje na SLi...

kako onda recimo neke igre ne podrzavaju SLi? Znaci da se podrska mora implementirati u kodu igre, recimo World of Warcraft uopste ne reaguje na SLi...
aha...pa ima i toga...vidis, igre kao sto je WoW su malko starije od ovih danas, nisu nakrcane shaderima\texturama\normal mapama i slicnim dzidzbidzama pa otuda i razlog zasto ne reaguju na SLI....verujem da je glavni razlog to sto niko iz nvidie ili atija nije video WoW kao naslov dovoljno hardverski zahtevan\vizuelno atraktivan za SLI\Crossfire....
Sli mozes najbolje da uposlis u shaderski\texturalno zahtevnim igrama....FarCry recimo u pocetku je jako slabo reagovao na SLI ali su se stvari u medjuvremenu popravile...to je jedini od starijih naslova koji mi trenutno pada na pamet a da "oseca" SLI....

definitivno je glupo sto softver mora da se posebno pise (bar neki kod, ocigledno) da bi radio na SLi platformi, optimizacija za SLi to shvatam, radi bolje ili losije ali da uopste ne radi je glupo...

sigurno ima neka fora da se to potera, odo da googlam :d

EDIT: bio sam u pravu da je na driver nivou i znao sam da sigurno postoji nesto, rucno objasnjeno na ovoj adresi http://www.hardocp.com/article.html?art=NzExLDM= ili pomocu ovog programcica http://www.nhancer.com/ sad sam na poslu pa nemogu da isprobam sve to, javicu kako je proslo

Poslednja izmena:
kao sto sam i predpostavio sve radi najnormalnije, jedino sam primetio malo vecu oscilaciju FPS na igrama koje nemaju genericki SLi profil, recimo ide 80FPS pa bez ikakvog razloga na 50 na 2-3 sekunde pa nazad i to se desava samo u igrama za koje sam ja naknadno kreirao profil.

Pozadina SLI moda nije jednostavna kako na prvi pogled izgleda. U zavisnosti od SLI moda, driver mora da svasta da radi da bi maximalno iskoristio obe kartice.
Najlaksi je AFR mod. Tu driver naizmenicno pusta da parne frejmove radi jedna kartica a neparne druga.
SFR mode je zeznutiji jer od drivera zahteva da radi procenu opterecenosti. Kada driver ustanovi koliko je scena opterecena, on mora da analizira API pozive (OpenGL ili D3D) i da provali poziciju playera, tj. njegovu matricu kamere. Zatim ce tu matricu podeliti na dve matrica tako da prva pokriva gornji deo ekrana, a druga donji. Ako je driver u stanju da ovo provali onda moze da ukljuci i odbacivanje nepotrebnih poligona koji se vide u onoj drugoj matrici. Da izbegnem konfuziju.. matrica se u toku jednog frejma moze promeniti nekoliko stotina puta, a treba ubosti "pravu". Ako driver nije u stanju da to provali, onda se radi odbacivanje renderinga delova ekrana koji je u nadleznosti one druge kartice.

Postoji jos jedan problem, a to je rendernig u offscreen buffer (npr za senke). Ovaj posao se uglavnom ne deli jer je depth mapa uvek kompletno potrebna na obe kartice. Driver mora da provali da li igra hoce da renderuje shadow mapu ili samo koristi offscreen buffer za rendering scene.

Ima jos dosta slucajeva koje driver treba da provali kada radi u SLI modu. Zato su pisci drivera napravili te SLI profile. Oni su u stvari pokrenuli igru i "spijunirali" rendering. Na osnovu toga, mogu da odluce i da isprogramijaju driver da najbolje iskoristi SLI u nekoj igri.

NVidia je otvorila svoj SLI programerski API i programeri mogu da kontrolisu SLI iz igre, a driver nemora da radi vratolomije. I na kraju... NVidia ce svakom ko radi igru koja ce da iskorscava SLI izaci u susret i pomoci oko programiranja kriticnih delova.

AFR je laksi za implementaciju ali bolje performanse se mogu postici sa SFR modom ako je igra pisana tako da postuje pravila programiranja u SLI/SFR modu.

AFR je laksi za implementaciju ali bolje performanse se mogu postici sa SFR modom ako je igra pisana tako da postuje pravila programiranja u SLI/SFR modu.

zanimljivo je da sam se zadnjih dana zezao sa SLi sistemom i naravno igre koje su imale uredan profil u driverima su radile korektno, pod AFR ili SFR zavisi kako koja ali zanimljivo je da svaka igra koja nije imala profil te po defaultu nije koristila SLi kada bih joj napravio profil uvek bi se bolje/stabilnije ponasala pod SFR iako zasigurno nema podrsku za SLi nego sam je ja forsirao... eh ko ce ih znati 🙂

To jednostavno nije tacno, reaguje. Stavi dovoljno visoku rezoluciju i videces da reaguje. Pri manjim rezolucijama ogranicena je procesorom. Naravno ako neka igra i ne reaguje na SLi (za sada nisam naisao na takvu) uvek mozes rucno podesti SLI AA i imaces vidno ubrzanje u AA modovima sto itekako znaci 😉
Ja trenutno koristim 91.36 drajvere i na spisku igara ima sigurno oko 150-200 naslova. Sve sto sam do sada igrao pronasao sam na tom spisku. Da li to dovoljno govori koliko je to razradjeno? 😉

zanimljivo je da sam se zadnjih dana zezao sa SLi sistemom i naravno igre koje su imale uredan profil u driverima su radile korektno, pod AFR ili SFR zavisi kako koja ali zanimljivo je da svaka igra koja nije imala profil te po defaultu nije koristila SLi kada bih joj napravio profil uvek bi se bolje/stabilnije ponasala pod SFR iako zasigurno nema podrsku za SLi nego sam je ja forsirao... eh ko ce ih znati 🙂

Naravno da ti rucno mozes odrediti rezim rada, ali ako igra vec postoji u drajverima onda je to pun pogodak. Svaka nova verzija drajvera dodaje nove naslove i poneki stari. Za svaku pohvalu!

Poslednja izmena:
^ pa da, tako i ja mislim....
e sad ,iz sve ove price izlazi sledece:
-programeri mogu ubaciti podrsku za multi GPU
-drajveri uvek mogu da poteraju SLI i ubrzaju render, sa ili bez prethodne podrske(ako ima profil u drajveru-tim bolje, ako ga nekim slucajem nema-a retko- onda se moze napraviti profil)
Phiii....ovo je bas napredovalo....
@crussader: sta si terao u SLI modu? taj GTO ili nesto drugo?

^ pa da, tako i ja mislim....
e sad ,iz sve ove price izlazi sledece:
-programeri mogu ubaciti podrsku za multi GPU
-drajveri uvek mogu da poteraju SLI i ubrzaju render, sa ili bez prethodne podrske(ako ima profil u drajveru-tim bolje, ako ga nekim slucajem nema-a retko- onda se moze napraviti profil)
Phiii....ovo je bas napredovalo....
@crussader: sta si terao u SLI modu? taj GTO ili nesto drugo?

ne nazalost nisam GTO mada bih jako voleo 🙂 u pitanju su one dve Leadtek 7300GT exxtreme koje prodajem...

@GoranM

da potpuno si u pravu, u vreme mog pisanja posta na World of Warcraft forumu za tehnicku podrsku su mi iz Blizzarda rekli da WoW ne podrzava SLi i da ga je nemoguce pokrenuti u tom modu i onda sam se ja jos malo zaintrigirao na temu i dosao do toga sto ti pricas... WoW je nemoguce poterati u SLi modu sa nVidia default profilom jer je u njemu lockovan SLi na single gpu, zasto zaista neznam, ja sam recimo obrisao taj profil i napravio svoj koji radi bez problema, nije dobitak kao u igrama koje su optimizovane za multi gpu ali ja sam dobio negde oko 40% u performansama sto je po meni skroz ok, jos ima mesta tu za poboljsanja mozda mada sam sad vec rasklopio SLi i opasno me mrzi da ga sklapam... :cigar:

40% je solidan rezultat, ipak...

Nazad
Vrh Dno