Šta je novo?

Slanje fajlova između kompjutera na istoj mreži

Gazu

Flash Drive
Učlanjen(a)
31.10.2020
Poruke
255
Poena
28
Društvo, izvinjavam se ako ovakva tema već postoji. Interesuju me vaši predlozi za slanje fajlova sa kompa na komp koji su na istoj mreži - bilo preko žice ili WiFi-ja. Do sad sam oprobao SHAREit, i on radi uglavnom OK, mada ume malo i da štuca, pa da ne uspe da pošalje veći fajl.

Znam da ima i slanje Nearby sharing u Windowsu 10, ali to izgleda ne radi baš dobro sa velikim fajlovima - hoće da šalje preko bluetootha i velike fajlove, a još na kompu bez WiFija to kao opcija nije ni dostupno izgleda.

Interesuje me ako znate neke alternative, nešto što se jednostavno podesi, pa da posle mogu lako da pronalazim ostale kompjutere na mreži, i prebacujem na njih fajlove - pre svega filmove i serije, dakle velike fajlove, i brzo?
 

doggy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.10.2004
Poruke
848
Poena
28
File sharing na Windows-u.


 

Gazu

Flash Drive
Učlanjen(a)
31.10.2020
Poruke
255
Poena
28
Hvala, baciću se na čitanje štiva čim budem za kompom da oprobavam.👍

A uzgred, kako onda to funkcioniše kad se podesi: da li na jednom kompjuteru pošaljem samo fajlove iz bilo kog foldera na drugi komp, ili to bude neki fazon kao s deljenim zajedničkim folderom? Kapiram da je to prvo?
 

doggy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.10.2004
Poruke
848
Poena
28
Ne vidim zašto bi instalirao aplikaciju za nešto što postoji native podrzano u operativnom sistemu....

Što se tice "slanja" - napraviš shared folder na jednom računaru koji ćeš da koristiš za deljenje, pa sa računara A snimiš file u taj folder na računaru B. A onda možeš i sa računara C da pristupiš tom folderu i da vidiš taj fajl. A možeš i da na svakom od računara napraviš po jedan shared folder i da koristiš tako.
 

Gazu

Flash Drive
Učlanjen(a)
31.10.2020
Poruke
255
Poena
28
Hvala za dodatno pojašnjenje. Zvuči odlično!

Ipak, može nekad i third party programčić nekome da bude bolja opcija: ako je jednostavniji za rad od tog native rešenja, ili ako native rešenje radi samo na Windowsu 10 recimo, pa da treba imati i neki tako backup u rukavu za tamo krvav kompjuter na kome je zaostao Windows 7.

A inače se slažem da je native rešenje idealna stvar. 😎
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,055
Poena
113
Kako 3rd može da radi jednostavnije, ako u native rešenju koristiš copy/paste opciju? :)

Šeruješ folder i mapiraš ga kao mrežni disk na ostalim računarima. Eto, jedino to podešavanje share i mapiranje mogu da budu komplikovanije, nego neka aplikacija.
 

Gazu

Flash Drive
Učlanjen(a)
31.10.2020
Poruke
255
Poena
28
SHAREit je recimo strašno jednostavan za korišćenje, nema ga šta ni podešavati. Instaliraš ga jednom kompjuteru, instaliraš na drugom, pokreneš ga na oba kompa, i oni odmah vide jedan drugog. Samo kliknem na na taj moj drugi kompjuter da bi se povezali, i na drugom odobrim konekciju. I onda na jednom kompu samo ubacim (dragujem) fajl u SHAREit prozor, i on se odmah šalje preko mreže na drugi komp. I to možda može biti čak i zgodnije od ovog prebacivanja fajlova u poseban folder - ako bi zbog toga, ako bi da pošaljem seriju od 40GB, morao da prebacujem komplet tu seriju iz foldera za serije u taj deljeni folder. Ili da imam tu seriju dva puta sačuvanu u dva različita foldera: i podrazumevanom i deljenom. No, možda to poslednje nije tako, pa da ne lupetam, to trebam tek da oprobam.😁

Ali glavna stvar za SHAREit koja mi se u ovom momentu ne sviđa je da nisam pre neki dan uspeo epizodu od 3,5GB s kompa da prebacim na laptop. Tako da, eto, SHAREit zgodan jeste, al izeš ti to ako nije pouzdan... Čak mi je i prebacio u jednom momentu epizodu, al ipak nešto pobrljavio sa fajlom, pa se nije lepo epizoda puštala. Kolko sam se napatio, brže sam mogao preko flasha sve da obavim.😂

A native rešenje je koliko sam razumeo upravo strašno jednostavno, samo što ga treba podesiti. Što opet očekujem da će mi biti problem, ali samo kažem - ovo kao sa SHAREit-om bi umeo i moj ćale da mu objasnim šta da skine i šta da radi, a ovo prvo bi ga mrzelo da podešava. Čisto na to mislim.
 

Gazu

Flash Drive
Učlanjen(a)
31.10.2020
Poruke
255
Poena
28
Mali update od mene. Hvala na svim predlozima! U suštini, HFS i LAN Share mi se ovde najviše sviđaju - pružaju tačno ono što mi treba, i jako jednostavno.

Deljenje foldera i fajlova preko native opcije je isto odlična, al mi se čini da s time ipak trebam biti obazriviji, pa bi se s time još ja igrao. Pre svega, koliko vidim ni tu ja ne moram da pravim jedan folder za deljenje, već lako mogu i da odaberem bilo koji folder da ga delim, zgrabim ga sa drugog kompa, i onda da mu prekinem deljenje na prvom kompu; tako nema onog duplog kopiranja fajlova što sam lupetao.

Samo što ne bih odmah to da koristim dok ne oprobam baš sve i ne protestiram jer ne bih da mi se dogodi da odem s laptopom na posao, i da tamo sa svima na mreži podelim svoje neke boleštine.😁 I nekoliko se tu sigurnosnih stvari isključuje, za šta se nadam da nije za očekivati da bi neko mogao da zloupotrebi. Ako to ustanovim da je bezbedno - uključujući i pokrivanje rizika od potencijalnog blama, onda bi se tome mogla dati prednost.😎
 
Vrh Dno