Šta je novo?

Skype - brzina protoka

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Nikada ranije nisam obracao paznju na ovo, medjutim s'obizrom da u poslednje vreme imam neke probleme sa internetom, poceo sam da pratim protok prilikom koriscenja skype-a i dosao do sledeceg zakljucka. Dakle Skype mi u proseku trosi 100 Kb/s i za upload i za download. Recimo da je to od 80-120 Kb/s otprilike. E sada, posto je meni internet paket 10/1 Mbit/s, interesuje me zasto skype ne uzima vise protoka za sebe, posto ga ima na raspolaganju? Indikator kvaliteta veze mi je uvek zut, cesto i crven. Skype deklarise ove vrednosti za kvalitetan protok.

untitled-1-copy.jpg

Zato sto se razgovor uvek vodi na razini glupljeg. Pardon sporijeg. ;-)

Ona tabela nema veze sa zivotom. Ja koji nemam okruglo 1 Mb/s upload imam konstantno hd video kod drugara kad pricamo preko video call-a.

Posto nikako ne kapiram ove jedinice, sta treba da izaberem sa ove slike da bi mi merac merio u megabitima po sekundi? Imam paket 10/1 mbps.

Trenutno mi pokazuje u Kb/s, a ima i KB/s.

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    35 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Onda je tacno ovo sto sam pisao. Protok tokom razgovora mi je bio i upload i download u proseku oko 100 kilobita u sekundi. Ne razumem onda zasto je to tako, s'obizrom da je covek sa kojim sam razgovarao imao 0.5 megabita u sekundi.

Da li neko ima ideju zasto brzina ne prelazi ove vrednosti, a obe strane imaju brzi protok? Koliko vama ide protok, pri video pozivima?

Skype koristi p2p mrežu. To znači da negde postoji relay (racunar) na koji su oba računara povezana i sva komunikacija ide kroz taj računar. Svaki računar koji ima skype moze biti relay ali to zavisi od brzine veze kao i od toga da li je taj računar na javnoj statickoj adresi.

Ok, hvala. Ali zar ne bi onda trebalo pri uspostavljanju veze da se za relay racunar izabere neki koji omogucava brzi protok, posto oba racunara preko kojih se obavlja skype poziv imaju mogucnost veceg protoka?

Takodje, zanima me jos nesto.

Ranije nisam nista dodatno podesavao, posto mi je skype dobro radio. Medjutim sada posto zeza, gledao sam podesavanja i video da mi je ovako podesena konekcija.

untitled-1-copy.jpg

E sad, nesto mi tu nije jasno. Ja nisam rucno otvarao port, koji je skype ovde sam izabrao, a opet posto sam skoro menjao ruter, nisam ni ukljucio uPnP. Firewall mi je ukljucen preko rutera. Ne razumem kako je onda skype uopste radio?

Sada sam otvorio i rucno jedan port, a i aktivirao sam uPnP. Da li je to ok? I ne znam sta treba da izaberem na ovom padajucem meniju? Trenutno je automatic proxy detection.

Pozdrav, želeo bih zbog Skype-a da uvedem kablovski internet. Predstavništvo im se nalazi odmah pored mene, tako bi verovatno signal bio dobar. Meni bi trebao neki paket, najosnovniji, sa kojim bih normalno mogao da obavljam video pozive preko Skype-a. Oni su mi dali svoj letak i ja se razmišljam koji paket da uzmem. Oni su izraženi u Cable Flat (Mbps):
2/0.5
4/0.7
6/1

Iskreno, ja bih uzeo i ovaj prvi, najjeftiniji paket, ali ne znam da li je on dovoljan za Skype video pozive ili moram da uzmem neki veći od ponuđenih. Inače, ovo će mi biti prvi put da uvodim flat internet i da koristim Skpye.

Unapred hvala na svakom odgovoru i sugestiji.

Koje su cene tih paketa?
Ja licno ne bih isao ni na koji paket gde je upload manji od 1Mbit/sec.

Sve zavisi, ja ću da uzmem paket bez ugovorne obaveze, cene su između 800 i 1200 dinara. Mene je zanimalo koja je brzina dovoljna za video pozive putem Skype-a.

Za HD video mislim da mora da bude preko 1.5Mbps. Inače je i 1Mbps dovoljan.
Radiće i na 0.5Mbps, ali će biti malo lošiji kvalitet slike koju šalješ.

Poslednja izmena:
Sve bi to bilo ok kada bi Skype radio kako treba, ali od kada ga je preuzeo MS stalno baguje, bez obzira na brzinu interneta :trust:

@Bonafides
Koji operater ti nudi te smešne pakete? Te brzine su bile aktuelne pre 6-7 godina i to na adsl-u. Kablovski internet danas ne bi smeo da ide ispod 20/5 Mbps...
U slučaju da su ti to jedine opcije koje imaš i po cenama koje si naveo, svakako uzmi 6/1, jer ti je sve ispod toga malo i pravo je mučenje koristiti internet sa tim brzinama.

Nazad
Vrh Dno